2012-05-12 01:28:25
Φωτογραφία για Αύξηση 5,7%των διεθνών αφίξεων παγκοσμίως - Μείωση 5,19% στη χώρα μας
 Τι περιμένατε με Γερουλάνο και Νικητιάδη;

Κόντρα στο ρεύμα πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός, καθώς οι απώλειες που καταγράφει δε συμβαδίζουν με τα πρώτα παγκόσμια αποτελέσματα που δείχνουν διατήρηση της ανοδικής τάσης από το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου World Tourism Barometer που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ), οι  διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,7% κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2012, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή τόσο στους ανεπτυγμένους όσο και στους αναδυόμενους προορισμούς, παρά τους οικονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν σε πολλές από τις χώρες-πηγές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 131 εκατ. τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, από 124 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην Ευρώπη μάλιστα τα θετικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με την άνοδο να φθάνει το 5%, ενισχυμένη από το ποσοστό 8% της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και το 6% σε προορισμούς της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης.


Η επίδοση της Γηραιάς Ηπείρου διαδέχεται την αύξηση 6% που σημείωσε πέρυσι ξεπερνώντας τα 500 εκατ. αφίξεις. Η ζήτηση διατηρήθηκε σε εξαιρετικά καλά επίπεδα στους σχετικά ώριμους οικονομικά ανεπτυγμένους προορισμούς της βόρειας, δυτικής και σε μέρος της νότιας και κεντρικής Ευρώπης, παρά τις ανησυχίες για την οικονομία.

Στην Ελλάδα ωστόσο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις δεν διατηρούν το θετικό πρόσημο του 2011, εμφανίζοντας πτώση 5,19% το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ και στο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2012) η μείωση άγγιξε το 6,72%.

Η κίνηση από το εξωτερικό ήταν υποτονική, αποτυπώνοντας την υστέρηση ιδιαίτερα από τις παραδοσιακές αγορές, εξαιτίας και της αρνητικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και η καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή εξέλιξη της τουριστικής περιόδου που ξεκίνησε, καθώς ήδη παρατηρείται ανάσχεση του ρυθμού των κρατήσεων στα ξενοδοχεία.

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τις τουριστικές ηγεσίες για να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις δίνουν προτεραιότητα στον τουρισμό, σαν μέρος των εθνικών πολιτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βασικός άξονας της 54ης Επιτροπής του ΠΟΤ για την Ευρώπη είναι η διευκόλυνση της βίζας, η τουριστική προώθηση και το branding. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΤ οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% έως 4% τη φετινή χρονιά και για πρώτη φορά εκτιμάται ότι θα σπάσουν το φράγμα του ενός δισ. επισκεπτών.

Η θετική μεταβολή των αφίξεων κατά το πρώτο δίμηνο παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή (-1%), παρ' όλο που υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, όπως στην Αίγυπτο, όπου η αύξηση το πρώτο τρίμηνο ανέρχεται σε 32%.

Η Αφρική άλλωστε παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο (7%), με την υπο-Σαχάρια Αφρική να έχει άνοδο 7%, τη Βόρεια Αφρική να παρουσιάζει σαφή ανάκαμψη (8%) και την Τυνησία να αγγίζει το 53% στο πρώτο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, στην Ασία και στον Ειρηνικό η αύξηση κυμαίνεται σε ποσοστό 7%, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η Αμερική (6%), κυρίως λόγω της αύξησης στη Νότια και Κεντρική Αμερική (8% και 7% αντίστοιχα).

πηγή:tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ