2016-06-16 14:12:12
Φωτογραφία για Πωλούνται και τ' ασημικά
«Τον Σεπτέμβρη είχαμε πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα εννέα ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και μάλιστα πολλές από αυτές είχαν συμβασιοποιηθεί (…) Επειδή αναφερθήκατε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ σας λέω ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο κάθε εξάμηνο σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ αναθεωρείται. Μέσα σ’ αυτό είναι περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν είναι στην πρόθεσή μας να ιδιωτικοποιήσουμε και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχει το Δημόσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς έχουμε δεσμευτεί για τα ποσά που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Το πώς θα τα κάνουμε είναι έργο της κυβέρνησης». Αυτά δήλωνε ο υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης στις 9 Ιούνη, στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

Πριν από δυο βδομάδες, το ΚΥΣΟΙΠ -με τη συμμετοχή και του Σκουρλέτη- φέρεται να συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι
. Δραγασάκη. Λέμε ότι φέρεται να συνεδρίασε, γιατί στην πραγματικότητα μπήκαν διά περιφοράς οι υπογραφές των υπουργών (δύο απ' αυτούς, οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, απουσίαζαν ήδη στις Βρυξέλλες), προκειμένου να ικανοποιηθεί μια από τις απαιτήσεις του κουαρτέτου/τρόικας. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ φέρεται να έγινε στις 20 Μάη και η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την Τετάρτη 25 Μάη (1472Β). Είναι συντομότατη και χαρακτηριστικότατη: «Εγκρίνουμε α) το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) που ενέκρινε το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε. με την από 26.4.2016 απόφασή του, και την αξιοποίηση των συμπεριλαμβανομένων σε αυτήν περιουσιακών στοιχείων, ήτοι: 1) Δεκατέσσερα (14) Περιφερειακά Αεροδρόμια 2) Ελληνικό 3) Αστέρας Βουλιαγμένης 4) Αφάντου Ρόδος 5) ΔΕΣΦΑ 6) ΟΛΠ 7) ΟΛΘ 8) ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ 9) ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 10) Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα 11) Μαρίνες 12) ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ 13) ΕΛΠΕ 14) ΟΤΕ 15) ΔΕΗ 16) ΕΥΑΘ 17) ΕΥΔΑΠ 18) ΔΕΠΑ 19) ΕΛΤΑ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία».

Επομένως, ο Σκουρλέτης λέει ψέματα και στα δύο σκέλη. Και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων (είναι 19 και όχι εννιά) και σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων. Η ΔΕΗ είναι στον αριθμό 15, η ΔΕΠΑ στο 18, ο ΔΕΣΦΑ στο 5. Τρεις μέρες μετά τη ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Σκουρλέτης έδωσε συνέντευξη στο «Εθνος», με τον δημοσιογράφο να τον ρωτάει ευθέως: «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Θα προχωρήσουν οι διαδικασίες;». Η απάντηση του Σκουρλέτη ήταν… άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε: «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ενεργειακές επιχειρήσεις που αναφέρεστε, πολύ περισσότερο στη ΔΕΗ»!

Δηλαδή, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε ρητά και κατηγορηματικά την ιδιωτικοποίηση του 17% που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά η κυβέρνηση δε θα εφαρμόσει αυτό που υποχρεώθηκε ν' αποφασίσει και να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ! Βέβαια, αν προσέξουμε λίγο τη διατύπωση που χρησιμοποιεί ο Σκουρλέτης -και στη ραδιοφωνική και στην έντυπη συνέντευξή του- θα διαπιστώσουμε πως το «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης» δεν είναι κατηγορηματικό όσο θα ήταν το «η κυβέρνηση δεν πρόκειται». Διότι σύμφωνα με την προπαγάνδα της, αυτή η κυβέρνηση αναγκάζεται συνεχώς να κάνει πράγματα που «δεν είναι στις προθέσεις της». Ο… πόνος ψυχής και τα… καυτά δάκρυα του Σπίρτζη είναι ένα απτό δείγμα αυτής της προπαγάνδας. Επομένως, όταν πουληθεί το 17% της ΔΕΗ, ο Σκουρλέτης θα έχει την άνεση να συμπεριφερθεί σαν… Σπίρτζης.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (αυτό που στην ανακοίνωση του Εurogroup στις 24 Μάη αναφέρεται ως «συμπληρωματικό Μνημόνιο») δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα. Η «Ναυτεμπορική» δημοσίευσε αποσπάσματα του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο -όπως έγραψε- έχει ημερομηνία 9 Ιούνη. Σ' αυτό διαβάζουμε ότι μέσα στον Ιούλη η ΔΕΗ υποχρεούται ν' ανοίξει την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Το 17% της ΔΕΗ που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται δεδομένο ότι θα πωληθεί, ενώ επιπροσθέτως τίθεται ως προαπαιτούμενο να πωληθεί και το 20% του ΑΔΜΗΕ, μέχρι το Σεπτέμβρη που θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση. Ο Σκουρλέτης λέει ψέματα, όπως κάνουν συνήθως οι συριζαίοι, ενώ ο Πιτσιόρλας στο ΤΑΙΠΕΔ θα κάνει τη δουλειά που του έχει αναθέσει ο Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα απεκάλυψε η «Ναυτεμπορική», η κυβέρνηση δεν υπέγραψε μόνο Memorandum of Understanding (Μνημόνιο Κατανόησης) με την Κοινοπραξία στην οποία θα ξεπουληθεί το Ελληνικό (στο υποτριπλάσιο της πραγματικής αξίας του, όπως παραδέχεται ο Σπίρτζης), αλλά και άλλο MoU, με το βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη Deutsche Telecom. To Mνημόνιο με τη Lamda Development και τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας έγινε γνωστό, όμως αυτό με τη Deutsche Telecom κρατήθηκε μυστικό. Το λόγο μπορούμε να τον αντιληφθούμε από το περιεχόμενό του: το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται να πουλήσει μέσα στον Ιούλιο το 5% των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει (άλλο ένα 5% κατέχει το ΙΚΑ) στο γερμανικό μονοπώλιο. Μιλάμε για τον απόλυτο εξευτελισμό. Προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση και να εκταμιεύσουν τη δόση, οι ιμπεριαλιστές δανειστές υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση (μη αρκούμενοι προφανώς στο λόγο της) να πουλήσει στη Deutsche Telecom το μειοψηφικό ποσοστό μετοχών που το ελληνικό κράτος διέθετε σε μια άλλοτε κρατική επιχείρηση, τον ΟΤΕ!

Υπάρχει και συνέχεια, όμως. Μέχρι τον Ιούλη θα στελεχωθεί η νέα εταιρία ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας («Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ»), μέχρι το Σεπτέμβρη θα συσταθεί σε σώμα το διοικητικό της συμβούλιο και μέχρι το Σεπτέμβρη «θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων μία δεύτερη ομάδα κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων, η οποία θα συμφωνηθεί από κοινού με τους θεσμούς, μετά την οριστικοποίηση ενός μηχανισμού συντονισμού Ταμείου-κυβέρνησης».

Πέρα από τα παραπάνω, πάλι μέχρι το Σεπτέμβρη, «το ΤΑΙΠΕΔ θα αποτιμήσει τα στοιχεία ενεργητικού των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμένων και θα μεταβιβάσει στο νέο Ταμείο εκείνα που δεν σχεδιάζει να αναπτύξει». Ηδη, την περασμένη Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την πρόσληψη ειδικού συμβούλου (με fast track διαδικασίες, αν σκεφτούμε ότι οι υποψηφιότητες λήγουν στις 24 Ιούνη), που μέσα σε δυο μήνες θα εκπονήσει συνολική μελέτη «αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων». Πρόκειται για τα αεροδρόμια που «περίσσεψαν» μετά το ξεπούλημα των δυο «φιλέτων» με τα 14 αεροδρόμια στη γερμανική Fraport. Ο σύμβουλος πρέπει να παρουσιάσει ένα «σενάριο αξιοποίησης» για καθένα απ' αυτά τα 23 αεροδρόμια και να ερευνήσει κατά πόσο η αξιοποίηση μπορεί να γίνει σε ομάδες. Θα κοιτάξουν, δηλαδή, μπας και φτιάξουν κάποιο τρίτο πακέτο για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς από κάποιον άλλο όμιλο. Και τα υπόλοιπα αεροδρόμια, αυτά που δεν παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον (κυρίως αυτά των μικρών νησιών) τι θα γίνουν; Θα αφεθούν στην τύχη τους, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και να κλείσουν κάποια απ' αυτά. Γιατί τα αεροδρόμια-φιλέτα, που κάλυπταν τα ελλείμματα των αεροδρομίων στις άγονες γραμμές, έχουν πια ξεπουληθεί στη Fraport.

Ετσι θα κινούνται τα πράγματα από τώρα και μετά. Ο,τι μπορεί να ξεπουληθεί θα ξεπουλιέται. Τα υπόλοιπα θ' αφήνονται να μαραζώνουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον ελληνικό λαό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ