2016-03-16 08:28:10
Φωτογραφία για Ράβοντας το νέο «κοστούμι»
Φορολογικό, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά, θα τεθούν επί τάπητος στη... νέα συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία της ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και πριν από το Πάσχα των Καθολικών ωστόσο τα θέματα που παραμένουν αδιευκρίνιστα δεν δικαιολογούν αυτή την εκτίμηση. Η συμφωνία όμως θα είναι επώδυνη με τον λογαριασμό να αποστέλλεται τελικώς σε πολύ περισσότερους από όσους υπολόγιζε αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου/

Αυτό, καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια, όλοι οι μισθωτοί με αποδοχές άνω των 700-800 ευρώ τον μήνα, οι περισσότεροι συνταξιούχοι (ακόμη δεν έχει κλειδώσει το τι θα γίνει με τις συντάξεις), οι ελεύθεροι επαγγελματίες με αποδοχές άνω των 10-15.000 ευρώ, όλοι όσοι θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής, οι περισσότεροι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, θα δουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται δραστικά για μια ακόμη φορά.


Το πόσο θα μειωθεί, θα εξαρτηθεί από τα «παζάρια» των επόμενων ημερών. Από τα όσα όμως έχουν προκύψει από τη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη υπαναχωρήσει σε αρκετά θέματα και κυρίως στην εφαρμογή μέτρων μαζικής επιβάρυνσης όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου ή το ψαλίδισμα των υφιστάμενων συντάξεων. Την ίδια ώρα, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» των υπουργών έχουν… ξεθωριάσει.

Τι μένει να φανεί πλέον από τη διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών;

1. Πρώτον οι ακριβείς… προδιαγραφές των μέτρων. Ο «γρίφος» της μείωσης του αφορολογήτου κατά μερικά κατοστάρικα, έχει διπλή ανάγνωση. Αν είναι η έκπτωση φόρου που θα μειωθεί κατά μερικά κατοστάρικα (από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα), τότε κάθε κατοστάρικο θα αφαιρείται από την τσέπη περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων Ελλήνων. Αν τα κατοστάρικα αφαιρεθούν από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, τότε η ζημιά θα είναι μικρότερη αλλά ο λογαριασμός θα σταλεί στους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα μέσα από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

2. Δεύτερον ο χρόνος επιβολής των μέτρων. Αναδρομική μείωση του αφορολογήτου, αναδρομική περικοπή των συντάξεων ή αναδρομική αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, θα καταστήσει εκατομμύρια Έλληνες «οφειλέτες» οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος που έχει συσσωρευτεί από τις αρχές του χρόνου.

3. Τρίτον το αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει όλα τα εκκρεμή ζητήματα (π.χ. και τα κόκκινα δάνεια) ή αν θα μείνουν κάποια θέματα ανοικτά προκειμένου να κλείσουν στην επόμενη αξιολόγηση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ