2016-06-17 23:29:17
Φωτογραφία για Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΥΣΑΚ ΣΠΟΡΤΙΦ... ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟΝ ΜΠΙΡΤΣ!
Ο προπονητής που ανακάλυψε τον Κεμ Μπιρτς μιλάει στο gazzetta.gr. O coach της Ουσάκ Σπορτίφ, Οζάν Μπουλκάζ, αναλύει το νέο σέντερ του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά Ο Κεμ Μπιρτς θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Ο Καναδός εξαργύρωσε την εκπληκτική σεζόν που πραγματοποίησε με την Ουσάκ Σπορτίφ στην Τουρκία μόλις στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη.

Καλύτερος άνθρωπος από το να περιγράψει τις πτυχές του παιχνιδιού του Μπιρτς δεν υπάρχει από τον άνθρωπο που όχι μόνο τον ανακάλυψε και τον έφερε στην Ευρώπη, αλλά και που του έδωσε χώρο να βγάλει στο παρκέ τις ικανότητές του.

Ο Οζάν Μπουλκάζ ο οποίος καθοδηγεί την Ουσάκ από τον πάγκο τα τελευταία δύο χρόνια ενώ αποτελεί γέννημα θρέμμα της ομάδας αφού υπήρξε παίκτης της Ουσάκ (2006-14) και στη συνέχεια πήρε το χρίσμα του προπονητή, τα είπε... όλα!

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΖΑΝ ΜΠΟΥΛΚΑΖ

Τι είδους παίκτης είναι ο Μπιρτς;


«Ο Κεμ είναι υπερβολικά αθλητικός παίκτης. Τα φυσικά του προσόντα σε ό,τι αφορά έκρηξη, ταχύτητα και άλμα είναι καταπληκτικά. Δε θα είναι υπερβολή αν πω πως τρέχει πιο γρήγορα από τα περισσότερα γκαρντ. Στην άμυνα όλα αυτά τα χρησιμοποιεί με αποτέλεσμα να είναι πολύ καλός στα κοψίματα και στις αλλοιώσεις των σουτ των αντιπάλων. Ξέρει σε ποια θέση βρίσκεται μέσα στο χώρο, έχει αντίληψη του χώρου. Το τελευταίο τρίμηνο βελτιώθηκε αρκετά στο πότε να πηδάει για να κόψει και πότε να μένει στο έδαφος για να παίζει άμυνα. Όταν πρωτόρθε πήδαγε σχεδόν πάντα».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του στο παρκέ;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη οι αθλητικές του ικανότητες. Τον βοηθούν πάρα πολύ και ειδικά στην άμυνα. Είναι εκπληκτικός ριμπάουντερ. Διεκδικεί το ριμπάουντ σε κάθε φάση είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση και συνήθως βάζει τα χέρια του στη μπάλα. Τέλος θα έλεγα πως τελειώνει αρκετά καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι με το αριστερό του χέρι».

Καλά όλα αυτά, αλλά θα έχει και μπασκετικές αδυναμίες;

«Φυσικά και έχει μειονεκτήματα στο παιχνίδι του. Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να βελτιωθεί σε καταστάσεις short roll, δηλαδή στην ενδιάμεση κατάσταση του κοψίματος μετά το pick n roll και στο τράβηγμα μακριά από το καλάθι μετά το pick n roll (σ.σ pop out). Δεν παίζει καλά το short roll και στο σύγχρονο μπάσκετ το βλέπουμε συχνά. Επίσης θα πρέπει να έχει κίνητρο σε κάθε ματς. Μερικές φορές στα παιχνίδια δεν εμφανιζόταν απόλυτα συγκεντρωμένος. Στον Ολυμπιακό που είναι μία πολύ ποιο απαιτητική ομάδα θα πρέπει να είναι σε κάθε ματς 100% συγκεντρωμένος».

Σα χαρακτήρας πως είναι;

«Είναι πολύ καλό παιδί. Από τις πρώτες μέρες δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα σε θέμα προσαρμογής. Όλοι στην ομάδα ήταν φιλικοί μαζί του και το αντίθετο. Αστειεύεται αρκετά, έχει την αίσθηση του χιούμορ».

Θυμάστε κάποια ιδιαίτερη στιγμή που δεν είδε το φως της δημοσιότητας και στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει ο Μπιρτς;

«Κοίτα δε θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο για αυτόν, αλλά θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο για μένα. Σε ένα φιλικό προετοιμασίας πριν την έναρξη της σεζόν τελείωσε με 24 πόντους και 22 ριμπάουντ. Ο ίδιος συμπεριφέρθηκε νορμάλ, αλλά εγώ αμέσως επικοινώνησα με τον πρόεδρο και του είπα να ψάξουμε και για κάτι άλλο διότι πολύ γρήγορα θα μας τον πάρει ομάδα της Euroleague. Πράγματι πριν το Top 16 αρκετές ομάδες μάς πλησίασαν, αλλά αποφασίσαμε να μην τον πουλήσουμε. Από εκείνο το φιλικό πάντως ήξερα ότι σύντομα θα έπαιζε στο κορυφαίο επίπεδο».

Ο Ολυμπιακός ανήκει σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο αναφέρθηκες. Πιστεύεις πως θα καταφέρει να ανταποκριθεί;

«Στο χέρι του είναι. Ο Ολυμπιακός συμφώνησε μαζί του πολύ γρήγορα. Από όσο ξέρω ο Κεμ έχει ιδιαίτερο κίνητρο να παίξει μαζί με τον Σπανούλη. Δίπλα του θα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο σέντερ. Νομίζω όμως πως θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να καταλάβει τον τρόπο παιχνιδιού του. Οι προπονήσεις θα είναι πολύ σημαντικές για τον Κεμ. Πιστεύω πάντως πως θα τα καταφέρει, ειδικά στο pick n roll με τον Σπανούλη. Θέλω να δω τη συνεργασία τους».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ