2017-10-02 10:30:31
Φωτογραφία για Κατακόρυφη αύξηση της έντασης πάνω από το Αιγαίο
• Οι αλλαγές στην τακτική της Άγκυρας και η ανησυχία της Αθήνας για ενδεχόμενο ατύχημα.

• Το πρώτο οκτάμηνο, 600 μονάδες επιφυλακής της Π.Α. ενεπλάκησαν σε αναχαιτίσεις και εικονικές αερομαχίες.

• Η εμπλοκή Τούρκων πιλότων που εδρεύουν σε απομακρυσμένα αεροδρόμια στοχεύει στην εξοικείωση τους και με το Αιγαίο.

Κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας πάνω από το Αιγαίο, με επιμέρους χαρακτη­ριστικά που δημιουργούν κίνδυνο για ατύχημα, ανά πάσα στιγμή, πα­ρατηρεί με ανησυχία η Αθήνα. Παράλληλα, οι Τούρκοι προβάλλουν με διάφορους τρόπους την άποψη τους για το καθεστώς στο αρχιπέλαγος, απαγορεύοντας σε στρατιω­τικά αεροσκάφη τρίτων χωρών να εισέρχονται στο FIR Κωνσταντι­νούπολης αν αυτά έχουν διέλθει νωρίτερα από περιοχές του FIR Αθηνών τις οποίες κατά πάγια πρακτική θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένες. Το περασμένο καλοκαίρι (ιδιαίτερα ο Ιούνιος και ο Ιούλιος) περιγράφεται ως ένα από τα πλέον έντονα των τελευταίων χρόνων σε αεροπορικές παραβάσεις. Η «Κ» αποκαλύπτει σήμερα μια σειρά από περιστατικά που καταγράφηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι και εξετάζονται από την ελληνική πλευρά.


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι παρατη­ρήθηκαν μια σειρά από τακτικές. Κατ' αρχάς οι Τούρκοι έκαναν εκ­παιδευτικές ασκήσεις εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Στις πρακτικές τους περιλαμβάνονταν ελιγμοί παραπλάνησης, κυρίως μέ­σω της εισόδου στο FIR Αθηνών, από πάρα πολύ μεγάλο ύψος, με σιγή ασυρμάτου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ένα νέο φαινόμενο, η είσοδος πολλών αεροσκαφών, τα οποία είναι σχεδόν πάντα οπλισμέ­να, για περιορισμένο χρονικό διά­στημα, από 1-2 έως 15 λεπτά. Ως ενδιαφέρουσα καταγράφεται, επί­σης, η επιλογή των Τούρκων να προχωρούν σε παραβιάσεις με αε­ροσκάφη τα οποία απογειώνονται από απομακρυσμένες αεροπορικές βάσεις, όπως η Μερζιφούντα στην επαρχία της Αμασείας στην κεντρική Μαύρη Θάλασσα και το Ικό­νιο. Ο συντονιστικός ρόλος για όλα αυτά παραμένει στο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων της Τουρ­κίας, στο Εσκί Σεχίρ. Η εμπλοκή πιλότων που εδρεύουν σε αερο­δρόμια που έχουν ως επιχειρησιακή ευθύνη την ανατολική Τουρκία στοχεύει, πιθανότατα, στην εξοι­κείωση τους και με το Αιγαίο.

Από διάφορα σημεία

Ως καινοφανής πρακτική περι­γράφεται και η ταυτόχρονη είσοδος τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθη­νών όχι από ένα αλλά από δύο ή και τέσσερα διαφορετικά σημεία. Εξίσου πρωτοφανής για τους έμπειρους παρατηρητές ήταν η επιλογή των Τούρκων όχι απλώς να παραβιάσουν το θερινό μορατόριουμ, αλλά να εν­τείνουν την παρουσία τους πάνω από το Αιγαίο μετά τις 15 Ιουλίου έως και τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή κατά την περίοδο κορύφωσης της τουριστικής κίνησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πρώτο ήμισυ του καλοκαιριού εισήλθαν 55 τουρκικά μαχητικά στο FIR Αθηνών, ενώ στο δεύτερο, ο αριθμός αυτός εκτο­ξεύθηκε στα 150.

Παρατηρούνται, επιπλέον, και ορισμένες ασυνήθιστες, εκ μέρους των Τούρκων, κινήσεις. Όπως απο­καλύπτει σήμερα η «Κ», στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ, η Άγκυρα κατέθεσε αίτημα για τη δέ­σμευση και τη χρήση περιοχής στα νότια του Καστελλόριζου, που βρί­σκεται εντός του FIR Αθηνών. Το αίτημα ενεκρίθη από την Αθήνα. Ωστόσο, πρόκειται για εξαίρεση, καθώς η Άγκυρα εξακολουθεί να μην εγκρίνει την είσοδο στο FIR Κωνσταντινούπολης στρατιωτικών αεροσκαφών τρίτων χωρών τα οποία εισέρχονται στον τουρκικό εναέριο χώρο, έχοντας προηγου­μένως διέλθει από το Ανατολικό Αιγαίο, με το επιχείρημα της απο­στρατιωτικοποίησης. Η Άγκυρα έχει εντείνει τη συγκεκριμένη πρα­κτική, περιλαμβάνοντας μάλιστα όχι αμιγώς στρατιωτικά αεροσκάφη (όπως τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS), αλλά και σε κρατικά τα οποία είθι­σται να υπάγονται στην πολεμική αεροπορία κάθε χώρας. Το καλο­καίρι η Άγκυρα απαγόρευσε τετοιες πτήσεις ακόμη και προς αεροσκάφη που επιχειρούσαν στη Συρία, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η τουρκική κινητικότητα γίνεται, βεβαίως, αντιληπτή από την Αθήνα ως προσπάθεια της Άγκυρας να πα­γιώσει ένα καθεστώς «συγκυριαρ­χίας» στο Αιγαίο, είτε αμφισβητών­τας το FIR Αθηνών διά της μη υπο­βολής σχεδίων πτήσης είτε, εμμέ­σως, μέσα από ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Στους προφανείς στόχους εντάσ­σεται, επίσης, η καταπόνηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Μέχρι και τον Αύγουστο, υπολογίζεται ότι σε αναχαιτίσεις και εικονικές αερο­μαχίες ενεπλάκησαν 600 μονάδες επιφυλακής της Π.Α. Επιχειρησιακά, η μεγαλύτερη δυσκολία της ελληνικής πλευράς είναι η διαχείριση μιας οφθαλμοφανούς ανισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόκειται για τις πτήσεις οι οποίες δεν έχουν σταθερή πορεία εντός ή εκτός του FIR Αθηνών, των αεροσκαφών ναυ­τικής συνεργασίας CΝ-235. Οι Τούρ­κοι χρησιμοποιούν εντατικά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τα οποία παρέχουν στην Άγκυρα ναυτική εικόνα σε πραγματικό χρόνο.

Έλλειψη πιλότων

Η αυξημένη κινητικότητα, σε συνδυασμό με την ουσιαστική απου­σία πυρήνα έμπειρων πιλότων στην τουρκική αεροπορία, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες της Αθήνας για πιθανό ατύχημα. Ένδειξη της έλ­λειψης πιλότων είναι ότι για κάθε μαχητικό F-16 της τουρκικής αε­ροπορίας δεν ισοδυναμεί ούτε... μι­σός πιλότος, κάτι που οδηγεί ακόμη και σε διπλές βάρδιες. Ελλείψεις υπάρχουν και σε επίπεδο εκπαι­δευτών, με αποτέλεσμα η Τουρκία να προσπαθεί να εισαγάγει -ανε­πιτυχώς προς το παρόν- από το Πακιστάν. Οι ρυθμοί αναπλήρωσης από πιλότους της πολιτικής αερο­πορίας δεν προχωρούν ικανοποι­ητικά, καθώς οι αμοιβές στην πολεμική αεροπορία είναι σχεδόν 70% μικρότερες, κάτι που δεν δημιουργεί κίνητρα, παρά τις πολύ έντονες πιέ­σεις οι οποίες ασκούνται.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-01/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ