2016-06-17 23:38:15
Φωτογραφία για Σκωτία: Γιατί ο κλιματικός στόχος επιτεύχθηκε έξι χρόνια νωρίτερα;
Η Σκωτία είχε θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων της χώρας κατά 42% το 2020 με έτος βάσης το 1990 Όμως, χάρη στη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά της αιολικής ενέργειας, η Σκωτία ξεπέρασε αυτό το στόχο έξι χρόνια νωρίτερα με μείωση 45,8% το 2014.

Η γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής της τοπικής κυβέρνησης, Ροζάννα Κάνινγκαμ  επισήμανε ότι κατά το ίδιο διάστημα, στην υπόλοιπη Βρετανία οι εκπομπές μειώθηκαν κατά μόλις 33%. Μέρος της μείωσης των εκπομπών ρύπων, οφείλεται βέβαια στην ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει τη Βρετανία καθώς πολλοί καταναλωτές δεν άνοιγαν τη θέρμανση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης Stop Climate Chaos Scotland, Τζιμ Ντένσαμ οι εκπομπές από τον κλάδο των μεταφορών παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 1990 και στον κατασκευαστικό κλάδο κατά 1%.

Υποστήριξε ότι η Σκωτία πέτυχε νωρίτερα τον στόχο του 2020 χάρη στον θερμό χειμώνα, την αποβιομηχάνιση, τις αλλαγές στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων και σε συγκεκριμένες πολιτικές.


Ο Μάρκ Ράσκελ, βουλευτής των Πρασίνων στο σκωτικό κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η υπέρβαση των στόχων του 2020 απαιτεί μέτρα υπέρ της ενεργειακής αποδοτικότητας των νοικοκυριών και κατά της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Guardian «η πραγματική πρόκληση δεν είναι η μείωση των αριθμών από έτος σε έτος, αλλά το αν οι κάτοικοι της Σκωτίας έχουν την επιλογή να ζήσουν σε ζεστά, ενεργειακά αποδοτικά σπίτια και να μετακινηθούν με ένα σύγχρονο σύστημα μεταφορών. Αυτό απαιτεί χρηματοδότηση και δράσεις εκ μέρους της σκωτικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% ως το 2050, αλλά πολλοί ζητούν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους.

—Έκρηξη των ΑΠΕ στη Βρετανία

«Πράσινη» ήταν η μία στις τέσσερις Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκαν στη Βρετανία το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Decc).

Αναλυτικότερα, σημειώθηκε επίδοση ρεκόρ στη διείσδυση των ΑΠΕ με 24,7% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής με αύξηση 5,6% σε σύγκριση με το 2014.

Στη Σκωτία μόνο, το ποσοστό έφτασε το εντυπωσιακό 57,7% στις 2,9 Τεραβατώρες.

Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 26% περισσότερη ενέργεια ηλεκτροδοτώντας 9,8 εκατ. νοικοκυριά στη Βρετανία. Τα φωτοβολταϊκά αύξησαν τη συνεισφορά τους κατά 86%, ενώ η βιοενέργεια κατά 28%.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ