2017-06-30 17:24:05
Φωτογραφία για FT: Ο Μακρόν, τα σκάνδαλα και τα... θετικά σινιάλα
Αφήνοντας στενούς συνεργάτες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ο Μακρόν στέλνει μήνυμα μη ανοχής στα πολιτικά σκάνδαλα. Κι όμως, ο κυνισμός των Γάλλων που δεν εμπιστεύονται τις πολιτικές τους τάξεις κινδυνεύει να επιστρέψει δριμύτερος.

του Tony Barber

Financial Times 

Τέσσερις υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης αποσύρθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες -ούτε το ξεκίνημα της ατυχούς προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ δεν είχε τόσες αναταράξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δεχθεί τις παραιτήσεις των υπουργών Χωροταξίας, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τους οποίους είχε ορίσει πριν από μόλις έναν μήνα. Αποτελούσαν σχεδόν το ένα τέταρτο της κυβέρνησής του.

Ο Richard Ferrand και η Sylvie Goulard, πρώην υπουργοί Χωροταξίας και Άμυνας, θεωρούνται ιδιαίτερα στενοί συνεργάτες του κ. Μακρόν, ο οποίος εκλέχθηκε τον περασμένο μήνα βάσει μιας πλατφόρμας οικονομικής ανανέωσης, βαθύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και υψηλότερων ηθικών προτύπων στη δημόσια ζωή.


Είναι αλήθεια πως οι παραιτήσεις δεν επέφεραν μόνιμη ζημιά στην προεδρία του κ. Μακρόν. Αν και δίνουν μια εντύπωση αποδιοργάνωσης στην κορυφή της γαλλικής πολιτικής, είναι δυνατό να τις περιγράψουμε υπό ένα θετικό φως.

Οι υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας δύο ερευνών που ξεκίνησαν οι εισαγγελείς γύρω από υποτιθέμενη διαφθορά. Με το να ενορχηστρώσει ή να ενθαρρύνει την άμεση αποχώρηση των υπουργών, ο κ. Μακρόν δείχνει στο γαλλικό κοινό πως προτίθεται να διατηρήσει την κυβέρνησή του πιο αγνή κι από την αγνότητα και ότι δεν θα ανεχθεί επιβλαβή σκάνδαλα.

Ωστόσο, αυτή η μικρή κρίση απειλεί με τρεις άβολες συνέπειες για την προεδρία Μακρόν. Αρχικά, θα ενισχύσει τον βαθιά ριζωμένο κυνισμό του γαλλικού κοινού γύρω από τη συμπεριφορά των πολιτικών του τάξεων, που θεωρούνται άπληστες και με περιορισμένο ήθος. Αυτό μπορεί να περιορίσει τον ενθουσιασμό του κόσμου για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του κ. Μακρόν.

Η μία έρευνα αφορά στις οικονομικές συναλλαγές του κ. Ferrand, ο οποίος ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Μακρόν. Η δεύτερη έρευνα έχει να κάνει με υπόνοιες για κατάχρηση κομματικών κεφαλαίων στο ευρωκοινοβούλιο από το Modem, ένα κεντρώο πολιτικό κόμμα. Ηγέτης του κόμματος είναι ο François Bayrou, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Αφορά επίσης την κ. Goulard και τη Marielle de Sarnez, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αυτή η «μυρωδιά» σκανδάλου σίγουρα θυμίζει στον γαλλικό λαό την «υπόθεση Φιγιόν», η οποία ήταν αδιαμφισβήτητα το γεγονός-καμπή στην προεκλογική καμπάνια. Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, καταστράφηκε από τις κατηγορίες πως είχε χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για να πληρώνει τη σύζυγο και τα παιδιά του για εικονικές θέσεις εργασίας.

Όσο περισσότερο υπενθυμίζονται στους Γάλλους ψηφοφόρους τέτοιου είδους γεγονότα, τόσο λιγότερο θα τείνουν να στηρίξουν τις προτάσεις του κ. Μακρόν για μεταρρυθμίσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει κανείς να θυμηθεί ότι η συμμετοχή στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Το Δημοκρατία Εμπρός του κ. Μακρόν κέρδισε άνετα τις εκλογές, αλλά εκατομμύρια ψηφοφόροι δίστασαν να ψηφίσουν το κόμμα του.

Η δεύτερη συνέπεια των παραιτήσεων ήταν πως διαταράσσουν την ισορροπία που έχτισε με προσοχή ο κ. Μακρόν στην κυβέρνησή του, ανάμεσα σε πολιτικούς της Αριστεράς που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις, πολιτικούς της Δεξιάς που συμφωνούν, κεντρώους και ανεξάρτητους. Πιο συγκεκριμένα, η αποχώρηση των τριών κεντρώων κάνει την κυβέρνηση να μοιάζει λιγότερο με μεγάλο συνασπισμό μεταρρυθμιστών με κοινωνική ευσυνειδησία και από όλο το πολιτικό φάσμα.

Τελευταία συνέπεια είναι πως είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ο κ. Μακρόν να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για τη γερμανική Bundestag τον Σεπτέμβριο. Η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, μίλησε για πρώτη φορά ευνοϊκά για κάποιες από τις πιο αγαπημένες ιδέες του κ. Μακρόν για ευρωπαϊκή ενότητα, κυρίως σχετικά με υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και κοινό προϋπολογισμό.

Αλλά η γερμανική στήριξη σε αυτά τα οράματα χρωματίζεται ακόμη με μια δόση αμφιβολίας. Σίγουρα θα κλονιστεί, αν η προεδρία Μακρόν μπλέξει στα εγχώρια πολιτικά σκάνδαλα που παραλύουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Εuro2day.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ