2017-12-08 13:34:03
Φωτογραφία για Πολύ χρήσιμο άρθρο για επιχειρήσεις και ξενοδοχεία - Πρακτικές Ασφαλείας Ξενοδοχείων από ΙΕΠΥΑ
Η φύλαξη και η ομάδα παρακολούθησης των ξενοδοχείων έχουν ανατεθεί πλέον σε Ιδιωτικές Εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας. Αυτοί αναλαμβάνουν την φύλαξη και το σύστημα παρακολούθησης μέσω καμερών στα ξενοδοχεία. Η ανάγκη αυτή δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε έντονα στο εξωτερικό μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στο World Trade Center HQ αλλά και σε τρομοκρατικά χτυπήματα σε δύο ξενοδοχεία στη Βομβάη, πρωτεύουσα της Ινδία, στην παγκόσμια αγορά, στο Taj Mahal Palace and Tower και στο Oberoi Trident το 2008. Στα ξενοδοχεία έγιναν επτά εκρήξεις οι οποίες προήλθαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι έξι εκρήξεις έγιναν στο Taj Mahal Palace and Tower, μία στο λόμπι, δύο στους ανελκυστήρες, τρεις στο εστιατόριο. Μία έκρηξη έγινε στο Oberoi Trident.

Οι ταξιδιώτες που έρχονται στο ξενοδοχείο για δουλειές και για διασκέδαση – τουρισμό απαιτούν ύψιστη ασφάλεια από το ξενοδοχείο που θα διαμείνουν, ώστε να κάνουν τις δουλειές τους αλλά και τις διακοπές τους απερίσπαστοι.


Μια και μόνο αφορμή εγκληματικότητας στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου και σπιλώνεται η φήμη του αλλά και της φίρμας (brand). Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων συνεργάζονται με έμπειρες Ιδιωτικές Εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, στον χώρο τους, για να παρέχουν φυσική ασφάλεια στην ιδιοκτησία τους, και διασφαλίζουν ότι όλο το προσωπικό καταλαβαίνει ότι η ανάγκη για την ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας 24 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα.

Πλέον η ανάγκη για φύλαξη των ξενοδοχείων θεωρήθηκε απαραίτητη για να προστατευτεί η ιδιοκτησία εναντίον των κλεφτών, των βανδαλισμών, των τρομοκρατικών επιθέσεων και όλων των παράνομων δραστηριοτήτων.

Τα καθήκοντα μιας έμπειρης Ιδιωτικής Εταιρίας Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης προς ένα ξενοδοχείο είναι τα εξής:

1. Προστατεύουν την ιδιοκτησία, το ξενοδοχείο, τον εργοδότη, τους εργαζόμενους, τους πελάτες.

2. Παρακολουθούν και ελέγχουν τα συστήματα συναγερμού και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

3. Κάνουν καθημερινό και 24ωρο έλεγχο εισόδου στους εργαζόμενους και στους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

4. Ελέγχουν τις συμπεριφορές πάνω σε θέματα ασφαλείας σε όλες τις περιοχές του ξενοδοχείου.

5. Εκδίδουν αναφορές σε θέματα ή συμπεριφορές που έχουν παρατηρήσει στην διάρκεια της περιπολίας τους.

6. Εξετάζουν τους μάρτυρες σε τυχόν περιστατικά, για καταθέσεις.

7. Περιορίζουν τους κατηγορούμενους και καλούν την τοπική αστυνομία.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση, να ελέγχουν για οτιδήποτε παράξενο ή ασυνήθιστο. Σε έκτακτες περιπτώσεις, είναι υποχρεωμένοι να καλέσουν για βοήθεια τις τοπικές αρχές, αστυνομία, πυροσβεστική ή υγειονομική βοήθεια (ασθενοφόρο).

Αναλογιζόμενοι την άνεση αλλά και την ασφάλεια των πελατών του ξενοδοχείου η οποία είναι πρωταρχικής σημασίας αφού εκ του πρακτέου οι παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις εγκληματικότητας πρέπει να αντιμετωπίζονται εκ της γενέσεώς τους.

Προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια του ξενοδοχείου ορίζονται τα παρακάτω:

1. Το προσωπικό του ξενοδοχείου εκπαιδεύεται από την Ιδιωτική Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας ώστε να είναι υπεύθυνο και να επιδιώκει την ασφάλεια αλλά και την καλοπέραση των πελατών αλλά και των επισκεπτών.

2. Η χρησιμοποίηση προηγμένων τεχνικών αλλά και τεχνολογικών υπηρεσιών ασφαλείας ώστε να διαφυλαχτεί η ασφάλεια των πελατών, όπως:

α. Αναβαθμισμένα συστήματα παρακολούθησης,

β. Προηγμένα συστήματα κλειδώματος.

γ. Συστήματα ελέγχου εισόδου και εξόδου από το ξενοδοχείο και όλες τις εγκαταστάσεις του.

δ. Εξελιγμένα εργαλεία προστασίας περιουσιακών στοιχείων των πελατών.

3. Η αφοσίωση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και η παρακολούθηση αλλά και ο έλεγχος των πάντων για το λόγο αυτό.

4. Η εκπαίδευση του προσωπικού του ξενοδοχείου από την Εταιρία Ασφαλείας ώστε το προσωπικό να ανταποκρίνεται άμεσα σε ολοκληρωμένα σχέδια εκτάκτου ανάγκης βοηθώντας τους πελάτες της επιχείρησης.

Οι υπεύθυνοι Ασφαλείας του ξενοδοχείου βοηθούν και προστατεύουν τους πελάτες και τα τιμαλφή τους καθώς και τους συναδέλφους τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο. Τυπικά οι φύλακες του ξενοδοχείου δεν κουβαλούν μαζί τους οπλισμό παρόλα αυτά υπάρχει περίπτωση να έχουν εύκολη πρόσβαση σε οπλισμό μέσα στο κτήριο, αν απαιτηθεί. Αναλόγως τους νόμους του κράτους και την πολιτική του ξενοδοχείου, οι φύλακες πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους προτού αποκτήσουν την εργασία στο ξενοδοχείο. 

Αλλά ας δούμε ποιες επιχειρησιακές δυνατότητες πρέπει να παρέχει μια Ιδιωτική Εταιρία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας:

Παρακολούθηση: Οι υπεύθυνοι Φύλαξης και Ασφάλειας του ξενοδοχείου είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν ασυνήθιστες, παράνομες ή επικίνδυνες δραστηριότητες που μπορεί να συμβούν μέσα στο κτήριο ή στις γύρω εγκαταστάσεις του. Συχνά περιπολούν στους διαδρόμους, στις θέσεις στάθμευσης, στις σκάλες, στο λόμπι, στην υποδοχή, στα μπαρ και στα εστιατόρια του ξενοδοχείου. Σε μερικούς από τους φύλακες ανατίθεται μια σταθερή θέση στην είσοδο του ξενοδοχείου. Σε ξενοδοχείο που υπάρχει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ο υπεύθυνος παρακολούθησης μπορεί να καταναλώσει μέρος ή όλη τη βάρδια του στην παρακολούθηση του κλειστού κυκλώματος για να εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ή δραστηριότητα στους τομείς ευθύνης των καμερών που πρέπει να ελέγχει. Η χρησιμοποίηση των καμερών είναι μια αποτρεπτική αλλά και προληπτική μέθοδος για την εγκληματικότητα και επιτρέπει σε ένα φύλακα ( ή στον υπεύθυνο παρακολούθησης) να ελέγχει πολυάριθμα σημεία και θέσεις στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου με μια ματιά στις οθόνες.

Συνοδεία: _ Μερικά ξενοδοχεία έχουν στην ιδιοκτησία τους μπαρ ή ακόμα και clubs. Οι πελάτες του ξενοδοχείου πηγαίνουν και περιστασιακά κάποιος από αυτός μεθάει ή γίνεται εριστικός προς τους άλλους πελάτες ή προς το προσωπικό. Αναλόγως την περίπτωση αλλά και την πολιτική του ξενοδοχείου, ο υπεύθυνος ασφαλείας μπορεί να διώξει τον πελάτη από το club, ή να τον συνοδέψει σε ένα ταξί ή να καλέσει την αστυνομία και να τον παραδώσει σε αυτούς. Ο υπεύθυνος Ασφαλείας μπορεί επίσης να χρειαστεί να διώξει τους αργόσχολους ή ενοχλητικούς προς τους πελάτες αλλά και τους καταπατητές της ιδιωτικής γης ή τους παραβάτες που θα συλληφθούν στο ξενοδοχείο. Μετά από αίτηση στη διεύθυνση του ξενοδοχείου οι υπάλληλοι ασφάλειας και φύλαξης μπορεί να χρειαστεί να συνοδεύσουν τους πελάτες ή τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στα οχήματά τους, ειδικά αν δεν υπάρχει διαθέσιμη υπηρεσία στάθμευσης οχημάτων και είναι αργά την νύχτα. Επίσης οι ομάδες ασφαλείας μπορεί να έχουν ένα όμορφα διακοσμημένο μέρος κράτησης μέσα στο ξενοδοχείο στο οποίο να μπορούν να κρατήσουν ανθρώπους εναντίον των οποίων η διεύθυνση της επιχείρησης να θέλει να υποβάλλει μήνυση. Εκεί να κρατούνται έως ότου αναλάβει η αστυνομία.

Άμεση αντίδραση σε κλήσεις: Συνάδελφοι υπάλληλοι του ξενοδοχείου πολλές φορές μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να διαχειριστούν έναν εριστικό, φιλοπόλεμο πελάτη, οπότε να καλέσουν την ασφάλεια. Πελάτες μπορεί να δηλώσουν ενοχλημένοι από την φασαρία σε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου ή ακόμα χειρότερα να δουν ένα ύποπτο άτομο να κυκλοφορεί στις σκάλες ή στους ορόφους του ξενοδοχείου. Οι φύλακες πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν στην κλήση στον ασύρματο ή στο τηλέφωνο από τον υπεύθυνο Ασφαλείας ώστε να αντιδράσουν άμεσα.

To άρθρο είναι προσφορά της Ελληνικής εταιρίας φύλαξης "Kolossos Security"

Δείτε περισσότερα στοιχεία για την εταιρία ΕΔΩ
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ