2017-11-05 11:37:27
Φωτογραφία για Λύση με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται στον ορίζοντα
Αφενός η έλλειψη ρευστότητας- λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και της μη εξόφλησης των παλιών ληξιπρόθεσμων χρεών-, αφετέρου η σημαντική μείωση των ιδιωτών ασθενών τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης: το περιβάλλον στην αγορά της περίθαλψης κάθε άλλο παρά ευνοϊκό μπορεί να χαρακτηριστεί, με το χώρο των μεγάλων θεραπευτηρίων να μην αποτελεί εξαίρεση.

Capital.gr

Ο Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωκλινικής, μιλά στο Capital.gr για τις εξελίξεις στην αγορά των ιδιωτικών θεραπευτηρίων με αφορμή το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένα funds, για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις του κλάδου και δίνει το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο όμιλος.

Αναλυτικά η συνέντευξη στη Βασιλική Κουρλιμπίνη:

Βλέπετε λύση με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της Υγείας και τι θα προτείνατε για να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;


Λύση δεν υπάρχει, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα. Η αίσθησή μου είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι μια σωστή κίνηση, αλλά δυστυχώς μεταφέρει όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τα δημόσια ταμεία. Καθυστερήσεις στις πληρωμές, έλλειψη συντονισμού, γραφειοκρατία, ατολμία κλπ. Λύσεις θα βρεθούν και θα υπάρξουν μόνο αν ξεκαθαριστεί ποια είναι η στρατηγική του κράτους μας απέναντι στον ιδιωτικό τομέα.

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορώ να κάνω είναι το κράτος να αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα μόνο τις υπηρεσίες που δεν υπάρχει η τεχνογνωσία ή οι υποδομές για να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο. Τα λεφτά δεν επαρκούν για να αγοράζει όλες τις υπηρεσίες και μετά να κάνει υποχρεωτικά κουρέματα και μειώσεις, φέρνοντας στα όρια της επιβίωσης τους ιδιώτες παρόχους. Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν από εμάς και εμείς θα ανταποκριθούμε στο πλαίσιο της λογικής και των δυνατοτήτων μας.

Πιστεύετε πως ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας έχει ακόμη αντοχές;

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών του κλάδου, αλλά και από τη δική μας εμπειρία, υπάρχουν αντοχές. Όλοι αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε το κόστος να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Υπάρχει όντως μια μείωση των ιδιωτών ασθενών που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια, κυρίως για περιστατικά που η συμμετοχή τους είναι μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει μια σαφής αύξηση των ανθρώπων που ασφαλίζονται ιδιωτικά για να μπορέσουν να έχουν ικανοποιητικές και άμεσες υπηρεσίες υγείας.

Πριν λίγους μήνες πραγματοποιήσατε μια σημαντική επένδυση για τη μεταφορά της Ευρωκλινικής Παίδων. Έχετε στο πλάνο και άλλες επενδύσεις;

Εκτός από τη μετακίνηση της Παίδων από την Αχαρνών σε πλήρως ανακαινισμένο κτήριο, δίπλα ακριβώς από την Ευρωκλινική Αθηνών, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, προχωρήσαμε εντός του 2017 στη δημιουργία του "Σημείου ΔΥΟ" του πολυιατρείου της Ευρωκλινικής. Επιπλέον, στην πλήρη ανακαίνιση νοσηλευτικών ορόφων, στην ανανέωση του εξοπλισμού του ενδοσκοπικού τμήματος και του τμήματος υπερήχων και άλλα πολλά.

Συνολικά εντός της φετινής χρονιάς έχουμε επενδύσει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό. Υπάρχουν σκέψεις και μελέτες και για άλλες επενδύσεις κυρίως σε εξοπλισμό και καινοτομίες που θα διατηρήσουν την Ευρωκλινική στην κορυφή των ιατρικών εξελίξεων.

Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των ιδιωτικών κλινικών μετά και την πρόταση της CVC για το ΙΑΣΩ General αλλά και τον επικείμενο διαγωνισμό για το Ε. Ντυνάν;

Είναι προφανές ότι ο κλάδος ψάχνει ασφαλείς διεξόδους και έχει ήδη μπει σε ένα κύκλο συγχωνεύσεων. Είναι θετικές οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη γνώμη μου και απαραίτητες για να δημιουργηθούν υγιείς επιχειρήσεις που θα έχουν το μέγεθος και τη διάρθρωση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Εμείς τις παρακολουθούμε με θετική και αισιόδοξη ματιά γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και θεωρούμε ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν.

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της πρόληψης προκειμένου να περιοριστεί η ανάγκη για νοσηλείες, κάτι που θα περιόριζε τις δαπάνες της περίθαλψης;

Είναι το πλέον σημαντικό. Η πρόληψη και η παιδεία γύρω από το σώμα μας και τα θέματα υγείας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διατήρησης της καλής υγείας του καθενός. Δυστυχώς στην Ελλάδα τώρα αρχίζουμε να ασχολούμαστε όλοι με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Εμείς στην Ευρωκλινική ενισχύουμε τη φιλοσοφία αυτή και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην πρόληψη. Μέσα από σύγχρονες ιατρικές μεθόδους και ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων δημιουργούμε ειδικά πακέτα για να καλύψουν πολύ οικονομικά τις ανάγκες διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ