2017-12-11 16:10:41
Φωτογραφία για Αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σχεδιάζει η κυβέρνηση
Τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών μόνον ηλεκτρονικά σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να μπει τέλος στα έκτροπα που σημειώνονται στα Ειρηνοδικεία από τα μέλη κινημάτων

που αντιδρούν.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα προβλέπει την ολοκληρωτική «απόσυρση» των ειρηνοδικείων από τη διαδικασία πλειστηριασμών, κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι. 

Θα υπάρξει βέβαια ένα μεσοδιάστημα προσαρμογής όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα ειρηνοδικεία με απώτερο στόχο να γίνονται μόνον ηλεκτρονικά. Στο σχέδιο οδηγεί τόσο η ευρωπαϊκή πρακτική όσο βέβαια και οι αντιδράσεις στα Ειρηνοδικεία, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν.   

Αύριο, πάντως, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει η συμβολαιογράφος Λαυρίου Ελένη Καραγεωργοπούλου για την ακύρωση της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσου με την οποία ανεστάλη η προηγούμενη γενική συνέλευση στην οποία είχε αποφασιστεί η αποχή των συμβολαιογράφων από όλους τους πλειστηριασμούς έως την 31η Δεκεμβρίου 2017.


Πώς οι πλειστηριασμοί θα αλλάξουν τον χάρτη των εισοδημάτων στην Ελλάδα

Μια από τις μεγαλύτερες ανακατανομές εισοδήματος που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται να λάβει χώρα στην Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια κρίσης. Ο λόγος; Πλειστηριασμοί. Μπορεί μέχρι στιγμής ο ρυθμός των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων να είναι μικρός, σύμφωνα όμως με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να «τρέξουν» με δυναμική τσουνάμι για την επίτευξη των μνημονιακών δεσμεύσεων και στόχων. 

Οι στόχοι των τραπεζών και οι δεσμεύσεις που η ελληνική πλευρά έχει  αναλάβει απέναντι στους δανειστές είναι πολύ συγκεκριμένες και αυτό θα φανεί στο άμεσο διάστημα. Και μπορεί προς το παρόν τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί θεωρούνται «μετρημένα» αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατακόρυφα καθώς για να βγει ο σχεδιασμός των τραπεζών θα πρέπει να εκποιούνται 2.000-3.000 ακίνητα ανά μήνα μέχρι το φθινόπωρο του 2018.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 που δεν θα υπάρχει καμία προστασία ούτε για την κύρια κατοικία (για οφειλές στο δημόσιο δεν υπάρχει ούτε τώρα), η «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες (να μην βγάζουν μικρής αξίας ακίνητα στον πλειστηριασμό) θα αρχίσει επίσης να εξασθενεί. Ετσι, το όριο των 300.000 ευρώ θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και από τις αρχές του επόμενου θα υποχωρήσει στις 200.000 ευρώ, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο και μετά η άτυπη προστασία θα πέσει στις 100.000 ευρώ για να εξαλειφθεί από τις αρχές του νέου έτους. 

thetoc.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ