2016-09-10 19:09:07
Φωτογραφία για Το «μεγάλο κόλπο» της Πολωνίας για να πάρει φθηνά Patriot
Με μια επιλογή που όλα δείχνουν ότι θα την ακολουθήσουν πολλοί περισσότεροι στο μέλλον, η Πολωνία έκανε την έκπληξη και κατόρθωσε να συμπιέσει θεαματικά το κόστος της προμήθειας του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας, Patriot.

Το SkyCeptor, ένα χαμηλού κόστους βλήμα αναχαίτισης, που προσφέρει στην Πολωνία στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot, παρουσίασε η κατασκευάστρια Raytheon στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων MSPO 2016, στο Kielce της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Tύπου το SkyCeptor είναι ένα νέο, εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας βλήμα που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση βαλλιστικών βλημάτων μικρού και μέσου βεληνεκούς, βλημάτων πλεύσης (cruise) και άλλων εναέριων απειλών.

Σημειώνεται, ότι η Πολωνία αιτήθηκε την προσφορά ενός χαμηλού κόστους βλήματος αναχαίτισης στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που εξέφρασε για την προμήθεια του συστήματος Patriot. Μάλιστα η πολωνική αίτηση περιλαμβάνει και την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή του βλήματος από την εγχώρια βιομηχανία σε συνεργασία με τη Raytheon.


Σχεδιαστικά το SkyCeptor βασίζεται στο βλήμα Stunner που βρίσκεται σε παραγωγή σειράς και προορίζεται να αποτελέσει το νεότερο μέλος της οικογένειας Patriot. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια περιλαμβάνει τα βλήματα PAC-3 και PAC-3 MSE τα οποία καταστρέφουν τον στόχο με απευθείας πρόσκρουση επί αυτού και το βλήμα GEM-T που χρησιμοποιεί πυροκεφαλή εκρηκτική – θραυσματοποίησης.

Και τα τέσσερα βλήματα βάλλονται από τον ίδιο εκτοξευτή χωρίς ανάγκη μετατροπής του. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Raytheon η προσφορά του SkyCeptor στην Πολωνία αποσκοπεί στη συμπίεση του κόστους του προσφερόμενου συστήματος Patriot χωρίς όμως υποβάθμιση των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων του.

Να υπενθυμιστεί σε αυτό τα σημείο, ότι το βλήμα αναχαίτισης SkyCeptor είναι βασισμένο στο Stunner που αναπτύχθηκε μαζί με τη Rafael για το ισραηλινό αντιαεροπορικής και αντιβληματικής προστασίας David’s Sling.

Εάν αποδεικνυόταν ότι υπάρχει κάποια συμφωνία βάση της οποίας η Rafael επωφελείται ακόμα και στην περίπτωση του SkyCeptor ως παράγωγο του Stunner, τότε θα πρόκειται για μια έμμεση αποζημίωση στους Ισραηλινούς οι οποίοι αποχώρησαν από τον πολωνικό διαγωνισμό… ας δούμε τι είχαμε δημοσιεύσει στα μέσα Μαΐου του 2014 για το θέμα:

«Όπως όλα δείχνουν, οι Ισραηλινοί που έχουν προτείνει [στην Πολωνία] το David’s Sling το οποίο θα είναι σε περίπου ένα χρόνο έτοιμο, θα κάνουν στην άκρη, παίρνοντας όμως ικανοποιητικά ανταλλάγματα. Προφανώς, ο διαγωνισμός θα καταλήξει σε αμερικανικές εταιρίες, ενώ οι ισραηλινές εταιρίες θα αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο από τις αντίστοιχες αμερικανικές που θα εμπλακούν ως κύριοι κατασκευαστές, πάντα σε συνεργασία με την πολωνική αμυντική βιομηχανία.»
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ