2016-09-12 14:40:07
Φωτογραφία για Παρατηρητήριο Τιμών: Εκτός τόπου και χρόνου
Πέντε χρόνια δεν έχουν επικαιροποιηθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών οι τιμές των ορθοπεδικών υλικών με αποτέλεσμα να είναι εκτός πραγματικότητας.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET

Ραντεβού με την Επιτροπή του Παρατηρητηρίου Τιμών έχει ζητήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού προκειμένου να σταματήσει η στρεβλή εικόνα που υπάρχει στο ηλεκτρονικό σύστημα με τιμές του 2011 και όχι του 2016.

Με απλά λόγια, ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 5 χρόνια δεν έχουν επικαιροποιηθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών, οι τιμές των ορθοπεδικών υλικών με αποτέλεσμα να είναι εκτός πραγματικότητας.

Οι κατηγορίες ορθοπεδικών ειδών στο Παρατηρητήριο Τιμών είναι περίπου 1.500, ενώ οι κωδικοί των διαφορετικών υλικών, δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες. Το ορθοπεδικό εμφυτεύσιμο υλικό αντιπροσωπεύει ποσοστό μικρότερο του 5% της συνολικής δαπάνης ιατρικού υλικού (φάρμακο, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια κλπ.) στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η ετήσια δαπάνη για το εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό στα Δημόσια Νοσοκομεία δεν ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ, ενώ το 2009 ήταν 180.000.000,ευρώ.


Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο, μας επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη το Παρατηρητήριο Τιμών να προσαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα και πρέπει –όσον αφορά πάντα τα ορθοπεδικά είδη- υλικά να αφαιρεθούν καθώς μπορεί να είναι διπλογραμμένα, ενώ θα πρέπει να προστεθούν και άλλα, καθώς ο χώρος των ορθοπεδικών υλικών εξελίσσεται ραγδαία. Το σημαντικότερο ωστόσο κατά τον ίδιο είναι ότι πρέπει άμεσα να βελτιωθεί η τιμή των υλικών, καθώς λόγω των άστοχων παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν οι σημερινές τους τιμές απέχουν μακράν από το υψηλό κόστος που έχουν ως προς την κατασκευή τους, την τεχνολογία και την διάθεσή τους.

Και για του λόγου το αληθές, το «Υλικό» : «ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΥΒΡΙΔΙΟ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ», Α.Μ. 33.4.119, στο Παρατηρητήριο Τιμών (σημειώνουμε πως πρόκειται για 5 διαφορετικά είδη που συναπαρτίζουν το εν λόγω υλικό όπως : κοτύλη, κεφαλή, stem, κεφαλάκι, ένθετο πολυαιθυλενίου).

Η τιμή του το 2011 ορίστηκε από την Ε.Π.Υ. σε 1.700,00ευρώ. Με διαρκείς υβριδικές παρεμβάσεις κατέληξε στο ποσό των 924,00ευρώ.

Οι προμηθεύτριες εταιρείες, όσες εξακολουθούν να προμηθεύουν το «υλικό» αυτό, το κάνουν προσβλέποντας να αναπληρώσουν την ανώφελη για αυτούς πώληση, από άλλα «υλικά» που θα τους ζητήσει το Νοσοκομείο.

Συνήθως αποφεύγουν να προμηθεύουν τα περιφερειακά ή νησιωτικά Νοσοκομεία.

Το ίδιο ισχύει και για το «υλικό» «ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ», είδος που αφορά μεγάλο αριθμό περιστατικών. Από 1.500,00ευρώ το 2011 κατέληξε με τον ίδιο τρόπο στα 945,00ευρώ.

Το «υλικό» «ΟΛΙΣΘΑΙΝΩΝ ΗΛΟΣ ΙΣΧΙΟΥ (ΔΙΑΦΟΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ) ΜΕ ΠΛΑΚΑ 3 ΟΠΩΝ ( ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΩΝΙΩΝ) ΚΑΙ ΒΙΔΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΧΑΝΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ (ΟΛΟ ΤΟ SET ) ΑΠΟ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟ ΧΑΛΥΒΑ», Α.Μ. 35.6.1 στο Παρατηρητήριο, αποτελούμενο από 3 διαφορετικά τεμάχια ειδών, με τιμή 151,68ευρώ, πρέπει να πωλείται όσο κοστίζει και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τα πρόσθετα κόστη που επιβαρύνουν την κάθε πώληση τότε γίνεται ζημιογόνο.

Οι εταιρείες είναι απρόθυμες να ανανεώνουν το στοκ τους ή τις εργαλειοσειρές τους για το υλικό αυτό το οποίο ήταν ευρείας χρήσης.

Απουσία όμως του ενδεδειγμένου υλικού από κάποιο Νοσοκομείο, είναι πιθανό να το αναγκάσει να διακομίσει τον ασθενή σε άλλο Νοσοκομείο.

Τα προαναφερθέντα επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα της άμεσης επικαιροποίησης των τιμών στο Παρατηρητήριο Τιμών. Διαδικασία η οποία, σύμφωνα με την πηγή μας, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα (εξάμηνο) από κάποια ειδική επιτροπή.

Η επικαιροποίηση ωστόσο αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα πρόσθετα κόστη που βαρύνουν τις τιμές των ορθοπεδικών υλικών. Και αυτά είναι:

Έξοδα αποστολής και επιστροφής υλικών και εργαλείων προς και από κάθε Νοσοκομείο της Χώρας.

Μεγάλο στοκ στις αποθήκες των εταιρειών καθόσον τα Νοσοκομεία διατηρούν ελάχιστο δικό τους.

Μεγάλης αξίας και ποσότητας ειδικά εργαλεία για την τοποθέτηση των υλικών βαρύνουν μόνο τους προμηθευτές.

Πληθώρα κοπτικών συσκευών αφού δεν τις διαθέτουν τα Νοσοκομεία στον απαραίτητο αριθμό.

Αποστολή ειδικά εκπαιδευμένου συνεργάτη για τεχνική υποστήριξη, ταξίδι, διανυκτέρευση κλπ, όταν ζητηθεί από το Νοσοκομείο.

Καθυστέρηση πληρωμών, αδυναμία προγραμματισμού και αβεβαιότητα.

Αποκλεισμός χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, εμπλοκές λόγω PSI.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ