2017-09-04 10:20:08
Φωτογραφία για Από τους S-300 στους S-400
Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, που αποτελεί ένα από τα πλέον αν όχι το πλέον σύγχρονο αντιαεροπορικό σύ­στημα στον κόσμο, μας υπενθυμίζουν αναγκαστικά τη δραματική εξέλιξη της ιστορίας των S-300 στην Κύπρο το 1998, όταν η Αθήνα και η Λευκωσία, θα λέγαμε περισσότερο η Λευκωσία, κατόπιν πιέσεων της τότε ελληνικής κυβέρνησης, αναγκάστηκε να πράξει το αδιανόητο για σοβαρό κράτος σε σχέση με παραγγελία οπλικών συ­στημάτων, δηλαδή να υποχρεωθεί, φοβούμενη αυτούς για τους οποίους υποτίθεται έγινε η παραγγελία προκειμένου να την προστατεύσουν, δη­λαδή την Άγκυρα, να τους μεταφέρει εκτός Κύπρου, στην Κρήτη, αντί να τους εγκαταστήσει στη Μεγαλόνησο, όπως όφειλε.

Η Άγκυρα έρχεται σήμερα και δεί­χνει μια αποφασιστικότητα και μια θέληση σοβαρού κράτους, που υπερα­σπίζεται αυτό που θεωρεί συμφέρον της χώρας, παραγγέλλει τους S-400 στη Μόσχα και πρόκειται να τους εγκαταστήσει στην Τουρκία απένα­ντι στην Ελλάδα και ενώ συμβαίνει αυτή η εξέλιξη, ουδείς διαμαρτύρε­ται, ούτε καν η Αθήνα
. Αυτό δείχνει πως έχουμε απέναντι μας μια χώρα που ξέρει τι θέλει, έχει δηλαδή στρα­τηγική, σχεδιάζει και αποφασίζει με βάση αυτό που κρίνει η ηγεσία της ως συμφέρον της χώρας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τι θα ήθελαν ή τι δεν θα ήθελαν οι τρίτοι, μικροί και μεγάλοι, εχθροί ή φίλοι. Είναι, μάλι­στα, ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει καταφέρει η Τουρκία να κερδίσει σε τέτοιο βαθμό την αυτονομία της δι­εθνώς, που εν προκειμένω οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ δεν τολμούν καν να την πιέσουν για το αντίθετο.

Η Αθήνα και, κυρίως, η Λευκωσία δεν θα διανοούντο να κάνουν τέ­τοια κίνηση, χωρίς να υπολογίσουν τις μετά βεβαιότητος αναμενόμενες αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα και εν προκειμένω των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας εξέλιξης εξαιρετικά δύσκολης για Αθήνα και Λευκωσία, η οποία αφενός μεν υπογραμμίζει μια επερχόμενη ανατροπή ισορροπίας ισχύος στην περιοχή και αφετέρου διαδηλώνει τη διαφορετικότητα της συμπεριφοράς και εν προκειμένω της επιθετικής στάσης που ακολουθεί η Τουρκία στην παρουσία και τη δραστηριοποίησή της στο διεθνές σύστη­μα, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Όπως ήδη αναφέραμε ανωτέρω, η Τουρκία κινείται με βάση αυτό που θεωρεί εθνικό της συμφέρον αυτονόμως και ανεξαρτήτως άλλων παραγό­ντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η περίπτωση των S-400 τυγχάνει μιας διπλής ανάγνωσης. Πρώτον, δείχνει κατά τρόπο εξαιρετικά διαυγή το γεγονός ότι η Τουρκία αποφασίζει χωρίς να εξαρτά τη θέλησή της από το διεθνή παράγοντα, δηλαδή οποιονδήποτε τρίτο. Στην περίπτωση των S-400 η ανατροπή του συσχετι­σμού ισχύος στην περιοχή δημιουρ­γεί πρόσθετο πονοκέφαλο σε Αθήνα και Λευκωσία, που είναι υποχρεωμέ­νες πλέον να σκεφθούν πώς θα αντι­μετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση που δημιουργείται και πώς θα εξι­σορροπήσουν το νέο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αυτό μετατρέπει την Τουρκία σε περιφερειακή δύνα­μη, η οποία διεκδικεί την εμπέδωση της ηγεμονικής παρουσίας της στον ευρύτερο μεσογειακό και μεσανατο­λικό χώρο.

Από την άλλη, οι επιλογές που έχουν πλέον η Αθήνα και η Λευκω­σία είναι περιορισμένες, αφού έδει­ξαν πως όταν έπρεπε να το κάνουν δεν είχαν την απαιτούμενη αποφα­σιστικότητα, πράγμα που απομειώνει τη στρατηγική υπεραξία των δύο κρατών του Ελληνισμού. Τώρα πρέπει να βρουν έξυπνους τρόπους εξισορρόπησης της τουρκικής στρατηγικής παρουσίας και επιβουλής, χωρίς να φανούν πως ακολουθούν την Τουρκία στις επιλογές της, καλλιεργώντας την αίσθηση της «ουράς».

Αυτό το οποίο συνέβη με την Τουρ­κία τώρα πρέπει πέραν των άλλων να αποτελέσει μάθημα για τον Ελλη­νισμό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους πως οι στρατηγικές επιλογές υπεράσπισης του εθνικού χώρου Αθήνας - Λευκωσίας είναι ευ­θύνη των δύο κρατών και των κυβερνήσεών τους, τα οποία πρέπει να αποφασίζουν χωρίς το φόβο της αρ­νητικής στάσης τρίτων, αλλά με γνώ­μονα αποκλειστικά το συμφέρον του Ελληνισμού. 

Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης

Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,

διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών

για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία

Πάντειο Πανεπιστήμιο

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-03/09/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Συναγερμός» για την αγορά S-400 από την Τουρκία
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ