2024-02-16 11:19:28
Φωτογραφία για Χολέρα: Αυξήθηκαν τα κρούσματα και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα εμβολίων



Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων έκτακτης ανάγκης κατά της χολέρας φαίνεται να έχει εξαντληθεί με όλες τις διαθέσιμες δόσεις για αυτόν τον μήνα να έχουν ήδη κατανεμηθεί σε χώρες που μάχονται με μεγάλες επιδημίες, δήλωσαν στο Reuters δύο υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους θα δούμε ένα προβλεπόμενο έλλειμμα τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δόσεων μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, πρόσθεσε ένας αξιωματούχος της UNICEF, καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.

«Το απόθεμα έχει εξαντληθεί», είπε ο Philippe Barboza, επικεφαλής της χολέρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ.

Η οξεία έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας είναι ένα ζήτημα τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο ΠΟΥ συνέστησε τη χρήση μόνο μιας δόσης και όχι δύο, για να επεκτείνει το απόθεμα που διαχειρίζεται από κοινού με άλλους οργανισμούς υγείας.


Αλλά η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε, έχει ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη σπάνια προσφορά.

Μόνο τον Ιανουάριο, αναφέρθηκαν 40.900 κρούσματα και 775 θάνατοι από 17 χώρες, ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια ενημέρωση για την παγκόσμια κατάσταση της χολέρας που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Από τι προκαλείται η χολέρα

Η χολέρα μπορεί να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες χωρίς θεραπεία, αν και μπορεί επίσης να προκαλέσει ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Η ασθένεια προκαλείται από βακτήρια που εξαπλώνονται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό και η πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής είναι σημαντικές για να σταματήσει η εξάπλωση. Αλλά τα εμβόλια είναι επίσης ένα εργαλείο που σώζει ζωές.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας εγκεκριμένος από τον ΠΟΥ παραγωγός που παράγει εμβόλια χολέρας για παγκόσμια χρήση, η Eubiologics Co της Νότιας Κορέας, αν και γίνονται προσπάθειες για την επέκταση του αγωγού.

Ο αναπληρωτής διευθυντής προμηθειών εμβολιασμού της UNICEF, Andrew Jones, είπε ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ήταν επί του παρόντος διαθέσιμες μηνιαίως, με περίπου 40 εκατομμύρια συνολικά να αναμένονται φέτος.

Ωστόσο, η ζήτηση αναμένεται να είναι μεταξύ 90 και 100 εκατομμυρίων δόσεων τόσο για εκστρατείες αντιμετώπισης επιδημιών όσο και για προληπτικές εκστρατείες το 2024, είπε.

Ο Barboza είπε ότι ορισμένες χώρες δεν ζητούν δόσεις επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχει μείνει καμία.
πηγή

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ