2017-12-13 11:52:34
Φωτογραφία για Λεμεσός: Πράσινο φως για ακόμα δύο πύργους
Θετικά αντικρίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος την υλοποίηση της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης Blue Marine της εταιρείας Leptos στην παραλία Τσιφλικούδια στη Λεμεσό, η οποία περιλαμβάνει την ανέγερση δύο πύργων, 29 και 33 ορόφων. Η περιβαλλοντική γνωμάτευση με τους προτεινόμενους όρους υποβλήθηκε στον Δήμο Λεμεσού για έκδοση πολεοδομικής άδειας της ανάπτυξης.

Το προτεινόμενο έργο, όπως αναφέρεται στην Προκαταρκτική Έκθεση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, αφορά την κατασκευή μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη που περιλαμβάνει την ανέγερση τεσσάρων κτηρίων, υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης (100 δημόσιους και 395 ιδιωτικούς), δύο κολυμβητικές δεξαμενές, πλατεία και έργα τοπιοτέχνησης. Τα τρία κτήρια θα είναι κυρίως οικιστικά με εγκαταστάσεις εστιατορίου και spa, και θα είναι των πέντε, 29 και 33 ορόφων. Το τέταρτο κτήριο θα είναι εννιά ορόφων και θα αποτελείται από καταστήματα και γραφεία. Το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν του έργου θα ανέλθει στα 38.063 τετρ. μέτρα.


Το υψόμετρο από τη θάλασσα είναι περίπου πέντε μέτρα καθότι τα τεμάχια εφάπτονται της παραλίας με μικρή κλίση σχεδόν μηδενική προς αυτή. Τα τεμάχια είναι χερσαία με πολύ λίγες και μικρές συστάδες δέντρων και εμπίπτουν εντός Ζώνης Κα3 με συντελεστή δόμησης 1,40:1. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες καθώς και η Μαρίνα Λεμεσού στα ανατολικά.

Στα δυτικά και σε απόσταση λιγότερη του μισού χιλιομέτρου βρίσκεται το Καρνάγιο, ενώ βορειοανατολικά και βορειοδυτικά είναι περιοχή οικιστική και εμπορική. Εντός των τεμαχίων υπάρχουν αποθήκες οι οποίες θα κατεδαφιστούν. Βόρεια και ανατολικά σε συνορεύοντα τεμάχια υπάρχει πρατήριο πετρελαιοειδών και μικρό συγκρότημα γραφείων. Επίσης, μέρος των τεμαχίων γειτνιάζει με εγκαταστάσεις εταιρείας αεριούχων ποτών, ενώ στα ανατολικά με αποθήκες και εγκαταστάσεις εταιρείας ζυθοποιίας.

Η κατασκευή του κτηρίου θα είναι από θερμομονωμένο οπλισμένο σκυρόδεμα, θερμομονωτικούς πλίνθους με τελείωμα από τσιμεντοκονίαμα. Οι υαλοπίνακες θα είναι ενεργειακά βελτιωμένου τύπου. Ο στατικός φορέας των προτεινόμενων πύργων, θα είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Οι επιπτώσεις που αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών (βραχυπρόθεσμες) αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες:

● Όγκος άχρηστων αδρανών υλικών (μπαζών) που θα προκύψουν π.χ. ξύλα, πλαστικά, συσκευασίες χρωμάτων, κομμάτια μετάλλων, μπάζα, χαρτιά.

● Όγκος υγρών αποβλήτων (επικίνδυνων και μη) που θα δημιουργηθούν.

● Διαχείριση του θαλασσινού νερού που πιθανόν να προκύψει κατά το στάδιο των εκσκαφών.

● Κυκλοφοριακό φόρτο από τα φορτηγά.

● Εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων από τα μηχανήματα/ οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο στάδιο της κατασκευής.

● Αύξηση επιπέδων ηχορύπανσης ως αποτέλεσμα των κατασκευαστικών εργασιών.

● Αύξηση έκκλησης σκόνης στην γύρω αστική περιοχή, ως αποτέλεσμα των κατασκευαστικών εργασιών.

Οι κυριότερες αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ανάπτυξης αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω:

● Δημιουργία στερεών και υγρών αποβλήτων.

● Θόρυβος από αυτοκίνητα, ενοίκων και επισκεπτών.

● Αύξηση κυκλοφορίας από την ανάπτυξη.

Το προτεινόμενο οδικό δίκτυο πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ή, τουλάχιστον, ταυτόχρονα, με τη λειτουργία της ανάπτυξης, ενώ το θέμα της πρόσβασης προς το έργο θα πρέπει να διευθετηθεί εξ αρχής. Σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει η στάθμευση των οχημάτων να επηρεάζει τις παρακείμενες οικίες ή να εμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο, όπως αναφέρεται από την Περιβαλλοντική Αρχή.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ