2018-01-31 16:04:28
Φωτογραφία για Το συλλαλητήριο: 'Ελλειψη ιστορικής γνώσης, ειρωνείες, ταμπέλες και η αλαζονεία αρθρογράφων
Δεν είχα σκοπό να ξεκινήσω ένα άρθρο που ίσως σας κουράσει... Δεν είμαι αρθρογράφος. Ένας πολίτης είμαι. Με πείσμωσε όμως η αδιάλλακτη και ειρωνική στάση αρκετών. Αρκετών που δεν μπορούν να συνηθίσουν πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου δε συμφωνεί με τις απόψεις τους. Και επειδή δε συμφωνεί πρέπει να λοιδορηθεί, να περάσει από ειρωνεία και βαρείς χαρακτηρισμούς για...σκοτάδι.

Το συλλαλητήριο λοιπόν για τη Μακεδονία. Ξέρετε, αν κάποιος έχει θητεύσει κάποτε σε γραφεία, μπορεί να αντιληφθεί τα τερτίπια ορισμένων για να λοιδορήσουν μια τέτοια εκδήλωση. Τερτίπια και κόλπα προπαγάνδας. Άλλωστε στη λεπτομέρεια κρίνονται όλα. Αρχικά πετάνε ταμπέλες. Χαρακτηρίζουν όλο τον κόσμο ακραίο που πήγε εκεί έως και γραφικό. Δε πέρασε αυτό; Προσπαθούμε να ρίξουμε το επίπεδο των ομιλητών της εκδήλωσης. Δε πετυχαίνει ούτε αυτό; Μειώνουμε τον κόσμο που πήγε σε αριθμούς που προκαλούν τουλάχιστον μειδίαμα...Άσχετα αν αυτό το...άτιμο το drone δίνει την εικόνα. Άλλο τερτίπι; Αντί να ασχοληθούμε με την επιθυμία τόσων χιλιάδων ανθρώπων, ασχολούμαστε με πρόσωπα της εκδήλωσης. Σκοπός ένας: να μην προβάλλουμε το ότι ο κόσμος πήγε εκεί χωρίς να τον σπρώξει κανένα κόμμα, με δικά του έξοδα ο καθένας. Και κυρίως ο κόσμος θα πήγαινε ακόμα κι αν δεν υπήρχε κανείς ομιλητής. Ακόμα κι έπαιζε μόνο μουσική.


Πάμε τώρα στην...ταμπελοποίηση και την αλαζονεία των αρθρογράφων. Είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε και με την εκτόξευση του διαδικτύου γιγαντώθηκε. Αρθρογράφοι να νομίζουν ότι εκπροσωπούν τη κοινή γνώμη. Μια αλαζονεία, μια έπαρση, μια συμπεριφορά ατόμων λες και είναι κλεισμένοι σε γυάλα και δεν αφουγκράζονται το κοινό αίσθημα. Αυτοί που υποτίθεται εκφράζουν την αλήθεια και την αντικειμενικότητα.

Μπήκαν εύκολα οι ταμπέλες σε όσους βρέθηκαν στο συλλαλητήριο. Αυτό που δε μπορούν να αντιληφθούν ή δε μπορούν να το χωνέψουν είναι πως υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου στην Ελλάδα με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Που ούτε ακραίοι είναι (ακραίοι ένθεν κακείθεν) ούτε λοστούς και κουκούλες έχουν. Και κυρίως δεν είναι μισαλλόδοξοι. Αυτό δε μπορούν να το χωνέψουν κάποιοι. Αναρωτιούνται από προχθές: "Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που πήγαν;". Και ίσως να μαζεύτηκαν γύρω από τα γραφεία και συζητούσαν (σε μια φανταστική σκηνή): "Πως θα υποβιβάσουμε το συλλαλητήριο; Πρέπει. Δε το έκαναν κόμματα. Κάτι πρέπει να κάνουμε".

Για να τελειώνει το παραμύθι περί προοδευτικών και ακραίων, ένα παραμύθι που ξεκίνησαν κάποιοι και ακολουθούν πιστά πολλοί Έλληνες πολίτες σε μια socialmediακή καταιγίδα, όλα ξεκινάνε από 2 πράγματα. Από την έλλειψη ιστορικής γνώσης και τα κατά καιρούς προσωπικά συμφέροντα. Ερώτηση μία και μόνο: Τι συμφέρον έχουν κάποιοι να θαφτεί το συλλαλητήριο; Σταματήστε λοιπόν το παραμύθι. Και πηγαίνετε να διαβάσετε ιστορία και λογοτεχνία. Προφανώς και όλοι αυτοί είτε ενεργώντας με άγνοια ιστορίας είτε με συμφεροντολογική λογική (γύρευε τι συμφέρον έχουν) δεν ανήκουν σε όσους μιλάνε για πρόοδο, δημοκρατία και εθνική κυριαρχία.

Πιθανόν να έβγαζαν ακραίο και τον Κωστή Παλαμά όταν αυτός συνέθετε το μοιρολόι του Παύλου Μελά "Σε κλαίει λαός". Προφανώς και γι' αυτούς ο Μελάς δεν αποτελεί πρότυπο νέου άνδρα που παράτησε μια πολλά υποσχόμενη στρατιωτική καριέρα όντας μέσα και σε μια δυνατή πολιτικά οικογένεια και ήρθε εδώ πάνω για να πέσει νεκρός για τη Μακεδονία. Πιθανόν να μην έχουν τραγουδήσει "με τα μακεδονίτικα πουλιά και τα αρμενάκια" του Αετού της Κρήτης, Νίκου Ξυλούρη. Εντελώς...τυχαία άλλωστε βρέθηκαν προχθές στη Θεσσαλονίκη και οι Κρητικοί και ο παπά-Ανδρέας που είναι από τα μέρη του Ξυλούρη. Πιθανόν να έβγαζαν ακραίους όσους πνευματικούς ανθρώπους πήγαν το 1940 και πολέμησαν στο μέτωπο. Πιθανόν με τα δικά τους μέτρα και τη δική τους λογική να λοιδορούσαν και την Πηνελόπη Δέλτα με "Τα Μυστικά του Βάλτου". Πιθανόν η στρεβλή λογική τους δεν ταυτίζεται με την τρέλα όσων "Όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες", εννοώντας το καθήκον που νιώθει ο καθένας ότι πρέπει να κάνει σύμφωνα με τη συνείδησή του. Και όχι σύμφωνα με τις επιταγές τρίτων και συμφέροντα τέταρτων. Άλλωστε αυτό το νόημα έχει το ποίημα του Καβάφη. Άλλωστε αυτό κάναμε στη Θεσσαλονίκη.

Ποια λογική τους οδηγεί να χαρακτηρίζουν τόσους ανθρώπους ως "ακραίους"; Που τους ξέρουν τους ανθρώπους; Πως προσβάλλουν έτσι χιλιάδες ανθρώπους, νοήμονες, δημοκράτες, φιλήσυχους που ξεσηκώθηκαν επειδή δεν αντέχουν την κοροϊδία, τη διαστρέβλωση της ιστορίας, την προσβολή; Που ξεσηκώθηκαν επειδή δε θέλουν να φαντάζονται πως υπάρχουν άλλα ύπουλα μη ειρηνικά σχέδια πίσω και κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι δηλαδή ακραίοι εθνικιστές οι γείτονες που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο σε εθνικιστικές κορώνες και αλυτρωτικές ανοησίες και είναι ο κόσμος που πήγε στη Θεσσαλονίκη; Πάει η λογική, πήγε βόλτα Είναι τελικά πιο απλό το θέμα. Βυθισμένοι στα στερεότυπα που θολώνουν τα μυαλά των ανθρώπων και χωρίς να έχουν ιδέα πως ζει και πως συμπεριφέρεται ο κόσμος στην επαρχία και ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορα της χώρας, πέτανε ειρωνείες. "Επαρχιώτες, οπισθοδρομικοί, ακραίοι, γραφικοί". Αλλοιωμένοι σαν χαρακτήρες και μέσα στην αλαζονεία που τους δίνει η ισχύς ενός πληκτρολογίου ή ενός μικροφώνου δε μπορούν να διανοηθούν τις ευαισθησίες πολλών τέτοιων ανθρώπων. Τους είναι ξένη μια τέτοια νοοτροπία.

Δεν είμαστε μισαλλόδοξοι κύριοι. Επιθυμούμε πολύ περισσότερο απ' όλους συνθήκες καλής γειτονίας. Είμαστε δημοκράτες και αγαπάμε την πατρίδα μας. Όσοι από εσάς "ρίχνουν μαύρο, κόβουν, χαρακτηρίζουν φασιστικά και τσουβαλιάζουν κόσμο, φτωχοποιούν" είστε άραγε δημοκράτες;. Είμαστε πολύ μακριά από τη δική σας νοοτροπία. Εμείς θα βασιστούμε στην ιστορία. Και η ιστορία κύριοι δείχνει πως με το τρόπο που συμπεριφέρεστε και αντιδράτε σαν διαμορφωτές απόψεων και ιδεών, δίνετε τα μαχαιροπίρουνα και το σερβίτσιο στα ακραία στοιχεία για το μέλλον. Τίποτα δε διδαχθήκατε από την ιστορία; Δεν έχετε διαβάσει πως προέκυψε η άνοδος ακραίων στοιχείων στην Ευρώπη τον προηγούμενο αιώνα; Κάποιοι τους προσέφεραν το πιάτο και το φαγητό(λαός) μαζί....Αλλά μετά έκαναν πως δεν ήξεραν τίποτα Εμείς κύριοι θα βασιστούμε στην ιστορική αλήθεια. Θέλουμε καλούς γείτονες, καλές συνεργασίες και όχι πολεμικές κραυγές, αλυτρωτικές ανοησίες και διαστρέβλωση της ιστορίας. Ρωτήσατε τους γείτονες μας πόσο δημοκρατικά ζούνε τελικά; Ειδικά τους Έλληνες που μένουν στο γειτονικό κράτος...Νιώθουν ελεύθεροι να εκφραστούν; Όσο και να ταμπελοποιείτε τους ανθρώπους, η ιστορία και η λογοτεχνία αυτού του τόπου θα σας απαντά.

"Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», έλεγε ο Γιώργος Σεφέρης. Όχι κύριοι δε θα το σβήσουμε, όσο μαύρο και να ρίξετε. Εσείς οι κατά τ' άλλα δημοκράτες....Θα κρατήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή. Θα μαχόμαστε ειρηνικά για την πατρίδα μας, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα του συνανθρώπου μας, τη ζωή μας την ίδια. Γιατί έτσι μάθαμε...Γιατί "Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του", όπως λέει και ο Γιάννης Ρίτσος. Και εμείς ξέρουμε να τιμούμε τους νεκρούς μας που έπεσαν για να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι εμείς. Και να περνιόμαστε για κάποιοι και να πουλάμε ύφος στα social media της εποχής...

Καλό αγώνα σε όλους. Ειρηνικά, δημοκρατικά και με γνώση ιστορικής αλήθειας θα στείλουμε μήνυμα και 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Μήνυμα ειρηνικό, μήνυμα ιστορικής αλήθειας και πρόθεσης καλής γειτονίας. Στο χέρι των γειτόνων είναι να αντιληφθούν πως δε βγάζει πουθενά αυτή η ιστορία του "ψευτομακεδονισμού". Και όποιοι προσπαθήσουν να καπηλευτούν τον απλό κόσμο που θα δώσει το παρόν στο συλλαλητήριο είναι απέναντί μας. Η βία και οι ακραίες άρρωστες συμπεριφορές απ' όπου κι αν προέρχονται μας προσβάλλουν σαν λαό και οδηγούν σε ολέθριες καταστάσεις.

Στου βούρκου μέσα τα νερά

ποια γλώσσα μου μιλάνε

αυτοί που μου ζητάνε

να χαμηλώσω τα φτερά;

(τραγούδι που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης)

Με τιμή ένας λοιδορηθείς Έλληνας πολίτης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ