2016-12-27 15:40:13
Φωτογραφία για ΠτΔ: Για πρώτη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του
Για ιστορική στιγμή κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Τουρκίας στην επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης, τονίζοντας ότι στην Ελβετία θα δοκιμαστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς και μάλιστα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

«Για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει εάν η θετική ρητορική στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε άρθρο που δημοσιεύεται στη συλλεκτική έκδοση υπό το τίτλο «Έτος αποφάσεων», η οποία κυκλοφορεί σήμερα με τον «Φ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «αυτή την ιστορική στιγμή όχι μόνο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αλλά και να την αναδείξουμε, σημειώνοντας πως αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της».


Ο Πρόεδρος εκφράζει την πεποίθηση ότι «ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας. Καταλήγει δε με τη διαβεβαίωση ότι ιεραρχεί πολύ ψηλά «τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των συμπολιτών μας, τις οποίες απόλυτα λαμβάνω υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεών μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης η οποία επιδιώκουμε να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να μην αφήνει νικητές και ηττημένους».

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ίδια έκδοση, ο Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μ. Άιντα, εκφράζει την εκτίμηση ότι «οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας συνολικής λύσης», η οποία είναι πιθανή εντός του 2017.

Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού υποστηρίζει ότι «το αποτέλεσμα της ώρας της αλήθειας δεν είναι προδιαγεγραμμένο», ξεκαθαρίζει ότι εγγυήσεις δεν μπορούν να υπάρχουν, ούτε μεταμφιεσμένες, ούτε καλοντυμένες, ούτε σε νέα συσκευασία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ