2017-05-29 10:16:16
Φωτογραφία για Στο στόχαστρο η ακίνητη περιουσία των Νοσοκομείων! Ξεκινά καταγραφή
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των δημοσίων νοσοκομείων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει να καταγράψει την ακίνητη περιουσία του ΕΣΥ που προέρχεται κυρίως από κληροδοτήματα, ώστε να μη μένουν αναξιοποίητα αμέτρητα κτίρια και χάνονται εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι κανένα νοσοκομείο και καμία Διοίκηση δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια πόσα κτίρια του ανήκουν, με συνέπεια αντί να γίνεται αξιοποίησή τους να …νοικιάζονται άλλα.

Πρόσφατα άλλωστε με ένα μικρό «συμμάζεμα» μόνο στις δομές του ΠΕΔΥ, τα ταμεία του κράτους κέρδισαν κοντά στα 2,2 εκατ. ευρώ. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Τέλος τα νοικιασμένα κτίρια για το ΠΕΔΥ! Πόσα χρήματα εξοικονομήθηκαν»


Τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν αφορούσαν κτίρια του ΠΕΔΥ, τα οποία μάλιστα παρέμεναν ακόμη και τελείως άδεια!

Νοσοκομεία με άγνωστη περιουσία

Αμέτρητα κτίρια βρίσκονται σήμερα στην κατοχή μεγάλων νοσοκομείων καθώς πολλοί ηλικιωμένοι ή ακόμη και ασθενείς, αφήνουν ακίνητα ως κληροδοτήματα. Ακόμη όμως και στην κατοχή του ίδιου του υπουργείου Υγείας υπάρχουν δημόσια κτίρια σε …άγνωστες περιοχές και άγνωστης αξίας.

Πάντως μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 2012 να γίνει μία καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, έπεσε στο κενό καθώς ελάχιστοι Διοικητές είχαν ανταποκριθεί στο αίτημα καταγραφής των κτιρίων.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα κληροδοτήματα είναι μπλεγμένα σε έναν γραφειοκρατικό και δικαστικό κυκεώνα από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς, όπως για παράδειγμα στον Ευαγγελισμό.

Ωστόσο η μεγάλη αυτή ακίνητη περιουσία όχι μόνο δε διευκολύνει το σύστημα υγείας αλλά αντίθετα επιβαρύνει επιπλέον το κράτος μέσω της φορολόγησης.

Μεταξύ των νοσοκομείων που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία, τα νοσοκομεία Παίδων κ.α. Μόνο στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» φαίνεται να ανήκει ακίνητη περιουσία αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να καταγράψει και τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΠΥΥ με ειδική επιτροπή που έχει συστήσει και η οποία ξεκινά άμεσα τις συνεδριάσεις της.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ