2016-01-18 19:45:13
Φωτογραφία για Η αγροτιά ξεσηκώνεται για ασφαλιστικό και φορολογικό
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε... βασικούς οδικούς κόμβους της Ηλείας αποφάσισαν χθες από κοινού οι εκπρόσωποι των αγροτών του νομού που συναντήθηκαν στα γραφεία της ομάδας παραγωγών στην Αμαλιάδα και μέσα σε καλό κλίμα έστειλαν μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας σε όλο τον αγροτικό κόσμο.

Στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση των αγροτών και οι κινητοποιήσεις να στείλουν στην κυβέρνηση μια ξεκάθαρη στάση ενάντια στα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Κοινή παραδοχή όλων ήταν πως αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν θα οδηγήσουν τους αγρότες εκτός χωραφιών και τον πρωτογενή τομέα σε αφανισμό.

Ειδικότερα, για την Τρίτη 19 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε Πανηλειακή αγροτική συγκέντρωση, στις 6.30 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότηταςστον Πύργο. Στόχος των αγροτών είναι μέσα από τη συγκέντρωση να ακουστούν όλες οι απόψεις και τα προβλήματα όλων των κλάδων όπως των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των αλιέων ώστε να οργανωθούν οι επόμενες στοχευμένες κινήσεις
. Δεν αποκλείεται οι αγρότες να καλέσουν στη συγκέντρωση θεσμικούς φορείς και αιρετούς από τους οποίους θα ζητήσουν μια ξεκάθαρη στάση και μια δήλωση υποστήριξης των αιτημάτων τους, ώστε όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους απέναντι στα νέα μέτρα αφανισμού της αγροτιάς.

Οι αγρότες όμως δε σταματούν εκεί, και κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους καλούν μια μέρα μετά την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου σε προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ σε δύο «στρατηγικής» σημασίας οδικούς κόμβους του νομού σε Κουρτέσι και Μαραθιά. Μάλιστα, όπως διαβεβαιώνουν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την περιφρούρηση των αγροτικών μηχανημάτων.

Αντρέας Τσουκαλάς, πρόεδρος πατατοπαραγωγών Ηλείας και αγροτικού συλλόγου Τραγανού

«Είμαστε όλοι μια γροθιά»

Η σημερινή σύσκεψη είναι ένα μήνυμα προς όσους θεωρούσαν πως είμαστε διασπασμένοι. Όχι απλώς δεν είμαστε διασπασμένοι αλλά είμαστε μια γροθιά και θα δείξουμε στην πορεία πως ο αγώνας είναι κοινός. Την Τρίτη έχουμε συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας για να δείξουμε πως από την Βουπρασία μέχρι τον Πύργο και τη Ζαχάρω είμαστε μια γροθιά. Πιστεύουμε ότι όλοι οι αγρότες είμαστε υποχρεωμένοι αν θέλουμε να επιβιώσουμε και αν δε θέλουμε να χάσουμε την περιουσία μας να ξεκινήσουμε έναν αγώνα που θα τους κάνουμε να πάρουν τα μέτρα πίσω αλλιώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε. Ας γνωρίζουν πως θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας.

Αντρέας Σπατιώτης, αγρότης, μέλος συντονιστικής Βουπρασίας

«Να τρίξει ο τόπος από τα τρακτέρ και την ψυχή μας»

Οι εκπρόσωποι της συντονιστικής αποφάσισαν όλοι οι αγρότες να είναι ενωμένοι μέχρι τέλους, και πιστεύω ότι στο τέλος του αγώνα θα είμαστε νικητές. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις προσωπικές μας διαφορές και τα κομματικά ζητήματα και να ενωθούμε όλοι μαζί για το κοινό συμφέρον του τόπου μας και των παιδιών μας. Καλούμε ειδικά τους νέους αγρότες που αποτελούν τη δύναμη και το μέλλον της Ηλείας να βγουν με τα μηχανήματά τους στις δύο προσυγκεντρώσεις και να κάνουμε τον τόπο κυριολεκτικά να τρίξει από τη δύναμη των τρακτέρ μας και τη δύναμη της ψυχής μας. Δεν υπάρχει για μας άλλος δρόμος, δεν υπάρχει γυρισμός.

Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηλείας

«Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε»

Το αγροτικό κίνημα έχει κινητοποιηθεί. Η συνάντηση εδώ ήταν ευρεία και την Τρίτη το βράδυ θεωρώ ότι θα έχουμε απαρτία ώστε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το αγροτικό πρόβλημα και να καταλάβει και ο κόσμος ότι είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό για την περιοχή μας. Αν φύγει ο αγροτικός κόσμος η Ηλεία έχει τελειώσει. Πρέπει να έρθουν και άνθρωποι που ασχολούνται με τη μεταποίηση και το δευτερογενή τομέα γιατί και αυτοί από εμάς εξαρτώνται. Πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία των αγροτών και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι αγρότες, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

Αθανάσιος Αντωνάτος, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αμαλιάδας

«Τελευταία μας ελπίδα. Να έρθει και η ΟΑΣΗ»

Καλούμε όλους τους αγρότες να συμμετέχουν στα δύο συλλαλητήρια γιατί αυτή την ώρα δεν έχουμε κανένα περιθώριο, είναι η τελευταία μας ελπίδα. Αν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα μας πετάνε έξω από τα χωράφια μας. Εμείς θέλουμε να επιβιώσουμε και να επιβιώσει και η χώρα γιατί αν δεν πάει καλά ο πρωτογενής τομέας τότε δεν πάει τίποτα. Τα συλλαλητήρια δεν είναι κομματικά αλλά κοινά όπως και τα προβλήματά μας. Όσο για την ΟΑΣΗ αν θέλει μπορεί να έρθει και αυτή και να μην περιμένει. Τα προβλήματα είναι κοινά και πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι.

Τέλος, παρά την προσπάθεια των αγροτών να «αποτινάξουν» από τις κινητοποιήσεις τους κάθε έννοια κομματισμού στη συγκέντρωση χθες έδωσε το παρών ο αναπληρωτής γραμματέας αγροτικών φορέων της ΝΔ Θόδωρος Βλαγκούλης, ο οποίος πήρε το λόγο και κατακεραύνωσε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας πως «οι συμπεριφορές της κυβέρνησης είναι παρανοϊκές και οι διαμαρτυρίες των αγροτοκτηνοτρόφων δικαιολογημένες. Το εξοντωτικό νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί διότι δε συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και τεκμηρίωση και θα έρθουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούν όσοι το ψηφίσουν».

Γενικός αγροτικός ξεσηκωμός

Ενωμένος, ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας, ξεσηκώνεται και με τα τρακτέρ κατεβαίνει στους δρόμους, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση: να πάρει πίσω το ασφαλιστικό καιφορολογικό νομοσχέδιο. Τα σημεία που αρχικά θα δημιουργηθούν μπλόκα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών που συνεδρίασε το βράδυ του Σαββάτου στηΒάρδα με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών, είναι η Μαραθιά και το Κουρτέσι.

Επίσης αύριο Τρίτη το απόγευμα θα υπάρχει Πανηλειακή σύσκεψη στον Πύργο, ενώ υπάρχει η πρόθεση να ενημερωθούν οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του νομού.

«Οι κινητοποιήσεις μας θα είναι δυναμικές για να ανατρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο ασφαλιστικό και φορολογικό που είναι ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο», τονίστηκε από όλους τους ομιλητές στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται,επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και το θέμα της φορολόγησης του κρασιού καθώς επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί.

Τσουκαλάς Ανδρέας

Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού

«Το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι για μας ξεκλήρισμα. Η απόφασή μας είναι κανένα τρακτέρ στην αυλή κανένα τρακτέρ στην αποθήκη. Γενικός ξεσηκωμός γιατί τα μέτρα είναι αφανισμός»

Μάλλιαρης Διονύσης

Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Πατατοπαραγών-αναπλ.δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης

«Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό όπως το σχεδιάζει θα επέλθει ο οριστικός θάνατος των αγροτοκτηνοτρόφων. Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση»

Κούγιας Σπύρος Παραγωγός περιοχής Βουπρασίας

«Οι αγρότες πρέπει να αντισταθούμε και να υπάρχει γενικός ξεσηκωμός. Περιμένω μία αντιπρόταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Να τονίσω επίσης ότι οι αγρότες είμαστε ενωμένοι»

Θεοδωρόπουλος Κώστας Πρόεδρος Συλλόγου κτηνοτρόφων Ηλείας

«Το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι χαριστική βολή για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Η κυβέρνηση πρέπει να το πάρει πίσω. Εδώ δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος και αυτοί μας επιβάλλουν σκληρούς φόρους. Μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.»

Βλαγκούλης Θεόδωρος Αναπλ. Γραμματέας αγροτικού ΝΔ

«Το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι εξοντωτικό. Είναι επίσης και παρανοϊκό και οι άνθρωποι που το έχουν συντάξει είναι παρανοϊκοί. Δεν συνοδεύται από καμμία αναλογιστική μελέτη. Όλοι να βρεθούμε στο δρόμο».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ