2017-10-07 01:16:52
Φωτογραφία για ΠΟΕΔΗΝ: Στους εργαζόμενους το κόστος ελέγχου για αντισωμάτα ιλαράς
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Για παροιμιώδη αδιαφορία και επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της επιδημικής έξαρσης ιλαράς κατηγορεί την Αριστοτέλους, η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως ισχυρίζεται, οι αρμόδιες αρχές δεν ανέλαβαν καμία οργανωμένη πρωτοβουλία για την ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να περιορισθούν τα κρούσματα της νόσου, αλλά ούτε και για την προμήθεια εμβολίων ιλαράς και αντιδραστηρίων στα νοσοκομεία.

Καταγγέλλει, παράλληλα, ότι όσοι υγειονομικοί έκαναν ορολογικό έλεγχο αντισωμάτων (εάν δεν έχουν σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν), πλήρωσαν από την τσέπη τους 40 ευρώ στο Ινστιτούτο Παστέρ, καθώς η εξέταση δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Εάν όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι τρέξουν να προμηθευτούν εμβόλια από τα φαρμακεία, χωρίς έλεγχο αντισωμάτων, τα εμβόλια θα εξαντληθούν αμέσως και δεν θα μπορούν να τα προμηθευτούν όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Όσοι διαθέτουν αντισώματα είναι τελείως αντιεπιστημονικό να κάνουν εμβόλιο, στρεσάροντας τον οργανισμό τους με εξασθενημένο ιό ιλαράς» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ.


Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που έχει εκδώσει, επισημαίνει πως η δήλωση των ύποπτων κρουσμάτων είναι υποχρεωτική και πως τα δείγματα βιολογικού υλικού θα πρέπει να αποστέλλονται στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς/Ερυθράς – Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ για εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου, όπου τόσο ο ορολογικός έλεγχος των αντισωμάτων abs ιλαράς, όσο και η RT –PCR φαρυγγικού επιχρίσματος πραγματοποιούνται δωρεάν. Με άλλη εγκύκλιο, επίσης, συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός του πληθυσμού που έχει γεννηθεί μετά το έτος 1970, χωρίς ιστορικό νόσου.

«Στη πραγματικότητα τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται. Όλη αυτή η επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση της ιλαράς, δείχνει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τη γρίπη, αφού ο χειμώνας είναι προ των πυλών» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα Νοσοκομεία Παίδων διαθέτουν ελάχιστο αριθμό αντιδραστηρίων μόνο για τα παιδιά που νοσούν. Ακόμη, τα Γενικά και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν διαθέτουν καθόλου αντιδραστήρια. Τέλος, πολλά Νοσοκομεία δεν έχουν καν συμβατά εργαστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς (πχ Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, μικρά Νοσοκομεία), υποστηρίζει.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ