2018-01-09 09:11:32
Φωτογραφία για Άγριο κούρεμα στα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ! Τι χάνουν γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά
Τρίτη 9 Ιανουάριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Άγρια κουρέματα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το νέο έτος.

Παρά τα όσα αντίθετα επιχειρεί να δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το νέο έτος ξεκίνησε με άγρια κουρέματα για τον ΕΟΠΥΥ.

Κονδύλια χάνονται από τις επισκέψεις σε γιατρούς, από διαγνωστικές εξετάσεις,από φυσικοθεραπείες, από νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές αλλά και από άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Κάτι που βέβαια αναμενόταν. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά τι είχε γράψει το HealthReport.gr το οποίο βέβαια ουδέποτε διαψεύστηκε επισήμως από το υπουργείο Υγείας: «Με λιγότερα χρήματα ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία για το 2018! Πόσο κουρεύονται»

Τη φετινή χρονιά πάντως οι συνθήκες θα είναι πολύ πιο δύσκολες για όλους τους παρόχους αφού σχεδόν δεν υπάρχει «κωδικός» που να μη μειώνεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον οι ιατρικές επισκέψεις στους γιατρούς είτε θα γίνονται με το σταγονόμετρο, είτε αν ξεπεραστεί το κονδύλι, θα καταβάλλεται επιστροφή από τον ιατρικό κλάδο ως claw back. Τακτική συνηθισμένη βέβαια για τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι ιατρικές επισκέψεις στον επίσημο προϋπολογισμό του Οργανισμού, από 110 εκατ. ευρώ μειώνονται σε 92 εκατ. ευρώ.


Για τα διαγνωστικά κέντρα συνεπώς και τις διαγνωστικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα διατεθούν 291, 5 εκατ. ευρώ από 350 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017.

Ήδη άλλωστε για την περσινή χρονιά τα διαγνωστικά κέντρα καλούνται να καταβάλουν κάτι παραπάνω από 55% σε υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και αυτόματες επιστροφές (claw back).

Ενδεικτικό είναι ότι στην περίπτωση των υπερηχογραφημάτων που πραγματοποιούνται με τον ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλισμένους, μόνο η υπέρβαση που πρέπει να επιστραφεί φθάνει το 38%. Στην περίπτωση της ψηφιακής μαστογραφίας που προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο με τις εξετάσεις που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να προστεθεί και το ανάλογο κονδύλι, η υπέρβαση που πρέπει να πληρωθεί κινείται στο 25%.

Τα κουρέματα όμως συνεχίζονται για τον ΕΟΠΥΥ και στις φυσικοθεραπείες όπου ενώ πέρυσι είχαν διατεθεί 70 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά δε θα ξεπεράσουν τα 58,5 εκατ. ευρώ.

Από τα κουρέματα δεν τη γλιτώνουν βέβαια ούτε οι ιδιωτικές κλινικές όπου φέτος θα δοθούν 221 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. που είχαν διατεθεί το 2017.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ