2017-10-16 09:07:18
Φωτογραφία για Τα οφέλη του γάμου για την καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών
Ο γάμος έχει απτά οφέλη για την υγεία των ανδρών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας βρετανικής μελέτης Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες, των οποίων ο γάμος βελτιωνόταν στην πορεία του χρόνου, είχαν καλύτερη υγεία σε σύγκριση με όσους είχαν ένα γάμο σε φθίνουσα πορεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης ο Δρ Μπέννετ-Μπράιττον και οι συνεργάτες του μίλησαν με 620 έγγαμους άνδρες για τις σχέσεις τους και τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περίπου 19 χρόνια.

«Διαπιστώσαμε μικρή αλλαγή στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου για εκείνους των οποίων οι σχέσεις ήταν διαρκώς καλές ή κακές. Αλλά παρατηρήσαμε ένα πιο συναφές πρότυπο σε εκείνους των οποίων οι σχέσεις είχαν είτε βελτιωθεί, είτε επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης, με αντίστοιχες βελτιώσεις και επιδεινώσεις στο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου», εξηγεί ο ερευνητής.

Συγκριτικά με τους άνδρες με διαρκώς καλές σχέσεις, εκείνοι των οποίων οι γάμοι είχαν βελτιωθεί είχαν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. Επίσης, ελαφρώς χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.


«Πιο αδύναμοι συσχετισμοί εντοπίστηκαν σε ότι αφορά τη βελτίωση της ολικής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης του αίματος», προσθέτει ο Δρ Μπεννετ-Μπράιττον.

Απ' την άλλη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι άνδρες με επιδεινούμενες σχέσεις είχαν ελαφρώς χειρότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους με σταθερούς καλούς γάμους. Η διαστολική τους αρτηριακή πίεση ήταν κατά μέσο όρο τρεις μονάδες υψηλότερη.

Οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και μεταβλητές, όπως η υγεία και το εισόδημα και ο συσχετισμός εξακολουθούσε να ισχύει.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ