2012-05-21 17:09:05
Φωτογραφία για ΕΣΕΕ: Η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν αρκεί
Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο σύγχυσης, η μετενέργεια και οι καταγγελίες πολλών συμβάσεων έχουν δυστυχώς σηματοδοτήσει την αποδόμηση των κλαδικών συμβάσεων και έχουν ανοίξει τον δρόμο διάπλατα στη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα από 22% έως 37%.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης μετά την ημερίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με αντικείμενο το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε περίοδο κρίσης.

Όπως σχολίασε ο κ. Κορκίδης: «η απασχόληση διέπεται πλέον από ελαστικές μορφές εργασίας, επιχειρησιακές ή ατομικές και όχι από κλαδικές συμβάσεις. Ο ΟΜΕΔ λοιπόν μπορεί σε αυτήν τη συγκυρία να παίξει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο στην εξομάλυνση του εργασιακού κλίματος, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους.

Οι μικρομεσαίοι εργοδότες του ελληνικού εμπορίου ψάχνουμε πραγματικά να βρούμε οδούς συνεννόησης με τους εργαζόμενους, κρατώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ζωντανές.


Η αναφορά του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας κ. Ρουπακιώτη για "moratorium" δεν γνωρίζουμε εάν είναι έκκληση ή πρόταση, ούτε έχει διευκρινιστεί το ακριβές περιεχόμενο και η αιτιολογία της. Η ΕΣΕΕ ως Κοινωνικός Εταίρος ανταποκρίνεται πάντα σε κάθε διαβούλευση και πρόσκληση του αρμόδιου Υπουργείου και εξαντλεί όλα τα περιθώρια του κοινωνικού διαλόγου».

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% την τελευταία διετία. Το 2010 οι απώλειες ήταν μεσοσταθμικά 14,3% σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ το 2012 υπολογίζεται ότι θα μειωθούν συνολικά τουλάχιστον κατά 25% και σημείωσε για μία ακόμη φορά ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους δεν αρκεί. Περισσότερο σημαντικά θέματα, κατά την ΕΣΕΕ, είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, που πλήττει τη ρευστότητά τους και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΕΕ έχει ήδη προτείνει γενική μείωση 10% του μη μισθολογικού κόστους, με ένα περαιτέρω 5% για τους συνεπείς επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα πρότεινε την αναπλήρωση των απωλειών που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη ενώ πεποίθηση της ΕΣΕΕ είναι ότι ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να διατηρηθεί όπως ισχύει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και προστατεύεται από το κράτος.

Επανέλαβε δε ότι οι διαδικασίες Μεσολάβησης και Διαιτησίας αποτέλεσαν μια νέα αντίληψη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις η οποία έχει αξιολογηθεί θετικά. Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένη την παρούσα οικονομική συγκυρία η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η εν λόγω διαδικασία είναι σκόπιμο να προστατευτεί και να μπορέσει να επιβιώσει στο μέλλον, μέσα από την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της.

Για τη διαπραγμάτευση προτείνεται ότι πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την πραγματική ουσία του εργασιακού κοινωνικού διαλόγου, που είναι οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις και καταλήγουν στην σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Δηλαδή θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα «πρόληψης» πριν ακόμα φτάσουμε στις διαδικασίες μεσολάβησης και διαιτησίας.

Για τη μεσολάβηση εκτιμάται ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ουσία και στο περιεχόμενο της μεσολάβησης και της συμβολής της στον συλλογικό διακανονισμό. Η προσφυγή στη μεσολάβηση πρέπει να εξακολουθήσει να γίνεται ελεύθερα είτε από κοινού, είτε εκατέρωθεν μονομερώς, αφού άλλωστε η όλη διαδικασία έχει περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις. Οι μεσολαβητικές προτάσεις πρέπει να αποκτήσουν το πλεονέκτημα της τεκμηρίωσης. Ο ΟΜΕΔ μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το μεταβατικό διάστημα, ώστε να ενισχύσει τους μηχανισμούς πρωτογενούς και δευτερογενούς έρευνας και τεκμηρίωσης, προκειμένου να παράσχει στους μεσολαβητές το όπλο της ειδικής αιτιολόγησης, που θα κάνει την πρότασή τους αξιόπιστη και θα εξουδετερώσει τους καλοθελητές που την αμφισβητούν. Θεωρούμε ότι, το μέλλον του ΟΜΕΔ βρίσκεται εκεί. Δίπλα σας θα σταθούμε και εμείς θέτοντας στη διάθεσή σας τα επιστημονικά Ινστιτούτα όλων των κοινωνικών εταίρων.

Για τη διαιτησία, υποστηρίζεται ότι θα πρέπει πλέον να τεθεί σε νέα πλαίσια. Η ΕΣΕΕ, δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση να επανέλθει η μονομερής προσφυγή αλλά μόνο εφόσον η διαιτητική απόφαση περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στα μισθολογικά θέματα, χωρίς διατηρητικές ρήτρες κλπ. Συνεπώς, θα πρέπει να αποκλείεται από τη διαιτητική απόφαση η ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων που απαιτούν ευρύτερη συναίνεση των μερών.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ