2017-09-09 01:12:37
Φωτογραφία για Στα “κάγκελα” για την αξιολόγηση οι Δημόσιοι Υπάλληλοι
By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Σάλο προκαλεί ο κυβερνητικός εκβιασμός με τον οποίο επιχειρείται να παρακαμφθούν τα εμπόδια που συναντά η αξιολόγηση στο Δημόσιο.

Με βάση τη νομοθεσία, η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α΄τρίμηνο του έτους. Στις αρχές Αυγούστου, όμως, ο αριθμός των υπαλλήλων που είχαν συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα ήταν μηδαμινός (εδώ), καθώς οι εργαζόμενοι δεν πείθονται για το σκοπό του εν λόγω κυβερνητικού εγχειρήματος, αφού στο παρελθόν αποτέλεσε “δούρειο ίππο” για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι στην Υγεία και περισσότερο οι γιατροί εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νόμου για την αξιολόγηση, ο οποίος έρχεται σε κόντρα με τις διατάξεις του ν. 4369/2016 για το ειδικό σύστημα αξιολόγησης που ισχύει στον ευαίσθητο αυτό χώρο (εδώ).

Η δυσπιστία απέναντι στην αξιολόγηση είναι τέτοια που δεν έπιασε ούτε το “δόλωμα” που έριξε η κυβέρνηση κάποια στιγμή για τη χορήγηση επιδόματος-bonus σε όσους συμμετάσχουν στη διαδικασία
. Μπροστά, λοιπόν, στο ενδεχόμενο η αξιολόγηση να οδηγηθεί σε “φιάσκο”, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του “κόβοντας” με τροπολογία που κατέθεσε (επισυνάπτεται) τις προαγωγές σε όσους “φρενάρουν” την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με αυτήν, εάν οι αξιολογητές δεν αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους, τότε οι ίδιοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων. Η τροπολογία προβλέπει, μάλιστα, αυστηρότατα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση της έκθεσης αξιολόγησης.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς εργαζομένων στην Υγεία ήρθε από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Υγείας-Πρόνοιας.

“Η αξιολόγηση τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τις λαϊκές οικογένειες, ούτε στην αντιμετώπιση υπαρκτών φαινομένων λούφας, αδιαφορίας ή διαφθοράς” τονίζει.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει το ΠΑΜΕ, στον τομέα της υγείας-πρόνοιας η αξιολόγηση στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων και στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Πράγματι, σύμφωνα με το άρ. 12 του ν.4354/2015 μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις που κρίνουν τον εργαζόμενο “ανεπαρκή” δύναται να αναστέλλεται η αυτόματη μισθολογική του εξέλιξη. Στο άρ. 40, επίσης, αναφέρεται πως για τους υπαλλήλους που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα χρόνια της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, εφόσον υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων, θα “παγώνει” η μονιμοποίησή τους. Εξάλλου, ο υπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται (…) προς κρίση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο (…) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό» (άρθρα 83, 95 και 152).

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων δεν τιμωρεί κανέναν, ισχυρίζεται από την πλευρά της η Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης. “Ο νόμος είναι σαφής και αναφέρει ότι έχει στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους” τονίζει.

Όπως ανέφερε, άλλωστε, υπερασπιζόμενη την τροπολογία στη Βουλή “για εμάς αξιολόγηση σημαίνει αξιοκρατία, διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Σημαίνει βελτίωση του υπαλλήλου με στοχευμένες δράσεις επιμόρφωσης και αναβάθμισης των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του. Σημαίνει βελτίωση συνολικά του παρεχόμενου διοικητικού έργου προς όφελος των πολιτών, και αυτή είναι η φιλοσοφία που διατρέχει όλες τις διατάξεις του συστήματος αξιολόγησης”.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά της πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί.

ΩΔΦΒ465ΦΥΟ-7Ε3
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ