2016-08-24 18:31:09
Φωτογραφία για ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010 - 2015
Τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο 2010 - 2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας θέση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τη σχετική παρέμβαση, η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν καλεί τις ελληνικές αρχές «να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».

Προτρέπει επίσης, τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή, υπογεγραμμένη από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις και τους Eπίτροπους Πιερ Μοσκοβισί και Μαρίαν Τίσεν, απεστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Η ανακοίνωση της Ε.Ε.

«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα».

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: ''Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat''. 

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς.

Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».

Η απάντηση της κυβέρνησης στην Ε.Ε. για την ΕΛΣΤΑΤ

Απαντητική επιστολή στην Κομισιόν απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ για το δημόσιο χρέος της περιόδου 2010 - 2015. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την έκπληξή του για την επιστολή της Ε.Ε. προς το πρόσωπό του, επισήμανε ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση, κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός, τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Ο κ. Τσακαλώτος, πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη,  καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. «Ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης» επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία σημείωσε με νόημα, ότι: «Όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κομισιόν για το ζήτημα της EΛΣΤΑΤ, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι: «Παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ της αρχής της Ε.Ε. να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη και της προτροπής στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα».

ΠΑΣΟΚ: Αποστομωτική απάντηση της Κομισιόν στις μεθοδεύσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και Ν.Δ.

«Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαλύει τους μύθους, τα ψέματα και τα συνωμοσιολογικά παραμύθια και αποκαλύπτει τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, για τον εκτροχιασμό της οικονομίας» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ: «Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας, μεθοδεύσεις οι οποίες για μια ακόμη φορά δυστυχώς βρήκαν "ευήκοα ώτα" με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου για την αναπομπή της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου». Προσθέτει δε ότι: «Πια κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια εις βάρος της χώρας, του ελληνικού λαού, της ελληνικής οικονομίας και όλων όσοι στάθηκαν αποφασιστικά στις κρίσιμες ώρες για την αποτροπή καταστροφικών εξελίξεων».

Χ. Θεοχάρης: Η υπόθεση Γεωργίου ξεσκεπάζει την αναξιοπιστία ΣΥΡΙΖΑ

«Όταν οι κυβερνώντες δρουν και αντιδρούν σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο και με γνώμονα μόνο τα στενά κομματικά τους συμφέροντα, τότε ανακοινώσεις όπως η σημερινή της Επιτρόπου Τίσεν δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του πολιτικού φορέα «Δημοκρατική Ευθύνη» Χάρης Θεοχάρης, αναφερόμενος σε παρέμβαση της Επιτρόπου, η οποία τόνισε ότι δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο 2010 - 2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα.

Ο κ. Θεοχάρης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «στοχοποιώντας τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, έβαλε ουσιαστικά στο στόχαστρο την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία έξι χρόνια».

«Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση τι είχε γίνει την τελευταία φορά που τα ''Greek Statistics'' είχαν γίνει το θέμα της επικαιρότητας; Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και η χώρα με μεγάλες θυσίες και προσπάθειες, ανεξαρτήτως προσώπων, κατάφερε να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της. Για ποια σταθερότητα στην οικονομία μιλάει η κυβέρνηση όταν μόνη της ανοίγει ξανά θέμα αξιοπιστίας της χώρας, όπως λέει σαφώς η Ευρωπαία επίτροπος;», διερωτάται ο ανεξάρτητος βουλευτής.  

Υπογραμμίζει επίσης ότι: «Η αξιοπιστία των σημερινών ελληνικών στατιστικών πάει χέρι με χέρι με την αναξιοπιστία όσων κυβέρνησαν ως τώρα. Και αυτό είναι που φοβάται και η σημερινή κυβέρνηση: Πως η υπόθεση Γεωργίου ξεσκεπάζει την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, αναξιοπιστία που κληρονόμησε από τα παλαιότερα κόμματα εξουσίας». Καταλήγοντας, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο», σημειώνοντας ότι «θα διακινδυνεύσει τη χώρα και δεν θα κερδίσει τίποτε: ο λαός ήδη ξέρει πως η αξία της κυβέρνησης και των υποσχέσεών της είναι μηδενική».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ