2017-04-07 15:44:17
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο της επέμβασης Τραμπ στη Συρία – Τα κρίσιμα 24ωρα πριν πατήσει το κουμπί των Τόμαχοκ
Παρορμητικός άνθρωπος ο Ντόναλντ Τραμπ, το έχει δείξει πολλάκις όχι μόνο τους σχεδόν τρεις μήνες που βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου αλλά και κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Ίσως δεν περίμενε κανείς πως ο Τραμπ θα ήταν παρορμητικός και όσον αφορά σε ένα "χτύπημα" κατά ενός άλλου κράτους, της Συρίας εν προκειμένω. Και να που ήταν.

Το παρασκήνιο που οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο στην απόφαση να δώσει την εντολή και να… πατήσει, στις 04:40 τα ξημερώματα της Παρασκευής (07.04.2017), το κουμπί για να εκτοξευτούν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά USS Porter και USS Ross που πλέουν στα ανατολικά της Μεσογείου οι 59 πύραυλοι Tomahawk κατά της αεροπορικής βάσης Αλ Σαϊράτ, κοντά στην πόλη Χομς, στη Συρία, αποκαλύπτουν οι New York Times. Και ο χαρακτηρισμός "παρορμητικός" επιβεβαιώνεται ξανά. Και εξέπληξε ακόμη και τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα του.


Click4more: Κόλαση! Επίθεση στη Συρία – Ο Τραμπ ρίχνει “Τόμαχοκ” στον Άσαντ [vids]

Ο Τραμπ αποφάσισε μέσα σε λίγες ώρες να επιτεθούν οι ΗΠΑ στη Συρία. Ήταν μια απόφαση "απάντηση" στην επίθεση με χημικά, την περασμένη Τρίτη, κατά αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ. Τουλάχιστον 80 (κατά άλλους 100) άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Οι σοκαριστικές εικόνες συγκλόνισαν, ξανά, τη διεθνή κοινότητα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το καθεστώς της Δαμασκού εξαπολύει επίθεση με χημικά κατά αμάχων Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης περιέγραψαν την πυραυλική επίθεση ως ένα πρακτικό μήνυμα του προέδρου Τραμπ προς τον κόσμο, αναφορικά με την εξάντληση της υπομονής του για τη χρήση απαγορευμένων όπλων από τον Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Οι πύραυλοι έπληξαν μαχητικά αεροσκάφη, αποθήκες καυσίμων και οπλισμού, καθώς επίσης και θέσεις ραντάρ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν στην αναφερόμενη βάση είχαν αποθηκευτεί χημικά όπλα. Σύμφωνα με τον συριακό στρατό, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έτσι ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος κι άλλες τρομοκρατικές ομάδες, σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες και εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου SANA, οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε χωριά κοντά στην αεροπορική βάση. Το πρακτορείο μετέδωσε πως άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίσθηκαν και σπίτια στην περιοχή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το διάγγελμα υπό το βλέμμα της Ιβάνκα

"Απόψε το βράδυ διέταξα έναν στοχευμένο βομβαρδισμό κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, από την οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα" ήταν μια από τις πρώτες φράσεις του διαγγέλματος του Ντόναλντ Τραμπ. Ένα διάγγελμα διαφορετικά από εκείνα των προκατόχων του σε ανάλογες στιγμές. Δεν εκφωνήθηκε από τον Λευκό Οίκο αλλά από το τουριστικό θέρετρο (το οποίο ανήκει στον Αμερικανό πρόεδρο) Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

Και έγινε υπό το βλέμμα του στενού συμβούλου του Στιβ Μπάνον (τον οποίο πριν από μερικές μέρες "έκοψε" από το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας), του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους και της κόρης του, Ιβάνκα Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέφυγε τις αιχμές κατά της διεθνούς κοινότητας, λέγοντας πως αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και εξαιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών αντίδρασης. "Οι προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ απέτυχαν, και απέτυχαν δραματικά" είπε ο Τραμπ. Η απόφαση τον έφερε αντιμέτωπο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο δεν ενημέρωσε ούτε και μίλησε μαζί του και ο οποίος έκανε λόγο για "επίθεση σε κυρίαρχο κράτος που συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου" και για επίθεση "αποπροσανατολισμού" από τους θανάτους αμάχων από αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Έτσι πάρθηκε η απόφαση

Η απόφαση για το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα κατά της Συρίας ελήφθη γρήγορα και σε τέτοιο βαθμό που όσοι παρακολουθούν τις ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ αισθάνθηκαν έκπληξη. Μετά την ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση με τα χημικά όπλα, τόσο αυτές, όσο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες συμμάχων των ΗΠΑ εργάστηκαν με ταχύτητα προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή των χημικών όπλων, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου οι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τον Τραμπ για τη διαθεσιμότητα τριών αμυντικών επιλογών. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τους "βομβάρδισε" με ερωτήσεις, ενώ τους κατηύθυνε στην υιοθέτηση δύο από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές.

Την Πέμπτη, μετά το ταξίδι του στη Φλόριντα για το δείπνο με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση με τους συμβούλους του αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν όσοι βρίσκονται μαζί του στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, αλλά και άλλοι μέσω ασφαλών τηλεδιασκέψεων από την Ουάσιγκτον. Η συνάντηση αυτή περιγράφεται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως "συνάντηση της απόφασης" ενώ είχε "σημαντική χρονική διάρκεια". Μετά το τέλος της συνάντησης αυτής, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε την έγκριση του, για την υλοποίηση του πολλαπλού πυραυλικού πλήγματος, πριν από το δείπνο του με τον πρόεδρο Σι, η χώρα του οποίου, όπως και η Ρωσία με το Ιράν, διαφωνεί με την αμερικανική επέμβαση στη Συρία.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ