2017-07-11 09:30:09
Φωτογραφία για Bloomberg: Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ιταλίας αφορά όλη την Ευρώπη
Το καλοκαίρι διευκολύνει τους μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο, οπότε η Ιταλία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ακόμα μία εισροή προσφύγων. Και όπως και πριν, οι ευρωπαίοι εταίροι της κάνουν ελάχιστα για να βοηθήσουν. Η ιταλική κυβέρνηση ζητά μια νέα προσέγγιση και έχει δίκιο: η ΕΕ πρέπει να το δει αυτό ως πανευρωπαϊκό ζήτημα, απαιτώντας πανευρωπαϊκή απάντηση.

Περισσότεροι από 84.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του τρέχοντος έτους, σχεδόν 20% περισσότερο από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στο μέλλον, η πίεση στις νότιες ακτές της Ιταλίας θα αυξηθεί μόνο, καθώς η δημογραφική έκρηξη στην Αφρική και την Ασία οδηγούν περισσότερους νέους να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, η χώρα στην οποία ο αιτών άσυλο εισέρχεται για πρώτη φορά στην ένωση πρέπει να διεκπεραιώσει την υπόθεσή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να επιβαρυνθεί σχεδόν όλο το κόστος. Στην πράξη, όμως, σημαίνει κάτι πολύ κοντά σε αυτή την αντίληψη.


Ομολογουμένως, η ΕΕ έχει λάβει ορισμένα βήματα για να μοιραστεί το κόστος. Ο οργανισμός Frontex, ο οποίος περιπολεί στα κοινά σύνορα, είδε μία αύξηση του προϋπολογισμού του από λιγότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2006 σε 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα χρηματοδοτικό πακέτο με επιπλέον 35 εκατομμύρια ευρώ για την Ιταλία για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστών και 46 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις αρχές της Λιβύης, ένα βασικό σημείο εκκίνησης.

Παρόλα αυτά, είναι μόνο ένα κλάσμα του τι δαπανά η Ιταλία και θα συνεχίσει να δαπανά κάθε χρόνο. Η Επιτροπή έχει επιτρέψει με ειλικρίνεια στην Ιταλία να καλύψει αυτό το κόστος, με το να δανειστεί περισσότερα από όσα επιτρέπουν οι κανόνες για το έλλειμμα της ΕΕ - προσθέτοντας περισσότερο χρέος σε μία χώρα που έχει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι φορολογούμενοι της Ιταλίας θα μπορούσαν λογικά να το δουν ως μία επιπλέον προσβολή.

Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα αρκετά μεγάλο κοινό ταμείο το οποίο τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονται με τη μετανάστευση. Οι επιτρεπόμενες δαπάνες θα μπορούσαν να κυμανθούν από τη διάσωση των πλοίων στη θάλασσα ως το να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην αγορά εργασίας. Το ταμείο θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει, με κοινή εγγύηση της ΕΕ, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβλέπει πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα.

Πολλοί από τους εταίρους της Ιταλίας στην ΕΕ εξακολουθούν να θεωρούν ότι η κρίση των μεταναστών δεν είναι πρόβλημά τους. Αυτό είναι εξαιρετικά άδικο - και από την άποψη της Ιταλίας, αδύνατον να το αντέξει οικονομικά. Εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σημαίνει κάτι, η ΕΕ τελικά, καθυστερημένα, θα το διορθώσει.

bloomberg.com

antinews.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ