2016-12-19 14:18:11
Φωτογραφία για Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς
Παιχνίδι κατασκόπων θύμισε η μεθόδευση για να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαδόπουλου για την θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς Τηλεφωνήματα, μυστικά γεύματα και εμπιστευτικά emails πολύ πριν συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας το απόγευμα της Τετάρτης οδήγησαν σε ένα τραπεζικό πραξικόπημα που κρατά σχεδόν ένα χρόνο «ακέφαλη» την Πειραιώς.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο «παιχνίδι» αυτό , παραμένοντας πάντα στο παρασκήνιο, έπαιξε ο μέτοχος μειοψηφίας της τράπεζας, μεγαλοπενδυτής, Τζον Πόλσον ο οποίος όταν αντιλήφθηκε πως οι συσχετισμοί στο Δ.Σ δεν… βγαίνουν ώστε να επιλεγεί ο υποψήφιος της αρεσκείας του κ. Άνθιμος Θωμόπουλος , τον «απέσυρε» από την κούρσα και έκανε ότι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει την τοποθέτηση Παπαδόπουλου στο τιμόνι της Πειραιώς.

Στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του κρίσιμου διοικητικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ενεπλάκησαν σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Αντιπροεδρία ενώ κομβικό ρόλο έπαιξε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, με το καθ΄ ύλην αρμόδιο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παραμένει επί της ουσίας θεατής των εξελίξεων.


«Όλοι, με τον δικό τους τρόπο έπαιξαν ρόλο ώστε να έχουμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», ανέφερε στην «Ε» τραπεζικός παράγοντας.

Τον εκτελεστικό ρόλο στο πραξικόπημα έπαιξε ο SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός) ο οποίος αιφνιδιαστικά έστειλε λίγη ώρα μετά την έναρξη του συμβουλίου email ζητώντας να διακοπεί η διαδικασία επιλογής προκειμένου να ελεγχθούν οι δύο υποψήφιοι.

Πλέον στην επόμενη ημέρα όλες οι πληροφορίες συνηγορούν ότι η υποψηφιότητα του κ. Χατζηνικολάου έχει «καεί» και ως φαβορί προβάλλεται ο έμπειρος τραπεζίτης Νίκος Καραμούζης πρόεδρος σήμερα της Eurobank. Ακούγεται και το όνομα του Χρήστου Μεγάλου με λιγότερες όμως πιθανότητες για την ανάληψη της θέσης.

Πάντως ο κ. Παπαδόπουλος επιμένει. Την Πέμπτη απέστειλε δύο επιστολές μία στον SSM και μία στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς .

Στην πρώτη ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στη συνάντηση που είχε στις 26 Οκτωβρίου με τους κ.κ. Ραμόν Κουϊντάνα, Ρολφ Κλουγκ και Τζέσους Πατρόνες κατά την διάρκεια της οποίας τον διαβεβαίωσαν ότι ο SSM δεν θα είχε αντίρρηση για την υποψηφιότητά του ως CEO σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος επισυνάπτει στην επιστολή του και τα emails που επιβεβαιώνουν το αντικείμενο της συνάντησης με τον κ. Κουϊντάνα.

Ζητά δε από τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό να αποσαφηνίσει την θέση του οργανισμού για το πρόσωπό του μετά και την παρέμβαση που διέκοψε την διαδικασία στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς.

Στη δεύτερη επιστολή που απευθύνεται προς το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως διατηρεί το ενδιαφέρον του για να αναλάβει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Επειδή η τοποθέτηση CEO έχει μετατραπεί σε ένα κακόγουστο σήριαλ μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ το βράδυ της Πέμπτης ζητήθηκε από την Πειραιώς να επισπεύσει την σύγκλιση του διοικητικού της συμβουλίου προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή.

Όμως αν παρακαμφθεί η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου και οι αντιμαχόμενες πλευρές οδηγηθούν σε νέο υποψήφιο η τοποθέτηση του δεν μπορεί να γίνει εντός ολίγων 24ώρων.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ