2016-03-01 16:51:03
Φωτογραφία για Ανέστειλε την εφημερία του το Μποδοσάκειο
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

 - Virus.com.gr

«Σοκ» προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Πτολεμαϊδας η είδηση πως το Νοσοκομείο του Νομού μετά από 32 χρόνια συνεχούς λειτουργίας ανέστειλε την εφημερία του.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση, από σήμερα 1η Μαρτίου και για άγνωστο χρονικό διάστημα η εφημερία της Παθολογικής κλινικής και κατά συνέπεια τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα παραμείνουν κλειστά, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών για την ασφαλή λειτουργία των τμημάτων. Σε ό,τι αφορά δε τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται, αυτοί θα παραμείνουν στο Νοσοκομείο μέχρι βελτίωσης της κατάστασης τους και θα τους δοθεί εξιτήριο.

Ο Χρήστος Κατσινάς πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Μποδοσάκειο και εκτελών χρέη προσωρινού Διοικητή, αναφέρει σχετικά στο Virus: «Τα προβλήματα είναι πολλά και παλιά
. Επιδεινώθηκαν γιατί συνεχίζονται οι συνταξιοδοτήσεις, προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ, ενώ επικουρικοί ήρθαν μόλις 12 από τις 34 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί εκ των οποίων κανένας παθολόγος και φτάσαμε τώρα στο σημείο η Παθολογική που ήταν με 1αν μόνιμο γιατρό, 1αν επικουρικό και 4 ειδικευόμενους που κάλυπταν και τα ΤΕΠ, να έχει βρεθεί με 1αν ειδικευόμενο και τους 2 ειδικούς. Όταν βρίσκεσαι με 3 γιατρούς έλλειμμα δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ασφαλή λειτουργία».

Θα πρέπει να τονιστεί, πάντως, η υποστελέχωση αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην Πτολεμαϊδα, με αποτέλεσμα η αναστολή λειτουργίας σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου κατά καιρούς, να έχει γίνει σχεδόν μια πάγια κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Παιδιατρικής κλινικής η οποία εφημερεύει το μισό μήνα εξυπηρετώντας και τους ασθενείς της Κοζάνης, ενώ τον άλλο μισό εφημερεύει η αντίστοιχη κλινική στο Μαμάτσειο καλύπτοντας και τους δύο νομούς (εδώ).

Ποτέ ως τώρα, όμως, τα ΤΕΠ δεν είχαν βάλει «λουκέτο». Το ενδεχόμενο αυτό πάντως είχε εξετάσει ήδη από τον περασμένο Γενάρη ο κ. Κατσινάς (εδώ), τονίζοντας ότι δεν αρκούν οι μετακινήσεις προσωπικού παρά χρειάζονται προσλήψεις.

«Οι προηγούμενοι Διοικητές μέσω εντέλλεστε και άλλων διαδικασιών – που εγώ δεν μπορώ να κάνω σε συναδέλφους – έλυναν το πρόβλημα προσωρινά. Τώρα άλλωστε το πρόβλημα έχει μεγιστοποιηθεί και δεν μπορεί να λυθεί. Το Φλεβάρη ενημέρωσα σχετικά την ΥΠΕ και το Υπουργείο εγγράφως, εφιστώντας τα προβλήματα που θα προκύψουν στις αρχές του Μάρτη και ζητούσα να μου δώσουν λύσεις. Δεν μου έδωσαν και υπέβαλλα πριν από μία εβδομάδα την παραίτησή μου, κοινοποιώντας εκ νέου τα προβλήματα. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή, αλλά δεν δόθηκαν και λύσεις».

Ως ύστατη λύση για την αποφυγή του «μοιραίου» ο κ. Κατσινάς απευθύνθηκε στην 3ηΥΠΕ, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσωρινής κάλυψης των αναγκών από τους γενικούς γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας. Για το θέμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία των εκπροσώπων των Γενικών Ιατρών στα γραφεία της ΥΠΕ στις 29 Φλεβάρη, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

«Οι γενικοί ιατροί αρνούνται μετ’ επιτάσεως να το πράξουν, καθώς ζητούν την εφαρμογή του 48ωρου. Εφόσον ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι στη δικαιοδοσία της ΥΠΕ. Η 3η ΥΠΕ όμως είπε μόνο ότι θα το εξετάσει νομικά και με παρακάλεσε να ανοίξω τα ΤΕΠ. Εγώ είπα ότι χωρίς γιατρούς δεν μπορώ να τα ανοίξω» καταλήγει ο κ. Κατσινάς.

Τη λύση οφείλει ούτως ή άλλως να δώσει το υπουργείο Υγείας, αντί να φέρνει σε αντιπαράθεση τους ίδιους τους υγειονομικούς, οι οποίοι δικαίως υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των ασθενών στην ασφαλή περίθαλψη.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ