2017-04-21 16:16:14
Φωτογραφία για Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΒΕΒΑΙΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Μετά και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν τα θετικά μέτρα για το 2019 υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και καλεί τη Ν.Δ. να πάρει θέση «αν θα τα ψηφίσει ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική» που επέλεξε και πριν λίγους μήνες με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα που ξεπερνά κατά οχτώ φορές τον στόχο, ωστόσο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να πανηγυρίσει γιατί γνωρίζει καλά τις θυσίες του λαού και σημείωσε ότι τους πανηγυρισμούς «τους αφήνουμε σε άλλους που εν μέσω κρίσης μίλησαν για επιτυχία».

«Τόσο η Ν.Δ. όσο και τα περισσότερα ΜΜΕ που μιλούν ακόμα και σήμερα για ενεργοποίηση του κόφτη διαψεύδονται με πάταγο» σχολίασε και πρόσθεσε ότι οι στόχοι για το 2018 θα επιτευχθούν επομένως τα θετικά μέτρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν. «Άμεσου πρακτικού χαρακτήρα το ερώτημα που έχει μπροστά της η Ν.Δ. αν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες με χαμηλοσυνταξιούχους» σχολίασε. Εκτίμησε ότι για πρώτη φορά είναι ορατό και επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα η έξοδος από την επιτροπεία.


Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016

Σημειώνεται ότι πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,9% εμφάνισε ο προϋπολογισμός του 2016, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο του 0,5%. Συγκεκριμένα, σε πρωτογενές επίπεδο το πλεόνασμα, το οποίο βασίστηκε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, καθορίστηκε στα 6,937 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4,105 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ το 2015. Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν στα 86,185 δισ. ευρώ έναντι 95,2 δισ. το 2015, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 87,473 δισ. ευρώ, έναντι 84,8 δισ. το 2015. Την ίδια ώρα, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), έναντι ελλείμματος 5,9% το προηγούμενο έτος. Τέλος, το ύψος του ακαθάριστου ενοποιημένου χρέους αυξήθηκε στα 314,9 δισ. ευρώ (179% του ΑΕΠ), έναντι 177,4% το 2015.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογιστεί βάσει του ευρωπαϊκού προτύπου «ESA 2010», το οποίο ωστόσο, διαφέρει από τον «μνημονιακό ορισμό» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το «μνημονιακό» πλεόνασμα διαμορφώνεται αρκετά κοντά στο 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή τη σημερινή εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, με επίδοση σαφώς υψηλότερη έναντι του στόχου του τρίτου προγράμματος βοήθειας, 0,5%. Μια βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο τρόπους υπολογισμού, συνίσταται στο ότι το «μνημονιακό» πρωτογενές πλεόνασμα δεν περιλαμβάνει την κρατική υποστήριξη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να έχει αρνητικό ή και θετικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του πλεονάσματος. 

Για παράδειγμα, το 2014, η επίπτωση ήταν θετική, καθώς οι αμοιβές που προέκυψαν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος των ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερες από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντίθετα, το 2013 και το 2015, η επίπτωση ήταν έντονα αρνητική λόγω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί την 1η εκτίμηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2016, καθώς η 2η εκτίμηση αναμένεται τον Οκτώβριο.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ