2016-04-08 07:08:49
Φωτογραφία για Ανστασιάδης: Μηδενική η ανοχή, μηδενική η συγκάλυψη...
Η απεξάρτηση της Κύπρου από τους διεθνείς δανειστές της και η έξοδός της από το Μνημόνιο δεν σήμαινε μόνο ότι πλέον έχει πετύχει τομές που επιτρέπουν τη βιωσιμότητα της οικονομίας της αλλά και ότι στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε την απάντησή της ως κυρίαρχο κράτος, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σε πληθώρα ερωτήσεων σε διάσκεψη Τύπου, στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θεωρεί πως η νέα Βουλή θα μπορέσει να δει το θέμα της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή στη Cyta, απέρριψε τις δηλώσεις περί μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό δίνοντας στοιχεία, μίλησε για στήριξη του Γενικού Εισαγγελέα και των ανακριτικών αρχών και για μηδενική ανοχή στα σκάνδαλα και συνέστησε υπομονή για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Κληθείς να πει τι σηματοδοτεί η έξοδος από το μνημόνιο, ανέφερε ότι «αυτό που σηματοδοτεί η έξοδος από το Μνημόνιο είναι ότι για να αποδεχτούν εκείνοι που σε δάνεισαν την έξοδό σου από το Μνημόνιο σημαίνει ότι έχεις επιτύχει στους όρους της δανειακής σύμβασης, ότι έχει επιτύχει τομές που επιτρέπουν τη βιωσιμότητα και της οικονομίας και του κράτους».


Τα σημάδια της θετικής πορείας έχουν καταγραφεί, πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «τα πιο σημαντικά από την μη ανάγκη διεθνών δανειστών, από την κηδεμονία αν θέλετε, αποδεικνύονται από την τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν απαλλαγμένοι πια από όποιους τυχόν εκβιασμούς, αν θέλετε, αν ήταν ποτέ δυνατόν να ασκηθούν, δώσαμε την απάντηση ως κυρίαρχο κράτος, ως πλήρες μέλος, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς να βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση στην οποία βρεθήκαμε το Μάρτιο του 2013». Είναι πολλαπλές οι θετικές συνέπειες από τον τερματισμό του Μνημονίου, τόνισε.

Για τον απλό πολίτη, επανέλαβε, με τη συνέχιση της ανάπτυξης και τις κοινωνικές πολιτικές του κράτους θα υπάρξει και ανακούφιση των πολιτών, μέχρι να επανέλθει η Κύπρος σε συνθήκες πριν από τη διεθνή κρίση.

Οι συντεχνίες να μην παρασύρονται από άλλες σκοπιμότητες

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά το δικαίωμα της απεργίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μια νομοθετική ρύθμιση που θα επέκτεινε τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ συντεχνιών και κράτους, επέκτεινε δηλαδή την αποδοχή ή την υποχρεωτική αποδοχή από συντεχνίες που δεν συμμετείχαν, θα ήτο μια επαρκής ρύθμιση, χωρίς ποινικοποίηση δηλαδή, διότι θα ακολουθούνται κάποιες διαδικασίες πριν την άσκηση του δικαιώματος».

«Είναι ρύθμιση του δικαιώματος εν τη ουσία που επετεύχθη μέσα από τις συμφωνίες του 2004 κράτους και συντεχνιών, αυτό υιοθετούμε και θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει κατορθωτό να θεσπιστεί», πρόσθεσε.

«Θα πρέπει βεβαίως, χωρίς να παραγνωρίζουμε την ιερότητα του δικαιώματος, οι συντεχνίες να τηρήσουν την ίδια υπεύθυνη στάση που τήρησαν στο παρελθόν και να μην παρασύρονται από άλλες σκοπιμότητες πολλές φορές που να βάζουν σε περιπέτειες την οικονομία», είπε.

Για τα ωράρια των καταστημάτων, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πολιτικές που ακολουθούνται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την εκλογή της νέας Βουλής θα μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής ρύθμισης που δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Σε ερώτηση για τα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη της μεσαίας τάξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αναφορά του για έγκριση ποσού από την ΕΤΕπ και την EBRD ύψους €805 εκ., διατέθηκαν τα €217 υπό μορφή δανείων σε 10 τράπεζες της χώρας και τα σχέδια βρίσκονται ήδη εν εξελίξει. Είναι μια σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης, σημείωσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι συγκοινωνούντα δοχεία όλα τα μέτρα που αφορούν την οικονομία και από τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται θα ωφεληθούν οπωσδήποτε και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή οι μικρομεσαίοι μισθωτοί.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες πίσω από την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας (ELA) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήγειρε ανάλογο θέμα στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε δύο συναντήσεις, τον Ιούνιο του 2013 και Ιούνιο του 2014, «επισημαίνοντας του ότι ήταν αδιανόητο – γι' αυτό και η αναφορά μου ήταν έντονη - για μια τράπεζα να δοθούν €9,6 δισ. όταν για ένα ολόκληρο κράτος μας επέβαλαν τις γνωστές αποφάσεις για να δοθούν €10 δισ. και τον ρώτησα `πώς είναι δυνατόν να διαθέσετε τόση σημαντική οικονομική βοήθεια για μια τράπεζα η οποία ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με βάση το μέγεθος και την άντληση της έκτακτης οικονομικής βοήθειας, δεν επετρέπετο». Η απάντηση ήταν, πρόσθεσε, «ότι ήταν κατόπιν αιτήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που διαβεβαίωνε ότι ήταν βιώσιμη».

«Αυτό θα πρέπει να πω αναφέρεται και σε επιστολή που είχα αποστείλει και προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και τους ηγέτες των χωρών του Eurogroup», πρόσθεσε.

Στήριξη του ανακριτικού έργου, πολύπλοκα τα οικονομικά εγκλήματα

Σε σχέση με την πάταξη των αδικημάτων που αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι ακόμη και οι πολλές συσκέψεις που έγιναν για συντονισμό των ερευνών ήταν κατά παράβαση του Συντάγματος. «Αρμόδιος για δίωξη δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας και βεβαίως οι ανακριτικές αρχές», είπε. Επισήμανε ωστόσο «για να μην αποδοθεί τυχόν ευθύνη στον Γενικό Εισαγγελέα» ότι οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα λευκού κολάρου και ιδιαίτερα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με παραβιάσεις των νόμων που άπτονται τραπεζικών συστημάτων είναι δαιδαλώδη και πολύπλοκα.

Υπενθύμισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια για στήριξη του ανακριτικού έργου και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ήδη, πρόσθεσε, «έχουν προχωρήσει κάποιες ποινικές διώξεις εναντίον κάποιων που φέρονται ως έχοντες ευθύνη και βεβαίως δεν έχω καμία αμφιβολία πως με την αποφασιστικότητα που διακρίνει τον Γενικό Εισαγγελέα θα προχωρήσουν οι υποθέσεις εφόσον τουλάχιστον όμως υπάρξουν τα αναγκαία στοιχεία, τεκμήρια, προκειμένου να σταθεί η υπόθεση στο δικαστήριο».

Σημείωσε παράλληλα ότι «πρέπει να είμαστε όλοι προσεχτικοί βεβαίως, διότι με βάση το Σύνταγμα όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, για να μην αφήνουμε αιχμές εις βάρους οποιουδήποτε».

Στρατηγικός επενδυτής στη Cyta, το θέμα στη νέα Βουλή

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέσα από τη σταθερότητα στην ανάπτυξη και μέσα από μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται αναγκαίες «για τον εξορθολογισμό αλλά και τον εκσυγχρονισμό γενικότερα της οικονομίας του κράτους, μεταξύ των οποίων η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, για την οποία οπωσδήποτε φαίνεται να υπάρχει μια πολιτική συναίνεση, τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων, για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή». «Αυτό οπωσδήποτε θα συζητηθεί με τη νέα Βουλή», είπε.

Σε άλλη ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουμε ήδη προχωρήσει με την κατάργηση 5 ημικρατικών οργανισμών, ενώ έχει διοριστεί Έφορος Αποκρατικοποιήσεων που επεξεργάζεται τα θέματα της διάθεσης κρατικής γης, θέματα αποξένωσης του κρατικού λαχείου.

«Οι σχεδιασμοί υπάρχουν και θα προχωρήσουμε πάντοτε και θέλω να το υπογραμμίσω, διασφαλίζοντας τα κεκτημένα των υπηρετούντων υπαλλήλων», σημείωσε.

Σε σχέση με την ΑΗΚ προχωρούμε «με την αποφυγή αποκρατικοποίησης, αλλά τον διοικητικό και λειτουργικό διαχωρισμό για να δούμε πώς είναι δυνατόν μέσα από αυτό το διαχωρισμό να πετύχουμε την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας».

Σε ερώτηση αν γίνονται σκέψεις για μείωση φορολογίας για ευάλωτες ομάδες για παράδειγμα μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ανέφερε ότι ο ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης είναι ήδη μειωμένος ο ΦΠΑ και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην επόμενη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει για θέματα ευάλωτων ομάδων.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση ως προς το τι κάνει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφηκε το σύνολο της κρατικής περιουσίας στην περιοχή. Μέσα στα πλάνα ανάπτυξης για τις ορεινές κοινότητες και ιδιαίτερα της περιοχής του Τροόδους, ήδη πραγματοποιείται πρόσληψη συμβούλων για να μας δώσουν τις καλύτερες πιθανές εισηγήσεις για να προχωρήσουμε για προκήρυξη ενδιαφέροντος για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, την ανάπτυξη δηλαδή του Τροόδους.

Μικρό το ποσοστό των Κύπριων που έφυγαν σε σχέση με το σύνολο

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία και τη μετανάστευση νέων στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2013 είχαμε έναν αριθμό μετανάστευσης 25.227. Από αυτές οι 3.579 ήταν Κύπριοι πολίτες, πολίτες της ΕΕ 8.745 και 12.903 από τρίτες χώρες.

«Δεν λέω ότι ο αριθμός των 3.579 είναι μικρός, αλλά όταν αναφέρονται σε χιλιάδες, 24, 25 ή 34, να έχουμε κατά νου ποιο είναι το ποσοστό των Κυπρίων πολιτών». Συνέχισε λέγοντας ότι το 2014 η μετανάστευση μειώθηκε στις 24.154, εκ των οποίων 2.106 οι Κύπριοι, 7.101 Ευρωπαίοι πολίτες και 14.947 οι κάτοικοι από τρίτες χώρες.

Να υπενθυμίσω ότι σε κάποια φάση η Κύπρος χρησιμοποιείτο ως παράδεισος άσκησης του δικαιώματος του πολιτικού ασύλου, μέσα από τα όσα συνέβαιναν τα αστόχευτα μέτρα και επιδόματα δίνονταν. Ήταν χώρα προσέλκυσης των μεταναστών, πρόσθεσε. Με την καθιέρωση μιας νέας πολιτικής από την παρούσα διακυβέρνηση, των επιδομάτων δελτίων όσον αφορά τη σίτιση, την ένδυση, την απευθείας πληρωμή του ενοικίου, κατορθώσαμε σταδιακά όλους αυτούς που στην ουσία επιβίωναν εις βάρος του Κύπριου φορολογουμένου να απαλλαγούμε από την παρουσία τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «πρέπει να πω ότι είναι πολύ περισσότερος ο αριθμός των διευθετήσεων που έχουν γίνει, πλην όμως για να θεωρείται ως επιτυχής η αναδιάρθρωση κάποιου δανείου πρέπει να περάσουν 12 μήνες και συνεπώς ενώ έχουν επιτευχθεί πολλά και μέσα από τα κίνητρα που δώσαμε, παραταύτα δεν μπορούν να ανακοινωθούν». Συνεπώς, συνέστησε, «χρειάζεται κάποια υπομονή και αυτό θα γίνει».

Αποφασισμένη η Κυβέρνηση να πατάξει τα σκάνδαλα

Σε ερώτηση για τα σκάνδαλα και πώς νοιώθει ως ηγέτης του κράτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι πραγματικά θα αισθανόμουν ντροπή να ηγούμουν ενός κράτους που κουκούλωνε το ΧΥΤΥ και το ΧΥΤΑ και τα όσα σκάνδαλα. Πατάσσουμε, είπε, τη διαφθορά που διαπράχθηκε όχι επί των ημερών μας, αλλά επί άλλων ημερών – και δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες - απλά διαχρονικά δυστυχώς υπήρχε μια ανοχή και μια συγκάλυψη. Αυτή την ώρα, τόνισε, «μηδενική η ανοχή, μηδενική η συγκάλυψη». Επομένως, δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να αισθάνομαι όχι απλά ντροπή, αλλά περηφάνια, αν θέλετε, αισθάνομαι, γιατί επιτέλους υπάρχει αυτό που ζητούσε για δεκαετίες ο λαός, πάταξη της διαφθοράς, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τα σκάνδαλα είτε παρόντα – αν διανοηθεί κάποιος να τα διαπράξει - είτε παρελθόντα».

Σε ερώτηση σε σχέση με τις πιθανολογίες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πώς θα επηρέαζε την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν βλέπει με τα σημερινά δεδομένα να υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αφού δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης. Ωστόσο, όπως ανέφερε δεν εκτιμά πλέον ότι η όποια περιπέτεια οποιασδήποτε άλλης χώρας της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει την κυπριακή οικονομία.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ