2017-02-23 09:56:52
Φωτογραφία για Το Μεξικό απορρίπτει τις νέες οδηγίες Τραμπ για τη μετανάστευση
Η μεξικανική κυβέρνηση καταδίκασε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης Τραμπ για τη μετανάστευση, οι οποίες επιτρέπουν την απέλαση σχεδόν όλων των μεταναστών που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα Οι νέοι αμερικανικοί κανονισμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων την προώθηση ατόμων χωρίς χαρτιά στο Μεξικό, ακόμη κι αν δεν είναι Μεξικανοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό, Λουίς Βιντεγκαράι, λέει ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί «μονόπλευρες αποφάσεις που επιβάλλει μία κυβέρνηση σε μια άλλη».

«Δεν θα το αποδεχθούμε επειδή δεν είμαστε υποχρεωμένοι και επειδή δεν είναι προς το συμφέρον του Μεξικό. Έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα τον ασκήσουμε πλήρως», είπε προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πάει στον ΟΗΕ για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Μεξικανών υπό το διεθνές δίκαιο.

Ο αμερικανός ομόλογός του, Ρεξ Τίλερσον κι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι, θα συζητήσουν το θέμα με τον πρόεδρο του Μεξικό, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς κορυφώνεται η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων.


Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν προχθές, περιλαμβάνουν και σχέδια επιβολής μιας υφιστάμενης διάταξης της αμερικανικής νομοθεσίας, που επιτρέπει στις αρχές να στέλνουν πίσω στο Μεξικό παράτυπους μετανάστες, ανεξάρτητα απ’ τη χώρα καταγωγής τους.

Δεν είναι όμως σαφές κατά πόσον οι ΗΠΑ έχουν την εξουσία να αναγκάσουν το Μεξικό να αποδεχθεί ξένους στα εδάφη του. Η κυβέρνηση Ομπάμα εστίαζε κυρίως στην απέλαση μεταναστών που καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα.

Τώρα όμως, οι νέες προτεραιότητες είναι αρκετά διευρυμένες ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν σε όλους τους παράτυπους μετανάστες.

Επίσης οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές να απελαύνουν ανθρώπους, αμέσως μόλις περάσουν τα σύνορα, αλλά και μετανάστες χωρίς έγγραφα σε οποιοδήποτε σημείο της αμερικανικής επικράτειας, οι οποίοι αδυνατούν να αποδείξουν ότι βρίσκονται στη χώρα για πάνω από δύο χρόνια.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ ζουν περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά, πολλοί εκ των οποίων απ’ το Μεξικό
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ