2017-05-20 02:33:09
Φωτογραφία για Τέταρτο Μνημόνιο: Η επόμενη μέρα για ακριβά φάρμακα και γενόσημα – Σοκ και δέος στη βιομηχανία
Τα καινοτόμα φάρμακα αποτελούν έναν από τους βασικότερους “πονοκεφάλους” για την Πολιτεία, δεδομένου ότι επιβαρύνουν τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 7,5% έως 10%.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET.GR

Σκληρό μέλλον επιφυλάσσουν για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι πρόσφατες παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου.

Τα οριζόντια μέτρα αποτέλεσαν – για μία ακόμη φορά – την επωδό των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα η αγορά να οδηγείται σε περαιτέρω συρρίκνωση.

Οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας προς το κράτος διογκώνονται και κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ευχαριστημένος. Ούτε οι ελληνικές, ούτε οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Το 2015, οι επιστροφές ανέρχονταν σε 650 εκατομμύρια ευρώ, για να φτάσουν πέρυσι στο 1 δισ. ευρώ και κατά το τρέχον έτος να αυξάνονται κατά περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συζήτηση του τέταρτου Μνημονίου στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως η μνημονιακή πολιτική φαρμάκου έχει φθάσει σε αδιέξοδο.


Ομολόγησε πως η πολιτική των οριζόντιων παρεμβάσεων και μείωσης των τιμών σε γενόσημα και “off - patent” προκαλεί στρεβλώσεις.

Ως “αντίδοτο” στα οριζόντια μέτρα, ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις και προώθηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Αναφέρθηκε στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας πως έχει ήδη καταλήξει για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C.

Καινοτόμα

Έμφαση έδωσε και στην αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων, με βάση την αξιολόγηση που έχουν λάβει σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Τα καινοτόμα φάρμακα αποτελούν έναν από τους βασικότερους “πονοκεφάλους” για την Πολιτεία, δεδομένου ότι επιβαρύνουν τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 7,5% έως 10%.

Για τον σκοπό αυτό, πενταπλασιάζεται η υποχρεωτική έκπτωση (rebate) για ένταξή τους στη θετική λίστα, από 5% στο 25%.

Εκπλήξεις

Εκτός από τα καινοτόμα, οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο φάρμακο επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις και για μία σειρά άλλων σκευασμάτων.

Τα γενόσημα χάνουν την προστασία τους, τα “off – patent” οδηγούνται σε περαιτέρω μειώσεις, ενώ “ψαλίδι” προβλέπεται και για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Όλα αυτά, την ώρα που η Πολιτεία ζητεί από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να πληρώσουν ετησίως 120 εκατομμύρια ευρώ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ