2017-10-07 18:33:00
Φωτογραφία για Ελληνική Αντικατασκοπεία το 1940
Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας*

Το Έπος του 1940', πρέπει να εορτάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε εθνική εορτή (έχουμε πάμπολλες και έχουν καταλήξει να είναι 2 μόνο) και ο λόγος είναι ο εξής: Είναι η πιο πρόσφατη -τελευταία παράσταση του Ελληνικού Έθνους.

Όσοι σεβόμαστε τις πατρίδες όλου του κόσμου (σε αυτό είμαστε υπέρ της παγκοσμιοποίησης) οφείλουμε να θυμόμαστε όχι συνθηματικά και επιφανειακά κάποιες ημερομηνίες αλλά να μελετούμε το πλαίσιο στο οποίο αυτές έλαβαν χώρα. Ο Περικλής στον Επιτάφιο αναφέρει τη ρητορική ερώτηση "πώς φτάσαμε (σ.σ οι Αθηναίοι) στο μεγαλείο;".

Μια πολύ συγκινητική ιστορία που σε κάποιες πτυχές της είναι αρκετά αστεία, είναι το πώς η Ελλάδα γνώριζε και ήταν προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την ιταλική εισβολή Primavera. Σπουδαίο ρόλο στις συγκρούσεις παίζει πάντα η μυστική δράση των μυστικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί γνώριζαν πολύ πριν θυμώσει ο Χίτλερ για τις ιταλικές επιδιώξεις στην Ελλάδα
. Μάλιστα, σκόπευε να προσπαθήσει να πείσει τον Μουσολίνι να επιτεθεί στην Ελλάδα, άνοιξη ή καλοκαίρι με απόβαση στο Ιόνιο και όχι χειμώνα. Η συνάντηση αυτή, ματαιώθηκε επειδή ο Χίτλερ είδε έναν Ιταλό αξιωματούχο να είναι εύσωμος και να έχει βαμμένα μαλλιά και αρνήθηκε να συζητήσει μαζί του στην προγραμματισμένη συνάντηση, Η ψυχοπαθολογία του Χίτλερ, βοήθησε στο να παραμείνει η ιταλική ανοησία σε υψηλά επίπεδα.

Η Ελλάδα; Τι έκανε και γνώριζε για τα ιταλικά σχέδια; Αρκετό καιρό πριν την 28η Οκτωβρίου, ο διευθυντής ασφάλειας Παξινός, ύστερα από σχετική εντολή που είχε από τον Υπουργό Μανιαδάκη, συνεννοήθηκε με μια επιφανή Κυρία, την Κυρία Ρετσίνα έτσι ώστε να δημιουργήσει μια εκδήλωση για χάρη της ιταλικής πρεσβείας έτσι ώστε να γίνει δυνατό να μαθευτεί κάτι για τα ιταλικά σχέδια. Ένας ιταλομαθής αξιωματικός, στρατολογείται από τον Παξινό. Το όνομα αυτού, Ευάγγελος Σπηλιωτόπουλος ο οποίος έμελλε να έχει καθοριστικό ρόλο στην ελληνική επιτυχία.

Έλαβε χρήματα προκειμένου να βρει μια συνοδό για τη δεξίωση έτσι ώστε να φανεί οτι ήταν μνηστή του. Καθώς οι προπόσεις έδιναν και έπαιρναν, και ενώ ήταν ανάμεσα στον αμυντικό ακόλουθο και στον Ιταλό πρέσβη, ο Σπηλιωτόπουλος ακούει την πρόποση "Στην υγεία του ιταλικού λαού" και την απάντηση του αμυντικού ακολούθου προς τον Ιταλό πρέσβη "να δούμε τον Οκτώβρη τι θα λένε οι Ελλήνες".

Εκτός του χώρου δεξίωσης, ο Σπηλιωτόπουλος διαπληκτίστηκε και χαστούκισε τη συνοδό του και εκείνη, ούσα ελευθερίων ηθών τον απείλησε οτι θα λάβει συνέχεια το γεγονός. Ξημέρωμα, ο Σπηλιωτόπουλος αφήνει την αναφορά του στο γραφείο του Παξινού όπου αναφέρει το τι άκουσε. Ο Παξινός στέλνει στον Μανιαδάκη την αναφορά και εκείνος, στον Μεταξά.

Αφού βρίσκει ο Παξινός τον Σπηλιωτόπουλο του λέει πως πρέπει να συναντήσει τον Μανιαδάκη. Ο Σπηλιωτόπουλος πίστευε οτι η συνοδός του είχε μαρτυρήσει στους προϊσταμενους του το περιστατικό διαπληκτισμού. Πηγαίνοντας στον Μανιαδάκη, εκείνος του λέει οτι πρέπει να συναντήσει τον Μεταξά. Ο Σπηλιωτόπουλος δεν πίστευε οτι ένα χαστούκι θα έφτανε μέχρι τον Μεταξά. Μόλις επισκεφτηκε τον Μεταξά, ο Σπηλιωτόπουλος είδε την αναφορά στο γραφείο του και ηρέμησε καθώς ο Μεταξάς τον χτύπησε στην πλάτη και του είπε "παιδί μου σήμερα προσέφερες μια πολύ μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα μας".

Το σχέδιο συλλογής πληροφοριών ήταν ιδιοφυές και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, οι μάχες κερδίζονται πολλές φορές, πριν καν δοθούν.Ο ηρωϊσμός είναι σπουδαίος όμως η μεθοδικότητα και η υπομονή είναι αρετές που τον συμπληρώνουν.

*Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ