2012-05-12 00:45:04
Φωτογραφία για Σημειώσατε Χ(άος)
*Τα πολιτικά παιχνίδια, η υπεροψία Τσίπρα και η ατολμία Κουβέλη παρατείνουν την ακυβερνησία με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει ακυβέρνητο καράβι εν μέσω της οικονομικής θύελλας.

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σκληρή παρτίδα πόκερ που έπαιξαν τέσσερα κόμματα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πλέον, η διαδικασία βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα καταβάλει την ύστατη προσπάθεια για συμβιβαστική λύση. Εάν αποτύχει, θα στηθούν κάλπες. Η ακυβερνησία παρατείνει το οικονομικό αδιέξοδο και ανοίγει την όρεξη στα «γεράκια» που προβλέπουν χρεοκοπία της χώρας.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών και η σοβαρή πια πιθανότητα νέων εκλογών, μια και όπως φαίνεται και η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει με το μέρος της τις πιθανότητες να οδηγήσει σε συγκρότηση κυβέρνησης, πυροδοτεί σενάρια παρατεταμένης κρίσης στη χώρα και μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη.


Το ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, κάτι που προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά στο εξωτερικό, μια και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Ελλάδα, οφείλεται στο αποτέλεσμα των εκλογών. Οφείλεται και στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει την άρνησή του αυτή στις επόμενες εκλογές, καθώς και στην ατολμία της ΔΗΜΑΡ να αναλάβει τις ευθύνες της. Όλο αυτό το σκηνικό έχει πια δημιουργήσει κλίμα εξόδου της χώρας από το ευρώ ακόμα και από ένα… λάθος. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει το ευρώ σε κατάρρευση, με άγνωστες αυτή τη στιγμή επιπτώσεις ακόμα και στην πολιτική ένωση της Ευρώπης.

Αυτές τις ημέρες υπάρχει μια άνευ προηγούμενου διελκυστίνδα ανάμεσα στα κόμματα αλλά και ένα παιχνίδι εντυπωσιασμών, καθώς μπορεί να παλεύουν οι περισσότεροι αρχηγοί για να συγκροτηθεί κυβέρνηση, όμως από την άλλη κάνουν και τις κινήσεις που θεωρούν ότι θα τους βοηθήσουν στις επόμενες εκλογές που φαίνεται να τις θεωρούν πιθανότατες.

Ο Αντώνης Σαμαράς από τη μια πλευρά θέλει να εμφανίσει ένα σοβαρό πρόσωπο, μιας πολιτικής δύναμης που έχει πρόγραμμα για να ξεπεραστεί η κρίση και μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Γι’ αυτό και είναι σαφές ότι τις επόμενες ημέρες θα επιμείνει στην πρότασή του για συγκρότηση μετώπου της Κεντροδεξιάς θέλοντας να πιέσει όσο είναι δυνατόν κόμματα που θεωρεί ότι παίρνουν ψήφους από το δικό του στρατόπεδο. Πρόκειται για τον ΛΑΟΣ, το κόμμα του Στέφανου Μάνου και της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ βεβαίως θα υπάρξει ειδική κίνηση προς τους ψηφοφόρους του Πάνου Καμμένου, από τον οποίο ευελπιστεί να πάρει αρκετά μεγάλο ποσοστό. Βεβαίως, φαίνεται ότι θα κινητοποιήσει και όσους ψηφοφόρους δεν πήγαν να ψηφίσουν δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αντώνη Σαμαρά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αποχή μεγάλου μέρους ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα είναι και ο στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ελπίζει πως θα επαναπατριστούν και ψηφοφόροι του που από αντίδραση ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος, όπως φαίνεται, είναι να μπορέσει να πλησιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και για να τον ξεπεράσει μάλλον είναι πολύ δύσκολο, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα.

Όλα για όλα

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τα παίζει όλα για όλα, κρατώντας σκληρή γραμμή και ελπίζοντας έτσι και με το όνειρο της αριστερής κυβέρνησης να κρατήσει τους ψηφοφόρους του και να λεηλατήσει τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία έστω και οριακά. Σε αυτή την περίπτωση και με το μπόνους των 50 εδρών θα έχει πια το πάνω χέρι στις επόμενες συζητήσεις.

Πάντως, όλα τα ενδεχόμενα πια είναι ανοιχτά και για το αν τελικά οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, θα παίξει μεγάλο ρόλο η τακτική που θα ακολουθήσουν τα κόμματα τον επόμενο μήνα.

Το κρίσιμο ερώτημα βέβαια είναι πόσο όλη αυτή η αναταραχή μάς φέρνει πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, που θα σημαίνει για τη χώρα οπισθοδρόμηση σε οικονομικά δεδομένα του 1950 και πιθανόν και σε πολιτικό επίπεδο.

Μάχη χαρακωμάτων και στην Κεντροδεξιά

Προβληματίζει την ηγεσία της Ν.Δ., που είναι πληγωμένη πάντως από το μικρό ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος κρατά στάση αναμονής και δεν κάνει καμία δημόσια δήλωση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί κάποιου είδους υπονόμευση του Αντώνη Σαμαρά. Αυτό προς το παρόν φαίνεται να έχει καθησυχάσει στελέχη του περιβάλλοντος Σαμαρά, αν και από την άλλη θεωρούν ότι θα μπορούσε να είχε κάνει μια δήλωση που να θεωρηθεί στήριξη της ηγεσίας ή της κίνησης για μεγάλη Κεντροδεξιά.

Παράλληλα, στελέχη που πρόσκειται στην ηγεσία του κόμματος θεωρούν ότι ο Κ. Καραμανλής όφειλε ή να έχει εμποδίσει ορισμένα στελέχη του κόμματος που συνδέονται μαζί του (όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος) να κάνουν υποτιμητικές δηλώσεις για τον Αντώνη Σαμαρά ή, αν δεν μπορούσε να τις εμποδίσει, τουλάχιστον να τις αποκηρύξει, δείχνοντας ότι δεν βρίσκεται αυτός πίσω από τις δηλώσεις αυτές.

Πάντως, μέσα στη Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει και πάλι οι φωνές που ζητούν την εμπλοκή του Κ. Καραμανλή στα της ηγεσίας όχι της Ν.Δ. αλλά γενικότερα του κεντροδεξιού χώρου, μια και, όπως λένε, «μόνο αυτός μπορεί να συνενώσει την παράταξη και να δώσει προοπτική».

Το αν και πόσο μπορεί ο Κ. Καραμανλής να κάνει κάτι τέτοιο είναι το πρώτο ερώτημα, ενώ το δεύτερο είναι αν ο πρώην πρωθυπουργός έχει διάθεση να εμπλακεί.

Η γενικότερη σιωπή του πάντως αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και όποιους θέλουν να καλλιεργούν τέτοιες ιδέες ελεύθερους να το κάνουν. Η δε υποδοχή που του γίνεται με χειροκροτήματα σε κάθε κομματική εκδήλωση, όπως και χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καλλιεργούν κάθε είδους φήμες.

Γι’ αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ. πιστεύουν ότι ο Κ. Καραμανλής πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά να του το θέσει, αφού όπως λένε, «δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες εκλογές με τέτοιο κλίμα αβεβαιότητας».
iapopsi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ