2017-06-19 10:58:11
Φωτογραφία για Kι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η μουσική
Kι όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν αισθάνονται απολύτως τίποτα όταν ακούνε μουσική οποιουδήποτε είδους  Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «μουσική ανηδονία», δηλαδή είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη απόλαυσης και αδιαφορία για την ομορφιά της μουσικής.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό για τους επιστήμονες το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια γενικευμένη ανηδονία, αδυνατώντας να ευχαριστηθούν το οτιδήποτε. Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που έρευνα εντοπίζει μια τέτοια εξειδικευμένη μορφή ανηδονίας απέναντι ειδικά στην μουσική.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από αυτήν «πάσχουν» το 1% έως 3% του πληθυσμού - ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων, αν και υγιής, δεν αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα με την ίδια ικανότητα απόλαυσης, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους (άσχετα αν δεν αρέσει σε όλους το ίδιο είδος μουσικής). Η «μουσική ανηδονία», στην οποία ο εγκέφαλος δουλεύει κανονικά, δεν πρέπει να συγχέεται με την «αμουσία», μια εκ γενετής ή επίκτητη κατάσταση, στην οποία ένας άνθρωπος δεν ευχαριστιέται την μουσική, επειδή δεν ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να την αντιληφθεί σωστά (π.χ. λόγω τραύματος).


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόζεπ Μάρκο-Παλάρες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, πειραματίστηκαν με τρεις δεκαμελής ομάδες εθελοντών, οι οποίοι είχαν ταξινομηθεί ανάλογα με την ευχαρίστηση που εκ των προτέρων είχαν δηλώσει ότι παίρνουν από την μουσική.

Συγκεκριμένα, οι 30 εθελοντές πέρασαν κάποια τεστ ακρόασης μουσικής, στα οποία καταγράφονταν ορισμένοι δείκτες της συναισθηματικής αντίδρασής τους (ηλεκτρική αγωγιμότητα δέρματος, παλμοί καρδιάς κ.α.). Επίσης συμμετείχαν σε ένα τεστ που κατέγραφε πόση ντοπαμίνη παρήγαγαν τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους (μια ένδειξη για την ικανότητά τους να απολαμβάνουν κάτι).

Τα συμπεράσματα ήταν τα εξής:  Ορισμένοι, κατά τα άλλα απολύτως υγιείς και ευτυχείς άνθρωποι, δεν ευχαριστιούνται να ακούνε μουσική και δεν δείχνουν καθόλου τις συνηθισμένες αυτόματες αντιδράσεις στους ήχους της, παρ’ όλο που μπορούν μια χαρά να ακούσουν και να αντιληφθούν την μουσική. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι όμως αντιδρούν κανονικά σε άλλα πράγματα, για παράδειγμα απολαμβάνουν να κερδίζουν χρήματα, να τρώνε ή να κάνουν σξ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ