2017-10-12 16:00:24
Φωτογραφία για 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Ιστορίες «μικρές» για ανθρώπους μόνους, για «αδιέξοδα» ζευγάρια, ιστορίες που χωρούν σ΄ ένα...ασανσέρ, σε μια αυλή ενός «αυθαίρετου» σπιτιού, ιστορίες για τους περαστικούς της γειτονιάς, για μια μικρο-ληστεία, ιστορίες με τριαντάρηδες σε υπαρξιακή κρίση και μικρές φιλίες μεταναστριών, ιστορίες που γίνονται «μεγάλες» μόνο σε μια σύγχρονη «μίμηση» ενός «Μεγάλου Ανατολικού» (ναι, αυτού του Ανδρέα Εμπειρίκου, αλλά σε σύγχρονη κινηματογραφική βερσιόν), εμπεριέχουν οι συνολικά 33, μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, που μετέχουν στο  58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης(2-12 Νοεμβρίου).

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που διοργανώνεται παράλληλα με το Φεστιβάλ από πέρυσι, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος, δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο φιλοξενεί ορισμένα ανεξάρτητα βραβεία που ενισχύουν το ελληνικό σινεμά (Βραβείο Κοινού FISCHER, βραβείο της ΕΡΤ με έπαθλο αξίας 3.000 ευρώ, Βραβείο της διεθνούς κριτικής FIPRESCI, Βραβείο των Ελλήνων κριτικών ΠΕΚΚ, Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), που δίνει επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης).


Στο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) θα προβληθούν συνολικά 33 ελληνικές ταινίες από τις οποίες: 19 ταινίες σε πρώτη προβολή, 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα, 2 καθολικά προσβάσιμες ταινίες, 2 ταινίες σε συνεργασία με την ΕΣΠΕΚ, 1 ντοκιμαντέρ σε ειδική προβολή και 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», ενώ θα προβληθούν οι 17 βραβευμένες, μικρού μήκους ταινίες, από το πρόσφατο 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

- Οι 19 ταινίες που θα προβληθούν σε επίσημη πρώτη, εκ των οποίων τρεις συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα της διοργάνωσης, είναι οι εξής:

«Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα: Οι νιόπαντροι Λίζα και Γιάκομπ ετοιμάζονται για το μήνα του μέλιτος στην επαρχία της Δανίας. Σύντομα η αγάπη τους θα μετατραπεί σε φόβο. Συμπαραγωγή Δανίας-Ελλάδας με Δανούς ηθοποιούς (Νέελ Ρόνχολτ, Γιένς Σέττερ Λάσσεν).

«Γυναίκες που περάσατε από δω» του Σταύρου Τσιώλη: Δύο άντρες φυλάνε τσίλιες σε ένα σπίτι όπου παράνομα χτίζεται ένα δωμάτιο. Περαστικοί περνούν και προσποιούνται τους αθώους διαβάτες, προκειμένου να τους «καταδώσουν».Υπάρχει όμως κάτι που τους ενώνει: η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Με τους Κ. Τζούμα, Ε. Λίτση, Τ. Χρυσικάκο, κά.

«Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση: Άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι παγιδεύονται σε πέντε σταματημένα ασανσέρ στη διάρκεια ενός μπλακ άουτ. Δεν υπάρχει επικοινωνία, μόνο θυμωμένοι άντρες και γυναίκες. Με τους Ν. Mεντή, Ά. Σακελλαρίου, Χρ. Λούλη, Α. Aϊδίνη, Βασίλη Κουκαλάνι κ.ά.

«Η επιφάνεια των πραγμάτων» της Νάνσυς Μπινιαδάκη: Ένας αστικός μύθος μιλά για ένα κορίτσι που παρασύρθηκε τη δεκαετία του ’80 από ένα αρχαίο υπόγειο ποτάμι που κανείς δεν έχει δει. Με τις Μ. Σκουλά, Μ. Καλλιμάνη, Θ. Μπαζάκα, Μ. Τριανταφυλλίδου.

«Η μπλε βασίλισσα» του Αλέξανδρου Σιπσίδη: Μια ληστεία γίνεται η αφετηρία για μια ιστορία με διαφορετικές εκδοχές, όσες και οι οπτικές γωνίες των χαρακτήρων που συναγωνίζονται σε απληστία, με «έπαθλο» ένα από τα σπανιότερα διαμάντια του κόσμου. Με τους Ράσμι Σούκουλη, Μιχάλη Οικονόμου, Δημήτρη Ήμελλο κά.

«Η τέχνη καταστρέφει» του Νίκου Κορνήλιου: Ένας διάσημος ηθοποιός, μετά από ένα έμφραγμα, καλεί κοντά του τις δύο κόρες του και τους ζητά να ανεβάσουν μαζί έναν «Μάκβεθ για τρεις». Με τους Κώστα Αρζόγλου, Aurora Marion, Katia Leclerc O’ Wallis.

«Ιερόσυλοι» της Μάρσας Μακρή: Απομονωμένοι στο διαμέρισμά τους, μια όμορφη αεικίνητη γυναίκα και ένας κατάκοιτος άντρας, μοιράζονται μια ζωή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, όπου φόβος, οργή, ψευδαίσθηση, δέος και επιθυμία, εναλλάσσονται διαρκώς. Με τους Λουκία Μιχαλοπούλου και Blaine L. Reininger.

«Ιστορίες χωρίς χρόνο» του Βασίλη Ραΐση: Ο Νίκος και η Έλενα γνωρίζονται από παιδιά. Η ταινία τους παρακολουθεί σε έξι διαφορετικές φάσεις της ζωής τους, σε καθεμιά από τις οποίες, κάτι τους εμποδίζει από το να γίνουν ζευγάρι. Με τους Ν. Δραγούμη, Δ. Καραναστάση, Κ. Καράντη, Ν. Αλεξίου, κά.

«Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου: Ο 11χρονος Μίσα καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004 για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα διάστημα αποχωρισμού. Ο Μίσα θα αποδράσει από την καταπιεστική καθημερινότητά του μέσα από τη φαντασία του. (Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραϊμπέκα). Με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Βάλερι Τσεπλάνοβα, Βίκτορ Κόμουτ.

«Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου: Το 1955 ένα ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών υιοθετούν την ορφανή 12χρονη Πολυξένη. Το κορίτσι, μεγαλώνει με λαμπρές υποσχέσεις, αλλά δίνει μάχες για να υπερασπιστεί όσα της ανήκουν (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes», Φεστιβάλ Καννών 2017). Με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλα Καραζήση.

«Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη: Έχοντας ξεμείνει από ιδέες, ο συγγραφέας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας αρχίζει να παρακολουθεί τους «δυσλειτουργικούς» γείτονές του και να αντλεί έμπνευση από τις ζωές τους. Ίσως όμως η πραγματικότητα να ξεπερνά τις προσδοκίες ή τη φαντασία του. Με τους Νιόβη Χαραλάμπους, Γιάννη Κόκκινο, κά.

«Στην R΄» της Κινηματογραφικής Ομάδας «Στην R΄»: Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από διαφορετικούς κόσμους, ερωτεύονται. Όταν τελειώσει το καλοκαίρι, θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιστροφή στην κανονικότητα, ανακαλύπτοντας τις διαφορές αλλά και τις (όποιες) ομοιότητές τους, σε αυτή την αμιγώς ανεξάρτητη, συλλογική παραγωγή.

«Χρόνια πολλά» του Χρίστου Γεωργίου: Βγαίνοντας από την αστυνομική κλούβα, ο Γιώργος έρχεται αντιμέτωπος με την έφηβη κόρη του, η οποία είναι ανάμεσα στους διαδηλωτές. Με τους Ν. Κουρή, Δ. Ήμελλο, Μ. Αλικάκη (συμμετοχή στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes», Φεστιβάλ Καννών 2017).

«4 μέρες» του Μιχάλη Γιαγκουνίδη: Αρκεί μια τυχαία -ή όχι και τόσο- συνάντηση για να σου αλλάξει τη ζωή. Ένα μυστηριώδες αγόρι παρακολουθεί μια μοναχική κοπέλα. Οι δυο τους διψούν για ένα happy end: Με τους Κλαίρη Γραμματίκη, Γιάννη Παπαδόπουλο.

«Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη: Ένας μικροαπατεώνας συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα βίντεο που θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και έχει σκοπό να αποκαταστήσει την δημόσια εικόνα ενός παράνομου επιχειρηματία. Όταν όμως καταλάβει ότι θα είναι το επόμενο θύμα του, πρέπει να σώσει τη ζωή του μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Με τους Κ. Ασπιώτη, Μ. Αλικάκη, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ξάφη, Θ. Πάνου, Χρ. Λούλη.

«Love Me Not» του Αλέξανδρου Αβρανά: Ένα ευκατάστατο ζευγάρι προσλαμβάνει μια νεαρή μετανάστρια ως παρένθετη μητέρα. Μια απρόσμενη φιλία ξεκινά ανάμεσά τους, ώσπου ένας αινιγματικός θάνατος τινάζει τα πάντα στον αέρα. Με τους Ελένη Ρουσσινού και Χρήστο Λούλη. Συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν.

«People» του Παύλου Ιορδανόπουλου: Άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας, μοιράζονται on camera τις αλήθειες τους, σκιαγραφώντας τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με τους Στ. Μυλωνά, Στρ. Βουραζέρη, κά.

«The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου: Ένα πειραματικό animation χωρίς λόγια που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό τόπο. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, υποδουλωμένοι όλη τους τη ζωή στην εξουσία, πασχίζουν να μετατρέψουν τη γη τους σε «χρυσό βασίλειο» ρίχνοντας ένα λίπασμα χρυσού στα σπαρτά. Η σωτηρία τους θα έρθει από ένα γενναίο κορίτσι.

«Too Much Info Clouding Over My Head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη: Ένας φιλόδοξος τριαντάρης σκηνοθέτης σε υπαρξιακή κρίση, μπαίνει σε περιπέτειες προσπαθώντας να μαζέψει χρήματα για μια ταινία. Με τους Κίττυ Παϊταζόγλου, Νικολίτσα Ντρίζη, Ζήση Ρούμπο, Ελένη Ουζουνίδου.

Μια δεύτερη ματιά

Τα έξι φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα στις αίθουσες είναι:

«Γραμμές» του Βασίλη Μαζωμένου: Στη σημερινή Ελλάδα, επτά άνθρωποι φτάνουν στα όριά τους. Τους ενώνει η ίδια πράξη: ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στην «γραμμή ζωής». Με τους Α. Καλαϊτζίδου, Θ. Πάνου, Τ. Νούσια, κά.

«Ληξούρι, αντίο» του Μάκη Μωραΐτη: Ένας άγγελος κατεβαίνει στη γη και αφηγείται σε ένα αγόρι την παρελθούσα, την τωρινή και τη μελλοντική ζωή του, σε ένα νοσταλγικό κολάζ στιγμών και προσώπων. Με τους Κ. Καρβουνιάρη, Α. Βλησίδη, κά.

«Τέλειοι ξένοι» του Θοδωρή Αθερίδη: Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, μια παρέα φίλων παίζει το παιχνίδι της αλήθειας, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο των κινητών τους τηλεφώνων. Τα μυστικά τους θα φέρουν τα πάνω κάτω. Με τους Σμ. Καρύδη, Θ. Αθερίδη, Μ. Ναυπλιώτου, κά.

«The Great Eastern» των Λάκη και Άρη Ιωνά (The Callas): Σε ένα ερημικό νησί, πέντε άνθρωποι περιμένουν να επιβιβαστούν στο υπερωκεάνιο «The Great Eastern». Η απομόνωση, ο ερωτισμός και οι προσδοκίες τους κορυφώνονται, πυροδοτώντας τη μεγάλη έκρηξη. Με τους Ηρώ Σοφουλάκη, Δημήτρη Πολιτάκη κά.

«Success Story» του Νίκου Περάκη: Ένας ψυχίατρος γνωρίζει μια νεαρή ηθοποιό κι ανάμεσά τους γεννιέται, κόντρα στα προγνωστικά, ένας «άνισος» έρωτας. Όταν όμως περάσει το αρχικό πάθος, θα έρθει η σύγκρουση. Με τους Κ. Μαρκουλάκη, Τ. Σωτηροπούλου, Π. Μουζουράκη, κ.ά.

«USSAK... χρόνια μετά» του Κυριάκου Κατζουράκη: Σε μια χώρα κάπου στο κοντινό μέλλον μια κοινότητα περιθωριακών, βουτηγμένη στην παρακμή και την παράνοια, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, κόντρα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Με τους Κ. Γέρου, Γ. Τσορτέκη, Θ. Τζήμου, Δ. Πουλικάκο.

Σε ειδική προβολή θα προβληθεί εξάλλου το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου «Dolphin Man» για τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ «Απέραντο γαλάζιο». Την αφήγηση κάνει ο Γαλλοαμερικανός ηθοποιός, Ζαν Μαρκ Μπαρ. Η ταινία συμμετείχε στα Works in Progress της δράσης «Thessaloniki Goes to Cannes» που παρουσιάστηκε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τρεις ταινίες, από σκηνοθέτες ή συντελεστές που είτε είναι ελληνικής καταγωγής και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, είτε είναι ξένοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

- «West of Sunshine» του Jason Raftopoulos ένας άνδρας χωμένος στο τζόγο και τα χρέη, έχει λιγότερο από 24 ώρες για να ξεπληρώσει ό,τι χρωστά, μέχρι που η άφιξη του μικρού γιου του, θα ανατρέψει τα σχέδιά του.

-Με φόντο τη Νέα Υόρκη, το «Everything is Wonderful» της Πία Μέχλερ εστιάζει στη φιλία μεταξύ δυο μετανατριών, της Μαρίας (Τόνια Σωτηροπούλου) και της Λένα (Πία Μέχλερ), που κυνηγούν την ευτυχία και τεστάρουν σκληρά τα όρια της ελευθερίας τους.

- Βασισμένη σε πραγματική ιστορία, η ταινία «Νύφη του ISIS» του Μορτέζα Τζαφαρί αφηγείται την ιστορία της Αμινέ, που δραπετεύει από την αιχμαλωσία του ISIS και βρίσκεται φυλακισμένη στο σπίτι της από τον πατέρα της που θεωρεί ντροπή την εγκυμοσύνη της. Τελικά, θα βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
trelogaidouri
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ