2016-03-07 14:52:26
Φωτογραφία για ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ VD
Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τις ίδια πηγή, ενώ μέχρι χθες Κυριακή είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης.

Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.


Σουλτς: Δεν θα είναι μια σύνοδος όπου θα κλείσουν πόρτες

Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο, τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή τη φημολογία για οριστικό κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες. «Ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο κ. Σουλτς, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Έχω κατανόηση γι' αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι' αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ την ανάγκη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να ανακοπούν οι ροές της παράτυπης μετανάστευσης και να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αιγαίο ανέδειξε στη δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τις διαδικασίες επανεισδοχής, ενώ ταυτόχρονα οι Σύροι πρόσφυγες πρέπει να τύχουν υποδοχής στην Ευρώπη», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, να βοηθηθεί η Ελλάδα και βέβαια πρέπει να υπάρξουν μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες. Σημαντική είναι και η επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη στην Τουρκία. Η Ελλάδα υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ανθρώπων, γι' αυτό είναι σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, χωρίς όμως να δεχθούμε όλους τους όρους της Άγκυρας», κατέληξε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

«Κοινή θέση Μέρκελ - Τσίπρα» κατά της λογικής των κλειστών συνόρων

Την μεταβολή του κλίματος επιβεβαίωσαν το μεσημέρι κυβερνητικές πηγές στη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι μετά τις συναντήσεις που έγιναν, πριν το γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα. Αντίθετα, είναι η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Συγκεκριμένα, οι πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους σε μια κοινή θέση, πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής καμία τέτοια αναφορά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού. Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ