2016-03-14 14:57:37
Φωτογραφία για Ναρκαλιευτές: «Καθαρίζουν» και αυτό το ναρκοπέδιο
ΝΣΚ: Δώστε αναδρομικά το επίδομα των ναρκαλιευτών

Η επανάσταση του αυτονόητου έγινε με καθυστέρηση τριών ετών και αφού στο πλευρό των ναρκαλιευτών στάθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που κλήθηκε να... γνωμοδοτήσει για το αν πρέπει ή δεν πρέπει και από πότε να πάρουν οι ναρκαλιευτές το πενιχρό επίδομα των 90 ευρώ, που έχει νομοθετηθεί από το 2013 ως μια ελάχιστη ανταμοιβή από την πολιτεία στους ναρκαλιευτές.

Οι άνθρωποι αυτοί άλλωστε παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους κάθε μέρα, εκκαθαρίζοντας ναρκοπέδια και εξουδετερώνοντας πυρομαχικά που βρίσκονται διάσπαρτα ανά την επικράτεια. Τη σχετική γνωμοδότηση, που λύνει ένα από τα προβλήματα των ναρκαλιευτών, προκάλεσε, μάλιστα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ), που ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο ακριβής χρόνος εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας για να γίνει ο υπολογισμός των επιδομάτων των 90 ευρώ που προβλέπει, μεν, νόμος του 2013 (Ν. 4199), αλλά για την εφαρμογή του οποίου εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ήταν απαραίτητη και την προέβλεπε η νομοθεσία μόλις στα τέλη του 2014, οπότε και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έγινε η σχετική δημοσίευση σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).


Δηλαδή το υπουργείο, για τον υπολογισμό αυτού του ελάχιστου επιδόματος, έθετε θέμα προς το ΝΣΚ για το αν θα υπολογιστεί η καταβολή του επιδόματος με την ημερομηνία του νόμου, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2013, ή την ΚΥΑ και το ΦΕΚ που βγήκαν στις 14 Οκτωβρίου του 2014. Μάλιστα, μέχρι τώρα, ενώ υπήρχε ο νόμος που καθιέρωνε την ημερήσια αποζημίωση των 90 ευρώ και για το στρατιωτικό και για το πολιτικό προσωπικό, η Υπηρεσία ακολούθησε την πρακτική που παγίως εφαρμόζει το Δημόσιο, έως την έκδοση του ΦΕΚ να δώσει στο μεν στρατιωτικό προσωπικό του ΤΕΝΞ ειδικότητας ναρκαλιευτή την προγενέστερη αποζημίωση που καθόριζε το ΝΔ 1033/71, στο δε πολιτικό προσωπικό το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του Ν. 4024 του 2011, που όπως είναι γνωστό έχει αδιακρίτως για όλους τους υπαλλήλους «οροφή» τα 150 ευρώ τον μήνα.

Κατά συνέπεια, σήμερα έχει δημιουργηθεί ακόμα μια «τρύπα» που αφορά την καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι ναρκαλιευτές και την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει να είναι λίγο λιγότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ για το 2014 και συγκεκριμένα 430.000 ευρώ για το 2014, οπότε και δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ. Ταυτόχρονα, όμως, βάζει και θέμα για την επιστροφή των επιδομάτων που είχαν δοθεί με βάση την προγενέστερη νομοθεσία. Λύνοντας τον «γόρδιο δεσμό», το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όρισε ότι, καθώς η βούληση του νομοθέτη ήταν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 να δίνεται το επίδομα των 90 ευρώ, από τότε και πρέπει να υπολογίζεται, προφανώς με συμψηφισμό των ποσών που έχουν καταβληθεί. Πλην, όμως, όπως λένε οι γνώστες του θέματος, τώρα δημιουργείται καινούργιο πρόβλημα -ακόμα και αν υποθέσουμε πως το υπουργείο Οικονομικών και το υπ. Εθνικής Άμυνας βρουν τα χρήματα-, το οποίο έχει να κάνει με την αναδρομική φορολόγηση αυτών των ποσών που φορολογούνται με ειδικό καθεστώς. Θέμα δημιουργείται και με τα επιδόματα που έχουν υπολογιστεί στις περιπτώσεις που, για παράδειγμα, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν συνάψει συμβάσεις με το ΤΕΝΞ για τον καθαρισμό ύποπτων περιοχών, με το ναρκαλιευτικό επίδομα να έχει υπολογιστεί με τους παλιούς νόμους.

Πόσο αποτιμάται μια ανθρώπινη ζωή;

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και τώρα δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για αναγνώριση της προσφοράς των ναρκαλιευτών και αν κάποιος θεωρήσει πως το επίδομα των 90 ευρώ είναι υψηλό, δεν έχει παρά να αναλογιστεί ότι τα 62 χρόνια, από το 1954, λειτουργίας του ΤΕΝΞ οι απώλειες είναι μεν σπάνιες, χάρη στον επαγγελματισμό και την εκπαίδευση των ναρκαλιευτών, αλλά όχι μικρές. Συνολικά, στην άσκηση του καθήκοντος 31 ναρκαλιευτές τραυματίστηκαν θανάσιμα (19 στρατιωτικοί, 12 υπάλληλοι) και ακόμα 17 (16 στρατιωτικοί, ένας υπάλληλος) τραυματίστηκαν σοβαρότερα ή ελαφρύτερα. Συνολικά, από το ΤΕΝΞ μόνο το 2015 ερευνήθηκαν 2.963.291 τ.μ., ενώ εντοπίστηκαν, εξουδετερώθηκαν και καταστράφηκαν 17.104 πυρομαχικά διάφορων τύπων και πραγματοποιήθηκαν και 155 αποστολές εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανημάτων μηχανισμών και πυρομαχικών σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων εξουδετερώθηκαν και καταστράφηκαν 587 πυρομαχικά διάφορων τύπων. Συνολικά, δε, το ΤΕΝΞ έχει εξουδετερώσει 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως.

Για αυτή, λοιπόν, την προσφορά, καθυστερημένα η πολιτεία έβαλε ως ανταμοιβή το επίδομα των 90 ευρώ, που συχνά δεν βγαίνει καν από τον προϋπολογισμό του οικείου υπουργείου, αλλά από δήμους, περιφέρειες κ.λπ. και, μάλιστα, με οροφή δικαιούχων τα μόλις 180 άτομα κατ’ έτος.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 11/03/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2016/03/blog-post_99.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ