2017-09-15 12:53:53
Φωτογραφία για ΠΛΩΤΟ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Γ. Κουμουτσάκος: Το οικολογικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης πνίγηκε στον Σαρωνικό

Σε πόντιση πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος προχώρησε ο Δήμαρχος Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των παραλιών του δήμου από την πετρελαιοκηλίδα. Από νωρίς την Πέμπτη ξεκίνησε η τοποθέτηση τριών χιλιομέτρων πλωτών αντιρρυπαντικών φραγμάτων, από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινα. Το φράγμα έχει ύψος 70 cm πάνω από το νερό, ώστε να αποτρέπει κάθε πιθανή προσπέλαση της ρύπανσης προς τις ακτές.

Σε ανακοίνωση του Δήμου τονίζεται ότι η τοποθέτηση του φράγματος έγινε για λόγους πρόληψης, καθώς και ότι είναι το μεγαλύτερο σε μήκος που έχει χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια περιστατικά. Για τους ίδιους λόγους υπάρχει μέριμνα και επιφυλακή των υπηρεσιών του δήμου, ως προς την διασφάλιση της παραλίας του παρακείμενου κάμπινγκ. Ειδικό όχημα καθαρισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συγκεντρώσει και να απομακρύνει τα όποια συσσωματώματα μαζούτ πλησιάσουν στην ακτή
. Το όχημα είναι εφοδιασμένο με ειδικά πολυμερή, κροκκιδωτικά και ουσίες, ώστε να επεξεργάζεται και να διασπά άμεσα το συλλεχθέν απόβλητο, στα πρότυπα ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος δεν έχει καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, συνεργεία καθαριότητας του Δήμου ξεκίνησαν την περισυλλογή και των καθαρισμό των παραλιών Βούλας και Καβουρίου, από περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ που είχαν διασκορπιστεί στη θαλάσσια περιοχή.

Το απόγευμα της Πέμπτης εντοπίστηκε μια κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου της Πούντας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον λιμενάρχη Σαρωνικού αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τις ενέργειες του δήμου και πήρε εν λευκώ εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο, όπως έχει ήδη σχεδιάσει.

Γ. Κουμουτσάκος: Το οικολογικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης πνίγηκε στον Σαρωνικό

«Ο κ. Κουρουμπλής έχει πολιτική και ηθική ευθύνη να παραιτηθεί» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπουργό Ναυτιλίας για τη ρύπανση στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ».

«Έχουμε δει τις τελευταίες μέρες μία κυβέρνηση, η οποία από μία δήθεν οικολογική ευαισθησία εμποδίζει μία επένδυση στις Σκουριές, εμποδίζει μία άλλη επένδυση στο Ελληνικό, αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα καταστρέφει και βυθίζει στην πετρελαιοκηλίδα τον Σαρωνικό. Προσωπικά πιστεύω ότι το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης είχε χαθεί στα βοσκοτόπια της Ιθάκης του κ. Καλογρίτσα, ενώ το δήθεν οικολογικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης χάθηκε στον Σαρωνικό, πνίγηκε μέσα στο πετρέλαιο» είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο τομεάρχης της Ν.Δ. παρατήρησε δε: «Όσο προχωράει ο χρόνος, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και καθυστερήσεις και ολιγωρίες και πολύ σοβαρές παρατυπίες σε αυτή την υπόθεση».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως προκύπτουν μία σειρά από ερωτήματα: «Πρώτα απ’ όλα πώς βυθίστηκε ένα πλοίο σε μπουνάτσα μέσα στο λιμάνι. Δεύτερον, ποιος είχε κρίνει τυπικά ότι ήταν αξιόπλοο, όταν φαίνεται ότι πολύ γρήγορα η στεγανότητά του διαρρήχθηκε. Γιατί άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει η Πολιτεία, γιατί στο πρώτο στάδιο του μεγάλου οικολογικού δυστυχήματος είχαμε διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο υπουργό ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και ότι σε ένα ποσοστό πάνω από 90%, 95% είχε στεγανοποιηθεί το πλοίο, ενώ δε συνέβη αυτό».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ