2017-09-07 09:56:20
Φωτογραφία για Νέα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου σε Αχαΐα και Ρέθυμνο – Δύο ασθενείς στην εντατική
Δεν αποκλείεται εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

IATRONET.GR

Δύο νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Πάτρα και στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, κατέγραψαν οι επιδημιολόγοι.

Πρόκειται για άτομα μεγάλης σχετικά ηλικίας, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φτάνει τους 40 από την έναρξη της καταγραφής.

Από αυτούς, οι 36 ασθενείς έχουν εντοπιστεί στον νομό Αργολίδας και από ένας στην Αρκαδία, την Αχαΐα και το Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Δύο από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους.

Οι 21 έχουν εμφανίσει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι 19 δεν είχαν τέτοια συμπτωματολογία, ενώ δέκα δεν χρειάστηκαν καν νοσηλεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου αγγίζει τις 3.000, καθώς σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Αναμένουν διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών Υγείας.

Δεν αποκλείουν εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πέραν των τεσσάρων παραπάνω νομών.

Κουνούπια

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ