2016-05-07 08:12:17
Φωτογραφία για Προ των πυλών μία bull market για τα εμπορεύματα;
Μάλλον έφθασε η εποχή οι «ταύροι» των εμπορευμάτων να εκπνεύσουν Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αρνητική πορεία των εμπορευμάτων πλησιάζει στο τέλος της. Μεταξύ αυτών ηγετική θέση κατέχει η Citigroup, οι ειδικοί της οποίας εκτιμούν ότι το αδύναμο δολάριο και η σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της αγοράς εμπορευμάτων.

Οι πρώτες ύλες βρίσκονται ένα βήμα πριν την bull market, μετά από μία πενταετία πτώσης. Βέβαια δεν είναι όλοι αισιόδοξοι. Η Goldman Sachs συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που δεν βλέπουν «κάποια σημαντική αλλαγή στα θεμελιώδη δεδομένα» και προσθέτει ότι τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ την καθιστούν απαισιόδοξη για τα εμπορεύματα. Όμως τα hedge funds παραμένουν αισιόδοξα. Τα στοιχήματά τους υπέρ των εμπορευμάτων έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

«Είναι φανερό ότι βλέπουμε ότι η αγορά εμπορευμάτων έχει φθάσει στον πάτο. Και ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψής της», εκτιμά η Fiona Boal, επικεφαλής της εταιρείας Fulcum Asset Management, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους τεσσάρων δισ. δολαρίων.


Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg – Bloomberg Commodity Index – έχει σημειώσει άνοδο 17% από το χαμηλό ρεκόρ που είχε φθάσει στις 20 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που η άνοδος φθάσει στο 20% αυτό σημαίνει ότι τα εμπορεύματα εισέρχονται σε bull market. Εμπορεύματα όπως η σόγια, ο χρυσός, ο άργυρος, το πετρέλαιο και ο καφές έχουν, ήδη, φθάσει σε αυτό το επίπεδο. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,5% τον Απρίλιο, εμφανίζοντας τα ισχυρότερα μηνιαία κέρδη του από το 2010.

Οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 18,3 δισ. δολάρια σε ETFs πρώτων υλών, από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι επενδύσεις σε hedge funds που τοποθετούνται σε εμπορεύματα, ETFs και δείκτες έχουν φθάσει στα 315 δισ. δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015, όπως σημειώνει η Citigroup.

Πρόκειται για ειδήσεις ιδιαίτερα ευχάριστες για αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp., Freeport-McMoRan Inc. και Glencore Plc.

Την ίδια ώρα η απαισιόδοξη εκτίμηση της Goldman Sachs αντανακλά τις εκτιμήσεις της για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς αναμένει τρεις αυξήσεις τους φέτος, ενώ η Citigroup αναμένει δύο αυξήσεις.

Αρνητικοί για τον ενεργειακό κλάδο παραμένουν και οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ