2012-05-16 20:57:29
Φωτογραφία για Ο Π. Πικραμμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Στις 17 Ιουνίου οι εκλογές.
Στις 17 Ιουνίου, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ Π. Πικραμμένο, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου, καθώς στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε συμφωνία για πολιτικό πρόσωπο.

Ο κ. Πικραμμένος ορκίστηκε απόψε, ενώ αύριο στις 10.00, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση θα γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Τα πρώτα ονόματα για τα υπουργεία

Τα ονόματα του πρώην πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστου Γεραρή, για το υπουργείο Δικαιοσύνης και του Φράγκου Φραγκούλη για το υπουργείο Αμυνας, είναι τα πρώτα που επιβεβαίωσε και η κρατική τηλεόραση αναφορικά με τα μέλη της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Νέος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναλαμβάνει ο Πέτρος Μολυβιάτης.


Για το υπουργείο Οικονομικών έχει ακουστεί το όνομα του κ. Βασίλη Ράπανου, για το Προστασίας του Πολίτη του κ. Λ. Λευτέρη Οικονόμου, για το Εσωτερικών αυτό του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη και του κ. Α.Ρουπακιώτη για το υπουργείο Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στις προθέσεις του κ. Πικραμμένου είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολιγομελές.

«Να διαφυλάξουμε το κύρος της πατρίδας»

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Στις 15.15 ο κ. Πικραμμένος προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έθεσε ως κύριο στόχο τη διαφύλαξη του κύρους της πατρίδας και της ομαλής μετάβασής της σε νέα πολιτική κυβέρνηση.

Παραλαμβάνοντας την εντολή, ο κ. Πικραμμένος αναγνώρισε πως είναι μεγάλος το βάρος που αναλαμβάνει και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη. Ελπίζω να φανώ αντάξιος, είπε για να σημειώσει αμέσως μετά πως πρόκειται για μία καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «δεν διαφεύγει από κανέναν ότι η πατρίδα περνάει δύσκολες στιγμές» και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπούλια, πρόσθεσε πως «υπό τη δική σας καθοδήγηση πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος της πατρίδας και την ομαλή μετάβαση σε μία νέα πολιτική κυβέρνηση».

Διάλογος K. Παπούλια - Π. Πικραμμένου

Στο τέλος της συνομιλίας, ο κ. Πικραμμένος αστειεύτηκε επικαλούμενος αναφορές στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, λόγω ονόματος θα ήταν ο καταλληλότερος για να είναι ο τελευταίος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.

Πώς φθάσαμε στην επιλογή του προέδρου του ΣτΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας στράφηκε στο πρόσωπο του προέδρου του ΣτΕ μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Στο συμβούλιο των αρχηγών προτάθηκε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Την πρόταση, όμως, δεν αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αντιπροτείνοντας τον πρώην υπουργό Γεράσιμο Αρσένη, κάτι όμως που επίσης δεν έγινε αποδεκτό.

Επίσης, διαφωνίες φέρονται να προέκυψαν και για το ποια στάση θα τηρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε..

H δήλωση του Α. Σαμαρά

Λακωνική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαράσχετικά με τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης και την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Οπως είπε, ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους: Από τη μία να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα με αλλαγές που να γίνονται [...] ή από την άλλη να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ, της απομόνωσης εκτός Ευρώπης και της κατάρρευσης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκονται σε επαφή για κοινή κάθοδο στις εκλογές του Ιουνίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου φιλοευρωπαϊκού μετώπου.

Μάλιστα, οι σχετικές διαβουλεύσεις φέρονται να είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ έγινε λόγος ακόμα και για συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόταση του κ. Σαμαρά είναι να τεθεί η κ. Μπακογιάννη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ωστόσο η ίδια φέρεται να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην είναι καθόλου υποψήφια.

Ήδη πάντως, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας και πλέον αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων.

Η δήλωση του Α. Τσίπρα

Την ίδια ώρα μαίνεται η φημολογία περί βολιδοσκόπησης των προθέσεων και του Γιώργου Καρατζαφέρη. Σε ανακοίνωσή του ωστόσο, ο ΛΑ.Ο.Σ. δηλώνει πως «δεν τοποθετείται σε σενάρια, διαρροές, υποθέσεις, ή ακόμα και προθέσεις» και αφού επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός σταλινισμού», υπογραμμίζεται με νόημα πως ο Γ. Καρατζαφέρης «έχει δώσει εξετάσεις ότι μπορεί να είναι το αποτελεσματικό ανάχωμα».

«Μόνος μου έχτισα το κόμμα και μόνος μου θα το ξαναχτίσω», διεμήνυσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σε σημερινή του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό "Τηλεάστυ", η οποία σύμφωνα με στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., αποτελεί απάντηση στα σενάρια περί ενιαίας καθόδου της κεντροδεξιάς.

«Είμαι αποφασισμένος να δώσω σκληρή μάχη, και όπως έχτισα το κόμμα το 2000 μόνος μου, ένας εγώ, κι εσείς ήρθατε δίπλα ο ένας στον άλλο, θα το ξαναχτίσω σήμερα το κόμμα, και θα είναι νικηφόρο το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «τώρα ο λαός θα έχει το λόγο για να πάρει οριστικά τις τύχες στα χέρια του, για να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε στις 6 Μαΐου και να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς, που θα ακυρώσει οριστικά το μνημόνιο της φτώχειας και της χρεοκοπίας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην υλοποιησει μέτρα που αφορούν μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη διάλυση, όπως ανέφερε, των εργασιακών σχέσεων μειώσεις δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις.

Η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου

Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως πρότεινε τον κ. Γεράσιμο Αρσένη για τη θέση του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού. Εξηγώντας το σκεπτικό του, είπε ότι έκανε αυτήν την πρόταση σεβόμενος το σκεπτικό του Προέδρου της Δημοκρατίας για ένα πρόσωπο με εμπειρία, που θα μπορεί να διαχειριστεί τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 23 Μαΐου, και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 20-21 Μαΐου. «Αντιπροτείναμε τον Γεράσιμο Αρσένη στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον κ. Παπαδήμο δεδομένου ότι στο πρόσωπο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, έπρεπε να αντανακλώνται και οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στη κάλπη στις 6 του Μάη» πρόσθεσε. Σχολιάζοντας την άρνηση που συνάντησε η πρότασή του, σημείωσε: Είναι εντυπωσιακό ότι οι δυνάμεις που μέχρι χθες ήθελαν οικουμενική κυβέρνηση έκαναν ακόμη και πικρόχολα σχόλια- και ο καθένας μπορεί πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του. 'Αλλωστε η υποκρισία όλες αυτές τις μέρες περισσεύει, συμπλήρωσε και τόνισε πως πλέον το λόγο έχει ο λαός.

Πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν πως ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε στην πρόταση του κ. Τσίπρα για το πρόσωπο του κ. Αρσένη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προϊόν κομματικής συνεννόησης και συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Λούκα Κατσέλη (σ.σ.: σύζυγο του πρώην υπουργού). Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε στον κ. Βενιζέλο: «Δεν με εντυπωσιάζει η άρνηση, με εντυπωσιάζει η αιτιολόγηση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας πρότεινε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να παγώσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα, να μην εφαρμοστούν οι νόμοι για μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η πρώτη πρόταση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε δεκτή, παρά την διαφωνία των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκε από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Σε άλλη τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εγχώριες δυνάμεις υπαγορεύουν σε ξένους δηλώσεις που έχουν στόχο την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού.

Η δήλωση του Π. Καμμένου

Στις αντιδράσεις του κ. Βενιζέλου για το όνομα του κ. Αρσένη παρενέβη η Κοινωνική Συμφωνία. «Επικροτώ τη δήλωση του Χάρη Καστανίδη, αποτελεί πληρωμένη απάντηση στους ισχυρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η πρόταση ορισμού του Γεράσιμου Αρσένη ως υπηρεσιακού Πρωθυπουργού είναι προϊόν πολιτικής συναλλαγής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινωνικής Συμφωνίας» δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Λούκα Κατσέλη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας είχε δηλώσει ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα «δεν σημαίνει ότι η Κοινωνική Συμφωνία είναι παράρτημα οποιουδήποτε κόμματος ή ιδιοκτησία οποιουδήποτε στελέχους της».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος σημείωσε πως οι ημέρες που μεσολαβούν έως τις εκλογές είναι ημέρες στοχασμού διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχουν στενέψει πάρα πολύ τα περιθώρια του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της αλαζονείας και τις εμπορίας ψευδαισθήσεων.

Η δήλωση της Α. Παπαρήγα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους πολίτες «να σταθμίσουν τα πράγματα βλέποντας προς το μέλλον» και αφού σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν παραγνωρίζει τη δική του ευθύνη για το παρελθόν, υπογράμμισε πως τώρα σημασία έχει τι λέει κανείς για το μέλλον του τόπου.

Καταλήγοντας επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει «συγκεκριμένα, εφικτά ρεαλιστικά πράγματα» που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και να δώσουν προοπτική.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι είναι σημαντικό η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην πάρει καμία απόφαση, να μην υπογράψει διατάγματα και να μη λάβει αποφάσεις σχετικά με πώληση δημόσιας περιουσίας.

Πρότεινε πάντως, εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που τεθεί θέμα ένταξης στη Συμμαχία της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία», ακολουθώντας τη γραμμή του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Για αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, έκανε λόγο εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας μάλιστα ούτε από το θέμα της υπηρεσιακής έλειψε το πολιτικό-εκλογικό παιχνίδι.

Αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, εκτίμησε, με τη διαδικασία και της επικοινωνίας των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Δεν κάναμε καμία πρόταση, τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, γιατί όπως είπε, όταν γίνονται προτάσεις για εξυπηρετηθούν πολιτικοί - εκλογικοί σκοποί και να είχαμε, θα την παίρναμε πίσω και στο σημείο αυτό ανέφερε πως θα μπορούσε απλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είχε αναλάβει την ευθύνη της πρότασης για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Η δήλωση του Φ. Κουβέλη

Το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα και επανέλαβε ότι όταν η πρότασή μας δεν μπορεί να χει αποτέλεσμα με την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων «από τα πάνω», δεν προτείνουμε.

Αργότερα, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, όπως αναφέρεται, η πραγματικότητα, όπως εξελίχθηκε στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει ως εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη. Με αυτές τις προτάσεις διαφώνησαν η Αλέκα Παπαρήγα και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε τον Παναγιώτη Πικραμένο.

Μετά την απόρριψη της πρότασης Αρσένη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την πρόταση για τον Λουκά Παπαδήμο. Αρνήθηκαν την πρόταση ξανά το ΚΚΕ, ο Φ. Κουβέλης και ο Π. Καμμένος. Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση Καμμένου για υπουργό εξωτερικών τον Παναγιώτη Ήφαιστο και άμυνας τον Δημήτρη Γράψα.

Στη συνέχεια ο Κάρολος Παπούλιας πρότεινε να αναλάβει ο αρχαιότερος δικαστικός, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, από την στιγμή που δεν υπήρχε ομοφωνία στις διάφορες προτάσεις».

Την εξασφάλιση της πολιτικής ουδετερότητας της υπηρεσιακής κυβέρνησης ζήτησε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και για αυτό τάχθηκε κατά της τοποθέτησης πολιτικού προσώπου στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού [Βλέπε άρθρο] .

Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να προβεί στην έκδοση κανονιστικών πράξεων και διαταγμάτων για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές.

Τέλος, δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά «είναι έτοιμη εδώ και καιρό με παρατεταγμένες τις δυνάμεις μας και πίστη για τις εκλογές» και ζήτησε από τους πολίτες «να πολλαπλασιάσουν τη δύναμη» που έδωσαν στο κόμμα στις 6 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, την κάθοδό της στις εκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε σήμερα -με μία αιχμηρή ανακοίνωση για τους πολιτικούς αρχηγούς[Βλέπε άρθρο] - η «Δημιουργία, Ξανά», το νεοσύστατο κόμμα του Θάνου Τζήμερου. Σημειώνεται ότι στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου η «Δημιουργία Ξανά» κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη 135.932 ψηφοφόρων ήτοι 2,15% του εκλογικού σώματος.

Σε ανακοίνωσή του και το Πανελλήνιο 'Αρμα Πολιτών δηλώνει την ετοιμότητά του, μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, «εν όψει των σοβαρών κινδύνων που πιθανόν να κρύβει, για την ελληνική κοινωνία, η περίοδος μέχρι το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης υπέρ της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του Λαού, να ανατρέψει οποιοδήποτε νέο σχέδιο οικονομικής αφαίμαξης, ηθικής εξαπάτησης και υποτίμησης των Ελλήνων συμπολιτών μας».

VPRC: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της VPRC, που διενεργήθηκε από τις 10-14 Μαΐου, καταγράφει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,3%. Η ΝΔ ακολουθεί με 14,2% και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 10,9%. Ακολουθούν: ΔΗΜΑΡ με 6,1%, ΚΚΕ με 4,4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,7%. Εκτός Βουλής μένουν: Χρυσή Αυγή: 2,2%, Δημοκρατική Συμμαχία: με 1,1% και Δημιουργία Ξανά με 1,6%. 'Αλλο κόμμα απαντά το 2,3%, Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 6,0%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 17,3%.

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό, δεν θα δοθούν βουλευτικές αποζημιώσεις στους 300 βουλευτές που έχουν εκλεγεί στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαίου και θα ορκιστούν αύριο στις 11 το πρωί. Μετά από συνεννόηση που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αποφασίστηκε, λόγω της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα, να μην καταβληθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις για τις ημέρες που αναλογούνται στους βουλευτές, μέχρι τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ