2012-05-19 07:51:05
Φωτογραφία για Πονοκέφαλος: Ο απρόβλεπτος πόνος
Είναι δυσάρεστο να ξυπνάμε με πονοκέφαλο, γιατί μας επηρεάζει στην απόδοση μας στη δουλειά ενώ μας στερεί χρόνο από τη διασκέδαση, τους φίλους... την οικογένεια και γενικά τις υποχρεώσεις μας. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε αν ο πονοκέφαλος είναι απλώς μια ημικρανία ή κάτι πιο σοβαρό που θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας.

Οι πιο συχνοί πονοκέφαλοι είναι αυτοί που δεν έχουν κάποιο παθολογικό αίτιο, όπως η ημικρανία ή ο πονοκέφαλος τύπου τάσεως. Όταν έχουμε ημικρανία, ο πόνος συνήθως εμφανίζεται και στις δυο πλευρές του κεφαλιού, είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, ναυτία, εμετό και επηρεάζει την καθημερινότητα μας.

Ο πόνος όταν έχουμε πονοκέφαλο τύπου τάσεως εμφανίζεται και στις δυο πλευρές του κεφαλιού, αλλά πιο ήπιος από της ημικρανίας και συνήθως δεν έχει άλλα συμπτώματα. Ο πόνος συνήθως είναι πιο δυνατός στην περιοχή των κροτάφων ή του μετώπου (πάνω από τα μάτια), αλλά συχνά μπορεί να πονάει ακόμη και το πίσω μέρος του κεφαλιού ή ο αυχένας
. Άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τους περιγράφουν «σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μία πρέσα ή μία μέγγενη» ή «σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους», ενώ κάποιοι από αυτούς, όχι όμως όλοι, ανακουφίζονται με χαλαρό μασάζ στην περιοχή που πονάει (π.χ. στους κροτάφους) ή και με σφιχτό δέσιμο ενός μαντηλιού γύρω από το κεφάλι.

Η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων τάσης περιλαμβάνει τα αναλγητικά φάρμακα που ανακουφίζουν τον ασθενή. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη, η οποία απορροφάται αμέσως από το στομάχι προσφέροντας γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση. Τα φάρμακα αυτά έχουν γενική αναλγητική δράση, είναι δηλαδή παυσίπονα που μπορεί να τα πάρει κάποιος αν έχει ημικρανία και πονάει το κεφάλι του, αλλά μπορεί επίσης να τα πάρει αν πονάει το δόντι του ή η μέση του.

Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν ήπιας έντασης ημικρανίες μπορούν να πετύχουν να σταματήσουν μία κρίση με χρήση ενός απλού αναλγητικού, αλλά άνθρωποι με μέτριας ή μεγάλης έντασης ημικρανίες συνήθως δεν τα βρίσκουν αρκετά αποτελεσματικά.

Έτσι, αν σε κάποιον άνθρωπο με ημικρανία τα απλά αναλγητικά είναι αποτελεσματικά (υπενθυμίζεται ότι ο στόχος πρέπει να είναι να περνάει εντελώς ο πόνος, όχι απλά να μειώνεται η έντασή του) και η χρήση που κάνει είναι λίγες φορές τον μήνα, τότε η ημικρανία του βρίσκεται μάλλον υπό έλεγχο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ