2017-09-11 15:30:12
Φωτογραφία για Οι δάσκαλοι / Οι διπρόσωποι / Οι κακιασμένοι / Οι φαντομάδες / Οι κλώνοι.  7)
 

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στο ίντερνετ μπορείς να συναντήσεις κάθε τύπο ανθρώπου. Επίσης, είναι κοινό μυστικό, ότι η ανωνυμία βοηθάει να βγάλει ο άλλος όλα τα απωθημένα του και τα συμπλέγματά του...

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Οι δάσκαλοι.

Δεν μιλώ για κανονικούς δασκάλους. Αυτοί θα με απασχολήσουν από Σεπτέμβριο, αν αποφασίσουν να κάνουν πάλι 3μηνες απεργίες! Αναφέρομαι στην κατηγορία μελών ενός φόρουμ που νιώθουν την ανάγκη να μοιραστούν τη γνώση τους με τους άλλους! Προσοχή! Δεν μιλώ για ξερόλες! Εκείνοι θα μοιραστούν ό,τι βλακεία τους έρθει στο μυαλό (και το περνούν για γνώση), ή στην ανάγκη θα ανατρέξουν σε Google και Wikipedia! Οι "δάσκαλοι" του ίντερνετ είναι άνθρωποι που έχουν όντως γνώση κάποιων πραγμάτων. Χωρίζονται, πάλι, σε δύο κατηγορίες.

Πρώτα, είναι αυτοί που θα μοιραστούν τη γνώση τους, όταν τους ζητηθεί! Και καλά θα κάνουν! Θα ρωτήσει κάποιος, για παράδειγμα, "Πώς φτιάχνεται η καρμπονάρα;" κι εκείνοι θα σπεύσουν να δώσουν τη συνταγή και κάποιες απλές, εμπειρικές συμβουλές!


Η άλλη κατηγορία η εκνευριστική είναι αυτοί που έχουν τη γνώση, αλλά πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να τη μοιραστούν ΟΛΗ!!! Και το χειρότερο, ακόμα και όταν δεν τους ζητηθεί! Έτσι, όταν ο ίδιος ρωτήσει "Πώς φτιάχνεται η καρμπονάρα;", εκείνοι θα μπούνε και σε ένα κατεβατό σεντόνι 8520 λέξεων και με επεξηγηματικές εικόνες και σχεδιαγράμματα, θα αναλύσουν πώς δημιουργείται το μακαρόνι, σε ποια πόλη πρωτοεμφανίστηκε, ποιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες ίσχυαν τότε στη χώρα, πώς διαδόθηκε το μακαρόνι στην Ευρώπη, ποια υλικά είναι τα καλύτερα για καρμπονάρα αφού μελετηθεί διεξοδικά η ιστορία της συνταγής και το cv του πρώτου σεφ που τη δοκίμασε πώς φτιάχνεται η κρέμα γάλακτος και ποια είναι η καταλληλότερη, μετά από ένα μίνι δοκίμιο για τις ιδιότητες του γάλακτος και την παστερίωση, πόσες θερμίδες έχει, πώς τις μετράμε, τι σημαίνει σωματότυπος, μία ιστορική διαδρομή στην πορεία της ζαχαροπλαστικής ανά τους αιώνες, τα είδη μανιταριών, πού φυτρώνουν και ποια είναι δηλητηριώδη, ποια σκεύη είναι τα καλύτερα, ενώ θα κλείσουν με έναν μίνι οδηγό με τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Φυσικά, το καημένο μέλος που είχε την απορία, έχει ήδη παραγγείλει τρία σουβλάκια να φάει!!!

Επίσης, υπάρχει περίπτωση στο ερώτημα: "Ξέρετε κάνα καλό ξενοδοχείο στα Γιάννενα;", οι δάσκαλοι να απαντήσουν πάλι με το κατεβατό της καρμπονάρας, μια και πρέπει οπωσδήποτε να τα πούνε όλα αυτά κάπου!!!

Οι διπρόσωποι

Φοβού τους φορουμίτες και δώρα φέροντες... Πολλές φορές κάνουμε φιλίες και κλίκες μέσα σε ένα φόρουμ ή ένα site. Ποτέ δεν ξέρουμε, όμως, πότε έχουμε πιάσει φιλία με ένα φίδι με διχαλωτή γλώσσα!! Οι διπρόσωποι είναι η κλασική συνομοταξία ασπόνδυλων χρηστών (και μελών της κοινωνίας, γενικότερα) που σου παριστάνουν το φίλο, ενώ ταυτόχρονα σου έχουν χώσει ένα δίμετρο σπαθί σαμουράι στην πλάτη και το στρίβουν χαιρέκακα!!!

Οι διπρόσωποι σου μιλάνε φιλικά μέσα στο φόρουμ, κάνουν πλακίτσα μαζί σου, γενικά δείχνουν ένα κλίμα φιλικό και άνετο, ενώ την αμέσως επόμενη στιγμή (ή και παράλληλα!) στέλνουν πριβέ μηνύματα στους κολλητούς τους, με περιεχόμενο "Κοίτα τι γράφει ο βλάκας" ή "Τι σούργελο είναι αυτό;" Βασικό εργαλείο του διπρόσωπου, το msn, ώστε να μπορεί real time να "θάβει" τα θύματα που πέσανε στα δίχτυα του! Συχνά έχει δύο παράθυρα ανοιχτά, ώστε να κάνει άνετα copy-paste αυτά που γράφει το θύμα, στους κολλητούς του!

Ο διπρόσωπος χαίρεται, επίσης, να μαθαίνει μυστικά, τα οποία στη συνέχεια προωθεί σε κάθε διεύθυνση στο msn του, με ταχύτητα αστραπής... Ο διπρόσωπος ποτέ δεν θα έρθει σε ρήξη με κάποιον ανοιχτά... Αφού μπορείς κάλλιστα να ξεφτιλίσεις τον άλλο πίσω από την πλάτη του, γιατί να εκτεθείς φανερά; Την επόμενη φορά που θα μιλάτε με κάποιον "φίλο" σε ένα φόρουμ και νιώσετε έναν πόνο στην πλάτη, μπορεί να μη φταίει η καρέκλα, αλλά το φτυάρι που έχει σφηνωθεί ανάμεσα σε δύο σπονδύλους!!!

Οι κακιασμένοι

Οι κακιασμένοι είναι σαν τα 8χρονα παιδάκια που δεν πέρασε το δικό τους και κρατάνε μούτρα... Μόνο που όταν δεν μιλάμε για 8χρονα, αλλά 20χρονα και πάνω, η κατάσταση οδεύει προς ψυχικό νόσημα! Οι κακιασμένοι είναι από τα μέλη ενός φόρουμ που είναι μια χαρά, περνούν καλά, συμμετέχουν παντού, έχουν ένα συμπαθητικό προφίλ και, ξαφνικά, ο ουρανός σκοτεινιάζει και μεταμορφώνονται σε Νόρμαν Μπέιτς (βλ. Ψυχώ).

Αν προτείνουν κάποιο θέμα/πρότζεκτ/εκδήλωση που, τελικά, για διάφορους λόγους δεν πραγματοποιηθεί, ξυπνάει μέσα τους το λανθάνον γονίδιο της μανίας καταδίωξης και αρχίζουν να πιστεύουν πως οι άλλοι έχουν προσωπικά μαζί τους και γι' αυτό φάγανε φτύσιμο... Στη χειρότερη περίπτωση, αρχίζουν να πλέκουν σενάρια συνομωσίας και προσωπικών συμφερόντων και να εκτοξεύουν κατηγορίες παντού. Και, σαν τελικό στάδιο της ψυχικής τους κατάρρευσης, όταν συνειδητοποιήσουν πως όσα λένε είναι μπούρδες και δεν έχουν επιχειρήματα, αρχίζουν τις προσωπικές προσβολές και βρισιές...

Η τελική τους μεταμόρφωση σε 8χρονα παγιδευμένα στο σώμα ενήλικα, γίνεται με την αποχή τους από τον συγκεκριμένο ιστότοπο. Σαν τα παιδάκια που κρατάνε μούτρα, κόβουν καλημέρες και κάθονται σε μια γωνιά. Ανά τακτά διαστήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους με κάνα μηνυματάκι, ώστε να μην τους ξεχάσουν τελείως οι άλλοι και μπας και προκαλέσουν καμιά συζήτηση γύρω από το όνομά τους, τύπου: "Πού χάθηκε αυτός;" "Α, δεν τα έμαθες;" κτλ κτλ...

Η απόλυτη ευτυχία τους είναι αν προκληθεί παρόμοια παρεξήγηση με άλλον χρήστη. Τότε, σαν να έχουν ραντάρ (απόδειξη ότι ενώ "απέχουν", φροντίζουν να παρακολουθούν πάντα κρυμμένοι), όλοι οι κακιασμένοι εμφανίζονται αυτομάτως για να υποστηρίξουν το νέο θιγόμενο και υποψήφιο του club τους, εκτοξεύοντας λογίδρια περί φασισμού του ίντερνετ, ελευθερίας γνώμης, κλίκας, συμφερόντων κτλ. Μετά επιστρέφουν στο σκοτάδι της εκούσιας λήθης να γλείψουν τις πληγές τους και να δασκαλέψουν το νέο "θύμα" τους που τραβήξανε με τα γαμψά νύχια τους!!!

Οι φαντομάδες

Η πιο ανατριχιαστική κατηγορία! Οι φαντομάδες είναι γνωστοί στα διάφορα "φόρουμ" ως Επισκέπτες... Είναι αυτοί που, ενώ μπαίνουν καθημερινά και διαβάζουν, παρ' όλα αυτά δεν έχουν ανοίξει ποτέ λογαριασμό και δεν συμμετέχουν ποτέ σε συζητήσεις... Απλώς στέκονται εκεί και κοιτάζουν! Σαν τους stalkers που βλέπουμε στις ταινίες, όλοι γνωρίζουμε ότι "είναι κάπου εκεί έξω", αλλά δεν ξέρουμε τι σκέφτονται και τι σχεδιάζουν! Συνήθως, μπαίνουν καθημερινά και παρακολουθούν, σαν να βλέπουν τηλεόραση.

Για να αναγκαστεί ένας φαντομάς να γίνει μέλος και να αποκαλυφθεί σε όλους, θα πρέπει να δημοσιευτεί κάποιο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, όπως: "Ο πρώτος Επισκέπτης που θα εγγραφεί, κερδίζει ένα σπίτι!", αλλιώς προτιμούν να μείνουν για πάντα στην ασφάλεια της σιωπής τους... Επίσης, μερικοί μπορεί απλώς να θέλουν να σιγουρευτούν ότι είναι απολύτως ασφαλείς πριν εγγραφούν. "Τόσοι τρελοί μπαίνουν εδώ μέσα" σκέφτονται "κάτσε, να βεβαιωθούμε πρώτα ότι δεν κινδυνεύουμε ψυχικά και σωματικά! Σε άλλες περιπτώσεις, είναι γνωστοί ως "αόρατοι"... Είναι αυτοί που έχουν λογαριασμό, αλλά επιλέγουν να μην φαίνονται στους υπόλοιπους χρήστες! Έτσι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να σου σκάσει ένα μήνυμά τους ουρανοκατέβατο και να ψάχνεσαι (ειδικά αν τους έχεις μόλις θάψει σε κάποιο θέμα!!!)

Οι κλώνοι

Και φτάσαμε στην πιο ιδιάζουσα περίπτωση του ίντερνετ.

Η μελέτη αυτών των ανθρώπων, αποτελεί το όνειρο κάθε ψυχολόγου και κοινωνιολόγου! Οι κλώνοι, είναι στην ίδια συνομοταξία με τους διαταραγμένους (βλ. μέρος 2), αλλά αποτελούν την κορωνίδα της ψυχικής διαταραχής! Κάθε σύλλογος Σχιζοφρενών ανά την Υφήλιο, έχει έναν από αυτούς για Πρόεδρο! Οι κλώνοι, λοιπόν, είναι η κατηγορία χρηστών που... έχει την τάση να κλωνοποιείται σε ένα φόρουμ ή μπλογκ! Δημιουργούν νέες, πολλαπλές προσωπικότητες με ολοκαίνουργια nicknames και λογαριασμούς που... συμμετέχουν κανονικά στη συζήτηση!!! Ποιοι τραγικοί λόγοι μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο σημείο να αποκτήσει alter ego; Ο Μπάτμαν έχασε τους γονείς του... ο Σούπερμαν έχασε ολόκληρο πλανήτη.... οι κλώνοι απλώς έχουν χάσει μερικά εγκεφαλικά κύτταρα!!!

Έτσι, μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο χαρακτήρα, που θα έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από αυτούς! Μπορεί να δημιουργήσουν έναν άλλο, που θα βρίζει τους πάντες και τον οποίο θα τρέξουν να κράξουν πρώτοι, με τον ορίτζιναλ χαρακτήρα τους! (κοινώς, θα βρίζουν τον εαυτό τους και μετά εκείνος θα τους ξαναβρίζει -ω,ναι! Γλυκιά παράνοια!!!)

Μπορεί να δημιουργήσουν έναν άλλο, sidekick χαρακτήρα που θα συμφωνεί και θα επικροτεί όσα γράφουν, ενώ θα ρίχνει και λίγο γλείψιμο για να ανεβάσει το κύρος του! Φαντάζομαι το τραγικό θέαμα ενός κλώνου, που έχει ανοιχτά 5 παράθυρα του ίδιου φόρουμ και γράφει παράλληλα με όλες τις ταυτότητες (δεν ξέρω αν γίνεται, αλλά αν πρέπει να κάνει πάντα log-out και log-in, τότε σίγουρα θα καταλήξει στο τρελάδικο!!!!), να συζητά με τον εαυτό του...

Μετά μιλάει μόνος του στο δρόμο, παίρνει τηλέφωνο το κινητό του, στέλνει γράμματα σε αυτόν, παίζει ποδόσφαιρο με τους πολλαπλούς εαυτούς του και, τέλος, έρχονται εκείνοι οι καλοί κύριοι με τις λευκές φόρμες και τον μαζεύουν!!! Οι κλώνοι αποτελούν το πιο αστείο, παράξενο και τρομακτικό, ίσως, κομμάτι του ίντερνετ. Είναι απλό να ανακαλύψεις ποιος κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις πολλαπλές προσωπικότητες, εκτός αν η παράνοια έχει προχωρήσει τόσο βαθιά που χρησιμοποιεί και διαφορετικούς providers!!! Δεν ξέρεις τι να κάνεις... Να γελάσεις, να τους λυπηθείς, ή να κλειδώσεις δυο φορές την πόρτα σου;;;  :))

vimaiteas
 
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Aνακοινωση ΠΟΙΟΠΦΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Aνακοινωση ΠΟΙΟΠΦΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ