2017-10-16 14:51:20
Φωτογραφία για Ο Καμμένος, η Βραζιλία και μια παλιά «ΑΜΑΡΤΙΑ»
► Τα ιπτάμενα ραντάρ ξανά στην επικαιρότητα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ebraer.

► Στα χνάρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, έστρωσε τον δρόμο για την αμυντική συμφωνία συνεργα­σίας των δύο χωρών.

► Η βραζιλιά­νικη εταιρεία σχετίζεται με την ελληνική Πολεμική Αε­ροπορία και με την απόκτηση από τη χώρα μας δύο αερο­σκαφών VIP.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]

Η εξαιρετικά «βολική», από πο­λιτικής πλευράς, απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, από τη Βουλή, η αντίστοιχη παρουσία του στην εξωτική Βραζιλία, όπου πραγ­ματοποίησε επίσημη επίσκεψη, προσκλη­θείς από τον Βραζιλιάνο ομόλογο του, και η μετάβαση του στην αεροδιαστημική βιομη­χανία της χώρας, Ebraer, ενώ στο ελληνι­κό Κοινοβούλιο γινόταν χαμός κατά τη συ­ζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για τη λεγόμενη «αλλαγή φύλου» (9-10 Οκτω­βρίου), ξανάφεραν στην επικαιρότητα το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη, με υπουργό Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που σχετίζεται άμε­σα με τη βραζιλιάνικη εταιρεία.


Το πρόγραμμα του Αε­ρομεταφερόμενου Συ­στήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), πιο γνωστό ως πρόγραμμα ιπτάμενων ραντάρ, της Πολεμικής Αεροπορίας, αφορά τέσσερα αεροσκάφη της Ebraer, με ραντάρ της σουηδικής Ericsson και ηλεκτρονικά συστήματα της γαλλικής Thomson που αποτελούν το Ebraer ΕΜΒ-145Η Erieye, έναν μοναδικό συνδυασμό παγκοσμίως, που δεν υπήρχε πουθενά αλλού (Σύμβαση 022 Α/99). Το γε­γονός ότι το κόστος ανερχόταν σε 540 εκατ., ενώ π.χ. για το ανταγωνιστικό, δοκιμασμέ­νο, Hawkeye της αμερικανικής Northrop Grumman στα 400 εκατομμύρια, ήταν μάλ­λον... λεπτομέρεια. Με την υπόθεση αυτή, μετά από χρόνια βεβαίως, ασχολήθηκε και η Ελληνική Δικαιοσύνη. Η βραζιλιάνικη εταιρεία σχετίζεται με την Ελληνική Π.Α. και με την απόκτηση από τη χώρα μας δύο αεροσκαφών VIP: το ένα τύ­που Ebraer ERJ-135 LR, που δόθηκε δω­ρεάν στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων για την επιλογή αεροσκάφους της βραζιλιάνικης εταιρείας στο πρόγραμ­μα του ΑΣΕΠΕ, και το άλλο ένα ΕΜΒ-145, 32 θέσεων, που αγοράστηκε με καταβολή 40 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της Ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., τότε «που λεφτά υπήρ­χαν»!

Θυμίζουμε ότι η απόκτηση του συστήμα­τος ΑΣΕΠΕ ήταν μία από τις πιο «περίερ­γες» (τουλάχιστον) συμβάσεις που υπογρά­φτηκαν επί Κ. Σημίτη με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο, καθώς τότε, αντί να επιλεγεί ένα (οποιοδήποτε) από τα υπάρχοντα και δοκιμασμένα στη δι­εθνή αγορά ιπτάμενα ραντάρ, έσπασε ο δια­γωνισμός -όπως συνηθιζόταν τότε- σε τρία επιμέρους προγράμματα (για αεροσκάφος, ιπτάμενο ραντάρ και ηλεκτρονικά), που κα­τακυρώθηκαν στη βραζιλιάνικη Ebraer, στη σουηδική Ericsson και στη γαλλική Thomson. Ως αποτέλεσμα, καθυστέρησε το πρόγραμμα σχεδόν μία επταετία, αφού τέτοιος συνδυασμός ιπτάμενου ραντάρ από τρεις διαφορετικές χώρες δεν ήταν πιστο­ποιημένος και δοκιμαζόταν για πρώτη φορά, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εκείνη την περίοδο, η μικρή Ελλάδα καλείτο να υλοποιήσει ένα τεράστιο για τα μεγέ­θη της πρόγραμμα, στο οποίο τα πάντα θα έπρεπε να δοκιμαστούν, να υποβληθούν σε εξονυχιστικά τεστ και τελικώς να πιστοποιη­θούν και να πάρουν πολιτικό και στρατιωτι­κό πιστοποιητικό αεροπλοΐας ως ένα ενιαίο πτητικό μέσο, έχοντας να συγκεράσουν για πρώτη φορά το «πάντρεμα» ΝΑΤΟϊκών, πιστοποιημένων υλικών από χώρα μέλος της Συμμαχίας (Γαλλία), από χώρα που έχει ει­δική σχέση με τη Συμμαχία, αν και δεν εί­ναι μέλος της (Σουηδία), με χώρα που είναι εκτός ΝΑΤΟ (Βραζιλία), με την υπόγεια πα­ρέμβαση τρίτων ενδιαφερόμενων χωρών της Συμμαχίας (Τουρκία), πού έθεταν θέμα «διαρροής ΝΑΤΟϊκών μυστικών» εκτός ΝΑΤΟ! Τελικά, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Πε­νταγώνου, το ταξίδι του Π. Καμμένου στη μακρινή Βραζιλία έγινε και «στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης της αμυντι­κής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ καθορίστηκε ότι εντός των επόμενων μηνών θα υπογραφεί αμυντική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Η κατάχρηση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους και οι επιπτώσεις

► Οι πτήσεις του Gulfstream δεν είναι δωρεάν, με το συνο­λικό κόστος να ξεπερνάει κατά πολύ τα εισιτήρια των αεροπλάνων της γραμμής.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΟΚΟΥ-george.nokosgmail.com

ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ τα πλοία, άλλοι τα τρένα και άλ­λοι τα αεροπλάνα ως αγαπημένα μέσα μεταφο­ράς. Ο Πάνος Καμμένος φαίνεται ότι έχει και αυτός ως αγαπημένο μέσο το αεροπλάνο, αλλά όχι όποιο κι όποιο: ο λόγος για το πρωθυπουργικό Gulfstream, το πολυτελές δικινητήριο τζετ, το μοναδικό αεροσκάφος που μπορεί να πραγματοποι­ήσει υπερατλαντική πτήση χωρίς να κάνει στάση. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δείχνει να του έχει με­γάλη αδυναμία, καθώς το χρησιμοποιεί με μεγάλη συ­χνότητα για επίσημα ταξίδια του. Αυτό χρησιμοποίησε και τον Μάρτιο του 2016 για να μεταβεί στις ΗΠΑ μαζί με συνολικά... 19 μουσικούς της μπάντας του Π.Ν., κα­θώς και 10 επιπλέον άτομα, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή του κόμματος του, Κώστα Κατσίκη. Το αερο­σκάφος έγινε ευρέως διάσημο τον Ιανουάριο, όταν οι κ. Π. Καμμένος και Ν. Παππάς το χρησιμοποίησαν για να μεταβούν στην Ουάσινγκτον, ως προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου, με αφορ­μή την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων στους κόλπους της αντιπολίτευσης για τη φωτογραφία που ο ΥΠΕΘΑ ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Φυσικά, οι πτήσεις του Gulfstream δεν είναι δωρεάν, με το συνολικό κόστος να ξεπερνάει κατά πολύ τα εισι­τήρια των αεροπλάνων της γραμμής. Στο συνολικό κό­στος των ταξιδιών, όμως, δεν πρέπει να υπολογίζονται αποκλειστικά τα καύσιμα, αλλά και τα τέλη... φιλοξενί­ας του σε αεροπορική βάση, τα οποία μόνο χαμηλά δεν είναι. Η χρήση, επίσης, και κυρίως η... κατάχρηση του αεροσκάφους έχει επιπτώσεις. Έτσι, πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 3 Νοεμβρίου, η Υπηρεσία Προμηθει­ών της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε επείγουσα γνω­μοδότηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κοινοποι­ώντας την και στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως κατά την καθιερωμένη ετήσια επιθεώρηση του αε­ροπλάνου Gulfstream V οι τεχνικοί εντόπισαν βλάβη που έπρεπε να επιδιορθωθεί αμέσως, καθώς έθετε σε κίνδυνο όσους πετούσαν με αυτό. Η επιδιόρθωση βέ­βαια είχε κοστολογηθεί τότε στα 850.000 ευρώ.

Τραγική ειρωνεία; Η γνωμοδότηση για την επισκευή έφτασε στο υπουργείο την ώρα που το αεροσκάφος βρι­σκόταν σε ακόμα ένα ταξίδι, εκείνη τη φορά στην Ινδο­νησία, από την 1η μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-14/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ