2016-03-03 22:00:43
Φωτογραφία για Πώς οι τομογραφίες “τρώνε” τον ΕΟΠΥΥ
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

Virus.com.gr

«Θυσία» στο «βωμό» της υποκοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων έχουν γίνει τα μικρά και μεσαία εργαστήρια (εδώ και εδώ), τα οποία συμμετέχουν στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ με φθηνές ως επί το πλείστον εξετάσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προληπτικού ελέγχου υγείας του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, στοιχεία τα οποία αφορούν σε συγκρίσιμα δεδομένα για τη ζήτηση και την κατανάλωση των απεικονιστικών εξετάσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το σκεπτικό με το οποίο επιβλήθηκε από τους ιθύνοντες η μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των μεν και των δε.

Τι λένε τα στοιχεία; Η ζήτηση (δημόσια νοσοκομεία) για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (12η και 15ηαντίστοιχα).

Η κατανάλωση (ιδιωτικός τομέας-ΕΟΠΥΥ) όμως ούτε καν πλησιάζει σε αυτή την κατάταξη, με τη χώρα μας να παίρνει το πρωτάθλημα στις αξονικές (18,1%) και να τερματίζει 2ηαπό την κορυφή στις μαγνητικές (17,2%).


Υπάρχει λοιπόν για αρχή ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο σε ό,τι αφορά την υπέρβαση που διαπιστώνει ο καθένας στις απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας τόσο σε σχέση με τη ζήτηση όσο και σε σχέση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Θα πρέπει να σημειωθεί δε πως οι συγκεκριμένες εξετάσεις ανήκουν στις λεγόμενες ακριβές, αφού η μεν αξονική κοστίζει 72 ευρώ η δε μαγνητική 180 ευρώ. Υπάρχει επομένως μια σαφής ένδειξη για πιθανή υπέρμετρη επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ από τις απεικονιστικές εξετάσεις, η οποία απαιτεί μιας προσοχής.

Σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αξίζει κανείς να σταθεί και στην επισήμανση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) αναφορικά με την ακτινική επιβάρυνση των Ελλήνων, όπου επισημαίνεται πως η μέση ενεργή δόση από τις αξονικές τομογραφίες ανά άτομο του πληθυσμού (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) είναι γενικά υψηλότερη από τη μέση τιμή των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες περιοχές σάρωσης και στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται εξατομικευμένα πρωτόκολλα έκθεσης. Αυτό περιλαμβάνει το χειρισμό (διαχείριση μηχανημάτων και εκτέλεση) και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Προκύπτει επομένως ένα ακόμη ζήτημα, πέραν του οικονομικού και το οποίο αφορά στην επιβάρυνση της υγείας του πληθυσμού από την υπέρμετρη – όπως φαίνεται – έκθεσή του στην ακτινοβολία των αξονικών.

Μαστοράκου: Μονομερής η στοχοποίηση των εργαστηρίων ΠΦΥ

Με αφορμή τις προαναφερόμενες ενδείξεις, η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και πρόεδρος ΙΣ Πάτρας, τονίζει την ανάγκη να γίνει μια σοβαρή μελέτη από τη νέα Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά την υπέρβαση των διαγνωστικών εξετάσεων για να υπάρξει αναδιανομή του «βάρους» της υποκοστολόγησης που καλούνται να «σηκώσουν» οι πάροχοι ιδιωτικής υγείας.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά στο Virus:

«Ο κ. Κοντός στην έκθεση απολογισμού του ΕΟΠΥΥ είχε εκτιμήσει ότι το 2015 θα κλείσει με 508 εκατ. ευρώ δαπάνες για διαγνωστικές δαπάνες. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι δαπάνες δεν έκλεισαν σε αυτό το επίπεδο, αλλά πολύ παραπάνω. 

Από ποιους κωδικούς προέκυψε αυτή η παρεκτροπή της εκτίμησης του πρώην Προέδρου του ΕΟΠΥΥ; Από τις διαγνωστικές εξετάσεις αίματος του 2ευρού ή μήπως από τις απεικονιστικές υψηλού κόστους; 

Εκτιμώ ότι υπάρχει μια μονομερής στοχοποίηση εξετάσεων βιολογικών υλικών, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που παράγονται από τα δεδομένα του ΟΟΣΑ και της ΕΕΑΕ, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και ακλόνητα. Είναι φανερό πως η υπέρβαση παράγεται κυρίως από τις με εξετάσεις υψηλού κόστους. Για ποιο λόγο λοιπόν το υπουργείο το Υπουργείο Υγείας θεώρησε ως υπερβολικές τις αιματολογικές εξετάσεις, ενώ δεν εξέτασε το προφανές που προκύπτει από τα στοιχεία;».

Η κ. Μαστοράκου προειδοποιεί ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο οδηγεί πολλά μικρά και μεσαία εργαστήρια να «ρίξουν» τελικά την ποιότητα των αναλώσιμων που χρησιμοποιούν, αντικαθιστώντας τα με άλλα φθηνότερα προκειμένου να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα τη «νύφη» να την πληρώνει ο πολίτης.

«Έχει δημιουργηθεί μια παράλληλη αγορά στο χώρο των διαγνωστικών με κινέζικα αντιδραστήρια που δεν είναι τόσο αξιόπιστα, αλλά για λόγους κόστους πολλοί συνάδελφοι μπαίνουν στη διαδικασία να εκτελούν τις εξετάσεις με φθηνότερα αναλώσιμα. Σε αυτό θεσμικά είμαστε αντίθετοι, διότι στην ιατρική υπάρχει ανελαστικό κόστος το οποίο και θα πρέπει να το υπερασπιστούμε» τονίζει η κ. Μαστοράκου.

Και καταλήγει: «Η νέα Διοίκηση πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Να γίνει αναδιανομή της υπέρβασης ανάλογα με τις ανάγκες των ασφαλισμένων και ανάλογα με την υπέρβαση που φαίνεται και η οποία είναι μετρήσιμη, αντί να στοχοποιούνται εξετάσεις που πλήττουν το μικρό και μεσαίο εργαστήριο που δεν μπορεί να επιβιώσει».

Ορίστηκε η δικάσιμος για την ΥΑ της υποκοστολόγησης

Υπενθυμίζεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) είχε καταθέσει πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης με την οποία μειώθηκαν οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, φέρνοντας τα εργαστήρια ΠΦΥ στα όρια της «κατάρρευσης». Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα η υπόθεση ορίστηκε να εκδικαστεί τηνΤρίτη 31 Μαΐου 2016.

«Η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι αυτονόητο ότι θα αποβεί καθοριστική για την επιβίωση των εργαστηριακών γιατρών που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη την Ελληνική επικράτεια» σχολιάζει η ΠΟΣΙΠΥ.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ