2017-10-02 10:30:31
Φωτογραφία για Σχέδιο αξιοποίησης των αστικών ακινήτων του ΥΠΕΘΑ
• Απόβαση στο... real estate.

• Μικρά διαμερίσματα, από την Αγία Παρασκευή μέχρι το Φάληρο και τον Πειραιά, θα παραχωρήσει το υπουργείο σε επενδυτές.

• Εντός του Οκτωβρίου το Συμβούλιο Άμυνας αναμένεται να βγάλει σε διαγωνισμούς περίπου 6 με 7 ακίνητα.

Την αξιοποίηση των αστικών ακινήτων που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο των Ελ­ληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διομολογεί άμεσα η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περι­ουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), προγραμματίζοντας μέσα στον Οκτώβριο μια ακό­μη σειρά ηλεκτρονικών πλειοδοτικών διαγωνι­σμών. Η υψηλή ζήτηση για τα μικρού εμβαδού διαμερίσματα σε εμπορικές περιοχές των Αθηνών, ιδιαίτερα από εταιρείες διαχείρισης ακι­νήτων με στόχο την ενοικίαση τους σε τουρί­στες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (όπως, για παράδειγμα, η Airbnb), διαμορφώνει δυο τάσεις στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς την ίδια στιγμή τα capital controls αποθαρρύνουν τους πολίτες τρίτων χωρών να προχωρήσουν (μόνοι τους) στην αγορά ακινήτου ή ακινήτων στην Ελλάδα καταβάλλοντος το τίμημα των 250.000 ευρώ, το οποίο τους εξασφαλίζει την απόκτηση «Χρυσής Βίζας», δηλαδή άδεια πα­ραμονής στη χωρά μας.


Περιοχές

Μικρά αστικά ακίνητα σε κεντρικούς δρόμους στην καρδιά της Αθήνας, καθώς και σε περιο­χές των προαστίων (π.χ. Αγία Παρασκευή, Νέο Φάληρο, Πειραιάς) βρίσκονται ψηλά στη λίστα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τις εταιρεί­ες που διαχειρίζονται επαγγελματικά ακίνητα να επιδεικνύουν-ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση τους. «Υπάρχει έντονη ζήτηση από εταιρείες για να εκμισθώσουν τα ακίνητα σε τουρίστες μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Η υπηρεσία δεν αποκλείει κανέναν εν­διαφερόμενο. Όποιος μπορεί να δώσει υπεραξία στο ακίνητο είναι ευπρόσδεκτος», αναφέρουν πηγές. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για διαμερίσματα λί­γων τετραγωνικών μέτρων που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και καιρό, με καλά πληροφορημένες πηγές να κάνουν λόγο για «ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα που συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον».

Η μικρή τους έκταση, μάλιστα, επιτρέπει σε στελέχη της ΥΠΑΑΠΕΔ να ευελπιστούν πως τα ακίνητα αυτά θα αξιοποιηθούν άμεσα και θα τελεσφορήσουν οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί, καθώς δεν απαιτείται τοποθέτηση μεγάλων κεφαλαίων, ούτε εύρεση ισχυρών επενδυτών. «Τα ακίνητα αυτά δεν είναι μεγάλα κτί­ρια, ούτε ολόκληροι όροφοι προς αξιοποίηση και γι' αυτό χαρακτηρίζονται για την αμεσότητα της απόδοσής τους. Δεν είναι, για παράδειγμα, στρατόπεδα ή αεροδρόμια, για τα οποία -αν και υπάρχει αυξημένο εκ­πεφρασμένο ενδιαφέρον- είναι δυσχερής η διαδικα­σία αξιοποίησής τους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Το πρώτο πακέτο

Το Συμβούλιο Άμυνας εξετάζει αυτή την περίοδο τα ακί­νητα που θα βγουν άμεσα σε διαγωνισμούς, με τις εκτι­μήσεις να τοποθετούν τις προκηρύξεις διαγωνισμών για 6-7 ακίνητα μέσα στον Οκτώβριο. «Τα ακίνητα αυ­τά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως επαγγελμα­τική στέγη, είτε ως κατοικία. Υπάρχει η δυνατότητα δι­πλής χρήσης. Το γεγονός ότι δεν απαιτούνται υψηλές εγγυητικές επιστολές -οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις μπλοκάρουν την επιτυχή έκβαση των διαγωνισμών- θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην άμεση παραχώρηση των διαμερισμάτων και των καταστημάτων. Πρόκειται για τα λεγόμενα "ακίνητα ροής"», εξηγούν στη Realnews πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνουν, δε, πως η ανοδική πορεία του τουρισμού έχει ενισχύ­σει σι μεγάλο βαθμό τη ζήτηση όχι μόνο για ξενοδοχεία και τη δημιουργία νέων μονάδων, αλλά και για τη μαζική εκμετάλλευση διαμερι­σμάτων. Τα ακίνητα θα παραχωρηθούν μέσω ηλεκτρονικών πλειοδοτικών διαγωνισμών, με το ποσό του ενοικίου να διαμορφώνεται σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Την ίδια στιγμή, η ΥΠΑΑΠΕΔ συγκεντρώνει όλα τα προς εκμετάλλευση ακίνητα όλων των με­γεθών -τα οποία είναι 600 έως τώρα- προκει­μένου να «ωριμάσουν» και να δοθούν άμεσα προς εκμετάλλευση.

Η Airbnb κίνητρο για τους τουρίστες. ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ στην ήδη αυξημένη ζήτηση για του­ριστική αξιοποίηση των ανενεργών ακινήτων λει­τουργεί η μεγάλη άνοδος της ταξιδιωτικής κίνησης προς την Ελλάδα. Μόνο για το 2017 το μέ­γεθος της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρα­σμού» στον τουριστικό κλάδο της χώρας εκτιμά­ται σε 1,71-1,75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια έντονα αυξητική τάση σε σχέση με το 2015, όταν είχε ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ. Ενδεικτική του ανο­δικού ρυθμού που χαρακτηρίζει το «φαινόμενο Airbnb» είναι έρευνα που πραγματοποίησε η Ευ­ρωπαϊκή Επιτροπή -με αντικείμενο την οικονο­μία του διαμοιρασμού- σύμφωνα με την οποία το 11% των ερωτηθέντων έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες μιας πλατφόρμας τύπου Airbnb. Μάλιστα, με βάση μελέτη της Grant Tornton, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενο­δοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το 30% των επισκεπτών που επέλεξαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ελλάδα να διανυκτερεύσουν σε κάποιο κατάλυμα της οικονομίας του διαμοιρασμού δεν θα πραγματοποιούσε το συγκεκρι­μένο ταξίδι αν δεν υπήρχε αυτή η εναλλακτική πρόταση διαμονής - ποσοστό, πάντως, το οποίο αυξάνεται με αργούς ρυθμούς. Το 2017 τα ακίνη­τα που βρίσκονται αναρτημένα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες (στο πλαίσιο της οικονομίας του δι­αμοιρασμού) ξεπέρασαν τα 42.000, όταν το 2015 τα σπίτια που ήταν διαθέσιμα προς ενοικίαση σε τουρίστες ήταν περίπου 31.000 σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα, οι καταχωρίσεις σε πλατφόρμες διάθεσης ακινήτων ήταν περίπου 106.000, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με το 2015, όταν ξεπέρασαν τις 87.000.

Της ΕΥΑΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ[email protected]

(REAL NEWS-01/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ