2012-05-25 00:25:04
Φωτογραφία για Σε επ' αόριστον απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι της Νορβηγίας
Οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Νορβηγία, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της οποίας ξεχωρίζει στην Ευρώπη, προχώρησαν σήμερα σε απεργία για πρώτη φορά σε 28 χρόνια αφού οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν στη διάρκεια της νύκτας, με αποτέλεσμα να κλείσουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και άλλα δημόσια ιδρύματα.

Η επ' αόριστον απεργία αφορά αρχικά 25.000-30.000 από τους 600.000 εργαζομένους που απασχολούνται από την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, αλλά αναμένεται να επεκταθεί αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε κάποιο διακανονισμό.

Οι συνδικαλιστικές ηγέτες λένε ότι οι αυξήσεις των μισθών στο δημόσιο τομέα υπολείπονταν ανέκαθεν εκείνων στον ιδιωτικό τομέα και ότι οι δημόσιοι υπάλλοι δικαιούνται ένα μεγαλύτερο μερίδιο από τα οφέλη που προέρχονται από την ισχυρή οικονομία της Νορβηγίας.

Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων είναι απόρρητες, όμως οι συνομιλίες για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στρέφονται γύρω από μια αύξηση λίγο κάτω από 4% φέτος. Τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα είχαν στόχο οι μισθολογικές αυξήσεις να φτάσουν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 4% και το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση περιμένει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 3,75% φέτος και κατά 4% το 2013, με βάση τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.
pelop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ