2017-10-10 13:09:05
Φωτογραφία για ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, κατέθεσε με «προχειρότητα και ανευθυνότητα» ένα νομοσχέδιο «ψάχνοντας ένα παρελκυστικό άλλοθι για την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει» άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί του ν/σ για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου «αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου». Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι αντί να συνεννοηθεί με τα κόμματα για ένα «τόσο ευαίσθητο θέμα» και να ζητήσει την τεκμηριωμένη άποψη της επιστημονικής κοινότητας επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, «στήνοντας ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εν ου παικτοίς».

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο «άρον άρον λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει την αποτυχία της σε όλους τους τομείς». «Φέρατε με ανεύθυνο τρόπο ένα ευαίσθητο θέμα για να ξεφύγετε από τα αδιεξοδά μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ.


Αλ. Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας η ψήφιση του ν/σ

Η Βουλή καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει στη χώρα στον αυτοπροσδιορισμό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πράξη γενναιότητας» αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε, «γίναμε κοινωνοί πιέσεων που επιχειρούν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».

Όπως είπε, η Βουλή «καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του». «Ναι, είναι το αυτονόητο. Αλλά για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι καμία παράδοση, θρησκεία ή οικογένεια δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο. Είπε επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς είμαστε με τους στιγματισμένους, τους καταπιεσμένους». «Οι αρνητές της συλλογικής προόδου καταφεύγουν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι "έτσι έχουν τα πράγματα"», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών αυτού του αποκρουστικού ισχυρισμού».

Σημειώνεται ότι στην τελική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τη στάση κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών προσβλέπει η κυβέρνηση για να μη μετατραπεί η ψήφιση της διάταξης για την αλλαγή φύλου από σκληρή δοκιμασία σε ανυπέρβλητο εμπόδιο, αν οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ επιμείνουν στην αρνητική στάση τους.

Πάντως, «παρών» από την πλευρά της, θα ψηφίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, όπως αποφάσισε σε κλειστή της συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Συγκεκριμένα, η ΔΗΣΥ θα ψηφίσει επί της αρχής «Ναι» σε όλα τα άρθρα, με εξαίρεση το άρθρο 3 που επιτρέπει τη διόρθωση φύλου από τα 15 έτη. Θέτει επίσης έναν όρο, προκειμένου να αλλάξει στάση και να ψηφίσει «Ναι». Συγκεκριμένα ζητεί να συστήνεται με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με Υπουργική Απόφαση η Επιστημονική Επιτροπή που θα γνωμοδοτεί για τη διόρθωση φύλου, ώστε να δίνεται περισσότερος χρόνος συζήτησης και προσαρμογής. Ζητεί δηλαδή όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις να προσδιορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ